Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 04. 16:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Prága kérésére Kína Sinopharm oltóanyagot szállít Csehországnak

Prága kérésére Kína Sinopharm oltóanyagot szállít Csehországnak

Kína Milos Zeman cseh államfő kérésére koronavírus elleni Sinopharm vakcinát szállít Csehországnak - közölte Jirí Ovcácek, cseh elnöki szóvivő szerda este a Twitteren.

Ovcácek szerint az államfőt Andrej Babis miniszterelnök kérte meg arra, hogy forduljon Kínához a Sinopharm vakcina ügyében.

"A köztársasági elnök eleget tett a kérésnek, és levelet írt a kínai elnöknek. A pekingi cseh nagykövetség jelentése szerint a kínai fél úgy döntött, hogy haladéktalanul eleget tesz a cseh kérésnek" - áll a rövid bejegyzésben.

A bejegyzésből nem derül ki, hogy mennyi vakcinát szállít Kína Csehországnak, ahol jelenleg nagyon súlyos a járványhelyzet, és az egészségügy oltóanyaghiánnyal küzd.

Szerda este jelentette az IHNED.cz cseh hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül egyenként százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától.

Andrej Babis cseh kormányfő értesülést később a Twitteren megerősítette. Babis szerint az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő héten szállítják ki az említett három országba.

Az IHNED.cz értesülései szerint a három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizernek sikerült növelnie és meggyorsítania a vakcinák előállítását.

Eközben a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az Egyesült Arab Emírségek ajánlatát egymillió AstraZeneca vakcína szállítására. Ezt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter mondta el a Respekt.cz hírportálnak. Petrícek szerint az elutasítás oka az volt, hogy a felajánlott vakcinákat Indiában gyártották, és használatukra az Európai Unió nem adott engedélyt. Andrej Babis később elhatárolta magát Patrícek kijelentésétől, és azt állította, hogy "az ajánlat nem volt komoly".

Csehországban szerda estig több mint 700 ezer személyt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A csehek eddig csak az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat használták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.