Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2011. December 09. 07:56, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rémisztő videó készült: drámaian fogy a gleccser

Rémisztő videó készült: drámaian fogy a gleccser

Egy 1445 képkockát tartalmazó felgyorsított képvideót készítettek chilei szakemberek az egyik patagóniai gleccser rekordsebességű visszahúzódásáról.

A Santiagótól mintegy 1800 kilométerre délre, a Chile és Argentína között elterülő Dél-Patagónia jégmezőn elterülő Jorge Montt gyorsabban zsugorodik az ország összes többi gleccserénél. A jégár pereme egy kilométerrel húzódott vissza 2010 februárja és 2011 januárja között – mondta el a dél-chilei Valdiviában működő tudományos központ munkatársaként dolgozó Andres Rivera.

A szakember szerint a drámai visszahúzódás legfőbb oka a globális felmelegedés, de a jelenséghez az is nagymértékben hozzájárul, hogy a Jorge Montt egy tengerbe ömlő jégár, vagyis időről időre jégdarabok válnak le róla a körülötte lévő – néhol 400 méteres mélységet is elérő – fjord vizébe. Egy 1898-as térkép alapján a kutatók úgy vélik, hogy a gleccser nagyjából 19,5 kilométert húzódott vissza az elmúlt több mint egy évszázad alatt.

A szakemberek egy 1445 képkockából álló gyorsított képvideót tettek közzé a gleccser egy év alatti visszahúzódásáról. Mint Rivera elmondta, azt nem tudják, hogy az általuk felállított – napelemmel működtetett, és naponta négy képkockát rögzítő – két kamera üzembe helyezése előtt milyen sebességgel zsugorodott a gleccser.

„Patagónia eddig sokkal kevésbé érzékelte a klímaváltozás hatásait, mint a világ többi része. Ennek ellenére a régió szinte összes gleccsere veszített a térfogatából, és közülük is a Jorge Montt visszahúzódása bizonyult a legdrasztikusabbnak” – hangsúlyozta a szakember.

Michel Barer, a montreali McGill Egyetem kutatója az Amerikai Geofizikai Unió őszi találkozóján mondta el, hogy a leggyorsabban visszahúzódó hegyi gleccserek valószínűleg Dél-Amerikában, vagy talán a Himalájában vannak. Számításai szerint ezek évente 1 százalékot veszítenek a víztartalmukból. Brit és svéd szakemberek az idén áprilisban megjelent tanulmánya szerint a Patagóniában vizsgált mintegy 350 gleccserből kettő kivételével mindegyik jelentősen visszahúzódott az 1800-as évek vége óta, és zsugorodásuk mértéke felgyorsult az elmúlt három évtizedben.

„Tudjuk, hogy a dél-amerikai gleccserek közül sok visszahúzódik, de a Jorge Montt tízszer gyorsabban teszi ezt, mint a szárazföldi társai. Ez pedig megmutatja, hogy milyen érzékenyek a tengerbe ömlő gleccserek a légköri és az óceáni felmelegedésre” – hangsúlyozta Neil Glasser brit gleccserszakértő. Patagónia gleccserei olyan hatalmasak és annyi hóutánpótlást kapnak a telek során, hogy a kutatók szerint a következő évszázadokban még nem fenyegeti őket a teljes eltűnés veszélye.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 18:15, péntek | Belföld

Megölte az anyósát, balesetnek akarta beállítani

Balesetnek próbálta meg beállítani hozzátartozója halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Most vádemelést javasolnak ellene.

2022. Május 20. 16:05, péntek | Belföld

Vadászgépek gyakorlatoznak majd Veszprém térségében

Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig

2022. Május 20. 15:08, péntek | Belföld

Rendőrautók ütköztek össze Kiskőrösnél, az egyik kigyulladt

Egy feltehetően migránsokat szállító kisteherautót követő, két egymás mögött haladó rendőrautó ütközött össze Kiskőrös közelében péntek délelőtt, miután egy autóbusz hirtelen lefékezett előttük

2022. Május 20. 13:52, péntek | Belföld

Véres kutyaviadalokat rendezett a banda, lebuktak

Tizenöt embert gyanúsítanak abban a nyomozásban, amelyet egy nagykőrösi tanyán tartott kutyaviadalok miatt indítottak - ismertette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.