Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 02. 08:33, péntek | Helyi

Rabszolgaügy!

Rabszolgaügy!

Megkezdődött a 2009-ben elfogott úgynevezett rabszolgatartók tárgyalása a pápai bíróságon, akik aljasul bántak a mindentől megfosztott fogvatartottaikkal, sokszor \"kölcsön is adták\" őket rokonaiknak.

A helyszínt, a Honvéd utcai épületet azóta lebontották, a képen látható üres telek és a falakon hagyott csempék, azok állapota árulkodnak csak arról, hogy itt bizony sanyarú körülmények uralkodtak.
Az ügyészségi vádiratban az szerepel, hogy B. Péter (47) és élettársa, L. Anna (45) ezeknek az embereknek valamennyi iratát, nyugdíját elvette, éheztették őket, sorozatosan bűncselekményre kényszerítették valamennyiüket 2008 őszétől. Az ügynek összesen tizenhat vádlottja van, ugyanis az élettársak kölcsönadták a "csicskákat" ismerőseiknek, rokonaiknak, akik különböző, többnyire betöréses lopást hajtattak velük végre. Például tehergépkocsi felniket tűntettek el, az egyik cég telephelyéről 1,4 milliós értékben vittek el szivattyúkat, villanymotorokat, hűtő- és fejőberendezések tartozékait. Pápán az egyik ismert autókereskedés kerítését megbontva jutottak be telepre, ahonnan 2,5 millió forint értékben hoztak el váltókat. Nem csak helyben követtek el bűncselekményeket: Sümegen a bányából villanymotor-kapcsolókat és rézvezetékeket hoztak el, a kár meghaladta a 800 ezer forintot. Mivel a népes csapat leginkább színesfémben "utazott", előszeretettel szerelték le az oszlopokról a trafókat. Ezért Pápán kívül Gyarmaton és Szergényben is megfordultak éjszakánként. Emiatt több mint hétmilliós kára lett az E.ON-nak.

Volt, hogy kiutaztak Ausztriába, ahonnan egy autós cég raktárából tüntettek el diesel generátort és gépjárműmotort, amiből a tulajdonosnak 640 ezer forintos kára lett. A csapat "számláján" összesen tizennyolc bűncselekmény szerepel, amivel sokmilliós kárt okoztak.

A Pápai Városi Ügyészség B. Pétert és L. Annát többek között a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja. Vádlott társaiknak lopás miatt kell felelniük a bíróság előtt. A bírósági tárgyaláson az élettársak ugyanazt mondták, mint a rendőrségi kihallgatásukkor: tagadták, hogy a szerencsétlen sorsú embereket erőszakkal tartották volna maguknál, az elhelyezésüket is megoldották. A "csicskáknak" nevezett "rabszolgákat" ők nem lopni, hanem lomizni vitték. Ugyanezt vallották a megvádolt rokonok is, akik még a rendőrségi eljárásban B. Péterékről, mint rabszolgatartókról beszéltek.

A tanúk vallomásából kiderült, embertelen körülmények között laktak a Honvéd utca 3. alatti házban. A düledező, ólszerű hajlékukban se víz, se világítás, de még fűtés sem volt. Szükségletüket az udvaron végezhették el, mivel még latrina se tartozott a "szobáikhoz". Aki szökni próbált, megverték. A hányattatott sorsú emberek ellen azért nem emelt vádat az ügyészség, mert őket úgy kényszerítették a lopásokra.

Mivel a tárgyaláson nem jelent meg négy vádlott és több tanú, ezért a bíróság november közepére tűzte ki a következő tárgyalási napot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.