Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 26. 12:02, kedd | Belföld
Forrás: Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti

Rekordidő alatt épülhet fel a világ legmagasabb felhőkarcolója, az Égi Város a kínai Csangsában

Rekordidő alatt épülhet fel a világ legmagasabb felhőkarcolója, az Égi Város a kínai Csangsában

A világ legmagasabb felhőkarcolóját tervezik felhúzni a kínai Csangsában (Changsha); a 838 méteres torony rekordidő alatt, jövő januárra készülhet el kínai sajtójelentések szerint.

A tervek szerint a dubaji Burdzs Kalifát, a világ jelenleg legmagasabb épületét is meghaladó felhőkarcoló a közép-kínai Hunan tartományban épül, az erről szóló dokumentumokat június elején írta alá Csangsa városa és a helyi kivitelező, a Broad Group. Az Égi Város (Tiankong Chengshi) nevű épület 220 emelet magas és 174 ezer "lakosú" lesz, benne egy város minden szükséges "kelléke" - többek közt irodák, vendéglátóhelyek, boltok, szálloda, iskola és kórház is - helyet kap.
A csangsai felhőkarcoló magasságán túl építkezési idejével is rekordot dönthet. A kivitelező szerint - egyedi, előregyártott elemeket is használó építési technikáinak köszönhetően - naponta öt emelet kerülhet a helyére, vagyis az Égi Város szupergyorsan, nagyjából hét hónap alatt felépülhet. Összehasonlításként: a 830 méter magas Burdzs Kalifa hat évig, míg a világ második legmagasabbja, az 509 méteres tajvani Taipei 101 négy évig készült. A csangsai kivitelező a költségeket is meglepően alacsonyra tette, mondván, hogy a felhőkarcolóhoz mintegy 630 millió dollár is elég lesz, míg a Burdzs Kalifa 1,5 milliárd dollárba, a Taipei 101 1,8 milliárd dollárba került.
A Broad Group egyébként korábbi villámgyors építkezéseivel vált híressé Kínában és a világon. A vállalat 2010-ben hat nap alatt felépített egy 15 emeletes szállodát, 2011-ben pedig 15 nap alatt egy 30 emeleteset.
Az Égi Város felépítéséhez még a kínai kormány engedélyére is szükség van, ám a terv a középső és nyugati tartományok fejlesztésére irányuló törekvésekkel is egybecseng, így a kínai sajtó szerint az építkezést illetően kedvező döntés várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.