Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 22. 21:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A Questor-károsultak és a devizahitelesek ügye szocialista szemmel

A Questor-károsultak és a devizahitelesek ügye szocialista szemmel

Folytatta tematikus sajtótájékoztató-sorozatát az MSZP. A pápai irodában Gőgös Zoltán országgyűlési képviselőjelölt vendége Szakács László volt.

Gőgös Zoltán bevezetőjében a földeladásokkal kapcsolatban is szót emelt. Úgy fogalmazott, hogy Pápa környékén is voltak vitatható döntések az állami földek bérbeadásai és eladásai körül, jelenleg is több per van folyamatban. - Annyit tudok megígérni, hogy minden egyes szerződést felülvizsgálunk, visszaállítjuk a Nemzeti Földalapkezelőt és vissza kívánjuk adni azt a hitet, hogy a földek visszakerülhetnek azok kezébe, akik meg is művelik - hangsúlyozta a szocialista párt alelnöke, országgyűlési képviselőjelölt.

A sajtótájékoztató két fő témáját az MSZP országos politikusa, Szakács László ismertette, aki számos jogi tanácsot és kész beadványt adott át azoknak, "akiket az Orbán-rendszer pénzügyileg károsított meg". A politikus elsőként a devizahitelesek ügyében fejtette ki álláspontját. Mint mondta, annak ellenére, hogy a kormány azt hangoztatja, hogy megmentette a devizahiteleseket, még mindig kilencszázezer ingatlan az, amely végrehajtásra fog kerülni. - Leértékelődött a forint, de a bankok étvágya nem lett kisebb. 2000-2500 milliárd forinttal követelnek többet a bankok a devizahitelesek szerint, mint amennyit követelhetnének. A forint 20-40%-kal értékelődött le a devizákkal szemben, a törlesztőrészletek viszont 2-300%-kal növekedtek. A kormány nem parancsolt megálljt a bankoknak, hanem odadobta 900 ezer magyar család otthonát eléjük. A kormányt nem érdekli, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel - fogalmazott Szakács László.

A politikus szerint új banki elszámoltatásra lenne szükség, minden egyes devizahiteles szerződést a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni, addig pedig a végrehajtásokat fel kell függeszteni.

A Quester-üggyel kapcsolatban Szakács László azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank felelősségét nem lehet megkerülni, hisz mint fogalmazott, az orruk előtt károsította meg az embereket a cég. A büntetőügyben a vád bukdácsol, 32 ezer ember pedig keresi a megtakarítását, összesen 220 milliárd forintot - hangzott el a sajtótájékoztatón. Szakács László szerint a Questor-károsultaknak sem segített a kormány megfelelően, mindössze 17-25 %-kot kaptak vissza a követelésükből. - Mi mind a devizahitelesekkel, mind pedig a Questor-károsultakkal együttműködési megállapodást kötöttünk és az aláírásunkkal vállalásokat is tettünk. Ennek értelmében a Questor egykori vagyonát vissza fogjuk venni azoktól, akiknél van, például Mészáros Lőrinctől a mátraházi Lifestyle hotelt, továbbá az MNB devizatartalékának a terhére fizetjük ki a kártalanítást - mondta el a politikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.