Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 14. 10:15, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rátesznek a boltok a betétes üvegek díjára

Rátesznek a boltok a betétes üvegek díjára

A gyártók határozzák meg, mennyit adnak a visszaválható üvegeikért - miután ők döntenek arról, termékeik betétdíjasak-e vagy sem -, ugyanakkor ettől az ártól eltérhetnek az üzletek, akár jelentősen is. Így fordulhat elő, hogy ugyanazért a márkájú és típusú boros üvegért az egyik bolt 20, míg a másik 40 forintot fizet a visszaváltáskor - írja a Népszava.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, Fülöp Zsuzsanna azt mondta a lapnak, a betétdíjnak nincs jogszabályban rögzített ára, és a gyártó által meghatározott ártól is eltérhet a forgalmazó. Vagyis lényegében annyit ad vissza az üzlet a nála vásárolt üvegekért, amennyit gondol.

Az üvegvisszaváltó-automaták sem működnek kifogástalanul, noha a szupermarketekben a kézi beváltást már évek óta a gépek helyettesítik. Egy fővárosi, Mester utcai áruházban például egy vásárlónak a 13 visszavitt üvegéből mindössze egyet vett be a gép - nem ismerte fel a címkét, nem tudta azonosítani az üveget. Arra nincs jogszabály, hogy az üzleteknek milyen gépeket kell beszerezniük, ők dönthetnek a beszerelésükről is. Ám ha a masina nem veszi vissza a termékeket, a 2005-ben született törvény alapján az eladóknak akkor is biztosítaniuk kell a vásárlónak a kármentes visszavételt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kaposváron folytatta vidéki kampánykörútját; megbeszélést folytatott Szita Károly polgármesterrel, és találkozott a kaposvári választópolgárokkal

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat