Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 02. 09:42, hétfő | Helyi
Forrás: Pápai Rendőrkapitányság

Rendőrségi tanácsok a betörések és besurranások megelőzésére

Rendőrségi tanácsok a betörések és besurranások megelőzésére

A betörések és a besurranások megelőzése, valamint ezen bűncselekményekkel okozott kár minimalizálása érdekében kérjük fogadja meg az alábbi tanácsainkat!

Gondoskodjon nyílászárói megfelelő megerősítéséről! Lehetőség szerint lássa el speciális biztonsági zárral bejárati ajtaját, valamint szereltessen lakásába riasztó berendezést, vagy videós kaputelefont! A riasztó berendezést akkor is aktivizálja, ha csak rövid időre hagyja el otthonát!

Amennyiben lehetősége van rá, védje otthonát házőrző kutyával is.

Utcafronti kapuját, bejárati ajtaját mindig tartsa zárva, még akkor is, ha a lakásban, vagy a kertben, illetve az udvaron tartózkodik.

Melléképületeinek ajtajait is lássa el biztonsági zárral, vagy betörésbiztos lakattal, és zárja is azt!

Az udvaron ne hagyjon őrizetlenül szerszámokat, műszaki cikkeket, valamint az udvarban vagy garázsban álló gépjárművét is zárja be!

Ha elhagyja otthonát, valamennyi nyílászárót zárja be, és tegye ezt meg éjszakára is! A bejárati ajtó kulcsát ne rejtse el a közelben, azt tartsa magánál!

Telefonszámát lehetőség szerint titkosítsa! Hosszabb távolét esetén csengőjét kapcsolja ki, vezetékes telefonját húzza ki a csatlakozóból, vagy tegye mellé a kagylót!

Amennyiben rövid ideig van távol otthonától, hagyja bekapcsolva a rádiót vagy televíziót, azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki. Léteznek olyan műszaki eszközök is, amelyek a tulajdonos ottlétének látszatát keltik, pl.: időkapcsolóval ellátott véletlenszerű fény- és hanghatásokat produkáló berendezések.

Hosszabb időre történő elutazása előtt kérje meg egy megbízható ismerőst arra, hogy naponta többször felügyelje lakását, amelynek alkalmával mozgassa a sötétítőket, este kapcsoljon fel egy alacsony fogyasztású lámpát, szellőztessen, ürítse a postaládát.

Ne tartson otthonában nagy értékű készpénzt! Értékeit lehetőleg tartsa beépített széfben. Jelentősebb értékei azonosító jegyeit (gyártási szám, leírás, rajz, fotó stb.) jegyezze fel! Otthon tartott értékeivel ne hivalkodjon!

Végzettségét, címeit ne tüntesse fel névtábláján, ha nem feltétlenül szükséges, mert ebből vagyoni helyzetére lehet következtetni! Egyedül élő nők – saját biztonságuk érdekében – elég, ha csak vezetéknevüket tüntetik fel!

Ha idegenek csengetnek be, és valakit keresnek, avagy szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, esetleg rosszullétet színlelnek, ne engedje be őket lakásába! A „hivatalos személyektől” is kérje el igazolványukat!

Kérjük, tájékoztassa a Pápai Rendőrkapitányságot, ha gyanús személyre, vagy gépkocsira figyelt fel a lakókörnyezetében! Próbálja meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát pedig írja fel!

Amennyiben mégis betörnek az otthonába, ne próbáljon ott rendet rakni, hanem azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén! Az esetleges nyomok biztosítása céljából a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését!

Pápai Rendőrkapitányság

Fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.