Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Március 22. 08:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu, Kisalföld.hu, Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Régóta érő útfelújítások indulnak meg Pápa környékén

Régóta érő útfelújítások indulnak meg Pápa környékén

Pápa felől több közeli városba igencsak korszerűtlen útviszonyok mellett lehet eljutni. Ennek nemsokára vége. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő 1,6 milliárd forint értékű Pápa-környéki útfelújítást jelentett be.

Megújul a Rába-híd, vele együtt a Pápa-Szilsárkány közti 8408-as út, a Pápa-Devecser szakasz egy része, valamint a Pápa és Győr közötti út átépítése is 2-3 éven belül elkészülhet – jelentette be dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

A Rába-híd és a Pápa-Szilsárkány közötti szakasz

Európai uniós pályázati támogatásból, több mint 640 millió forintból újul meg a 8408-as számú Pápa és Szilsárkány közötti út. A munkálatok ez év júniusában indulhatnak meg, melynek keretében 4 db buszöblöt is kialakítanak. A felújítás 8,8 km-es szakaszon hidegremix technológiával, részben pedig két réteg aszfaltburkolat építésével, valamint lokális pályaszerkezet-cserék mellett zajlik – írja a Pápa-ma.
E szakasz felújítása szervesen kapcsolódik a Marcaltői Rába-híd felújításához, mely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére 632 millió forintért valósul meg ez év szeptemberéig. A hídépítők a felújított támaszokra új acél-vasbeton szerkezetet helyeznek, a Rába folyó felett ívelő vasbeton pályaszerkezet helyére új acél pályalemez kerül, valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolatot építenek. A híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő, így az eddigi 20 tonnás súlykorlátozás megszűnik. A Marcaltő és Szany települések közötti híd három megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontja közelében található, megépítése óta, az eltelt hatvan évben felújítási munkákat nem végeztek rajta.

Devecser és Pápa közti út

A Devecser és Pápa között lévő 8402. számú út kupi szakaszán, mintegy 3 km hosszan kétrétegű burkolatmegerősítési munkálatokat végeznek 2012. júniusától. A több mint 300 millió forintos útfelújítás keretében forgalomtechnikai és biztonsági elemeket építenek ki és megtörténik két buszöböl felújítása is.

A 83-as út Pápa és Győr közötti szakasza

Jópár éve terítéken van az említett út felújítása, újjáépítése. A 83-asnak ezen a szakaszán az elmúlt tíz évben drasztikusan megnövekedett a forgalom. Ezt a számlálási adatok bizonyítják, a lakosok pedig mindennap saját bőrükön érzik. A hozzáértők belátják: a további várható dinamikus növekedést még fokozzák a térségbe tervezett ipari beruházások, na és a pápai reptéren lévő NATO-bázis teherforgalma. 2-3 éven belül valósággá válhatnak az eddigi tervek, ugyanis a szakasz felújításával kapcsolatos tanulmánytervek március 31-ig elkészülnek – közölte dr. Kovács Zoltán. - A beruházással kapcsolatos koncepció korábban mindössze a Tétet elkerülő út megépítését tartalmazta, az új tervek szerint azonban minden település mentén lesz elkerülőút. A kibővített tervekben szerepel a Bázisrepülőtérhez vezető út megépítése, kerékpárút és településkapuk kiépítése, továbbá a Pápát keleti irányból elkerülő út megépítését is be kellett venni a tervekbe, hiszen e szakasz tanulmánytervére korábban 107 millió forintot nyert a város. Dr. Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a 83-as számú főút Pápa-Győr közötti szakasza várhatóan 2014/2015-re készülhet el.

Fotó: kisalföld.hu, infogyor.hu

Címkék: útfelújítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.