Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Április 22. 17:23, péntek | Helyi
Forrás: PVE

Petrovicsból 180 éve lett Petőfi Pápán – Elindult a városbarátok Petőfi-emlékprojektje

Petrovicsból 180 éve lett Petőfi Pápán – Elindult a városbarátok Petőfi-emlékprojektje

Az idei lokális Petőfi-évfordulók jegyében, a korábbi Kossuth (2016/17) és Vajda (2020/21) emlékprojektek mintájára, folytatásként Petőfi-emlékprojektet indít, valósít meg 2022/23-ban a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE). Az emlékprojekt elindítását ma délelőtt tartották a Városházán.

A Petőfi-emlékprojektről dr. Áldozó Tamás polgármester, felkért emlékprojekti fővédnök és Kerecsényi Zoltán, a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) ügyvivője, a Kossuth Szövetség (KSZ) Veszprém megyei titkára tartott közös sajtótájékoztatót.

Elsőként a városvezető köszöntötte az alkalmon résztvevő civileket, köszönetét fejezve ki az idén hét esztendős városbarát egyletnek, hogy immár huzamos ideje önzetlen, odaadó módokon, mindenféle anyagi támogatás nélkül, önkéntesi kötelékben munkálkodnak a köz javára. Mint mondta, örömmel vállalta ezúttal is a fővédnöki tisztséget, majd röviden vázolta a város bicentenáriumi elképzeléseit, megerősítve e körben is a Petőfi utcai Petőfi-ház megmentése, megújítása érdekében vállalt kötelezettségeiket.

Az Országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és a 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

2023 Petőfi Sándor születésének kerek 200. évfordulóját fogja jelenteni, azonban a 2022-es esztendő lokális Petőfi-évfordulókat is jelentenek nekünk, pápaiaknak. Tavaly, 2021-ben volt kerek 180 esztendeje, hogy 1841-ben először lépett Pápa földjére Petrovics Sándor, idén pedig 180 éve van annak, hogy 1842-ben itt vetette papírra legelőször a Petőfi nevet a „Tolvaj huszár” című románca alá, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, és hogy – a Pápán írt – „A borozó” első lett a nyomtatásban napvilágot látott Petőfi-költemények sorában.

Tehát ezen szép Petőfi-évfordulókat jelenti nekünk, pápaiaknak a 2022-es év, mintegy előkészítő éveként a konkrét 2023-as bicentenáriumnak – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.

Az idén működésének hetedik évébe lépett pápai Petőfi Városbarát Egylet – korábbi nevén Elsősorban pápai Városbarát Egylet /EpVE/ – működése óta mindig is kiemelten fontos, vállalt feladatai között tartotta számon a pápai Petőfi-emlékezet gondozását. Az egylet számos programja, kezdeményezése szólt már az elmúlt esztendőkben Petőfiről, annak kortársairól, a reformkorról, vagy 1848/49-ről. Elég csak az öt esztendővel ezelőtti Kossuth-emlékprojektjükre, az azon belüli kossuthos, petőfis vetélkedőre, a Barát utcai Orlai-Petőfi emléktábla állításra, vagy a Petőfi Sándor előfutárával, a Pápa mellett született Vajda Péterrel kapcsolatos legutóbbi emlékprojektjükre gondolni.

Az egyleti ügyvivő kiemelte, az elmúlt hét év alatt az egylet fő profilja a petőfis, kossuthos, negyvennyolcas emlékápolás lett. Ezt kívánja az egylet a jövőben – 2022. március idusától – nevében is erősíteni, továbbá hirdetni, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, hogy Petőfi 180 éve itt „született”, itt vált költővé. Mindezt előre jelezte már a tavaly nyáron, a Gyurátz Ferenc utcai Petőfi-ház udvarán tartott Vajda-emlékprojekti záróeseményre Petőfi-portréval kiegészült új egyleti logójuk is, s az az akkori bejelentés is, hogy Petőfi születésének 200. évfordulójára készülődnek, hogy a Vajda-emlékprojekttel is már a Petőfi-bicentenáriumra kívánt hangolódni a kisközösség.

De a Petőfi-emlékprojektet előre jelezte a tavalyi év végén az egylet által meghirdetett „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” című helyi irodalmi-lokálpatrióta „mozgalom” is, mellyel fiatalokat, felnőtteket, időseket, egyszóval minden pápait arra buzdítanak, hogy ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi versidézetét írja rá odahaza egy szalagra, s vigye el azt az Esterházy-kastély előtti Petőfi-szoborhoz, kösse rá ott Petőfi vándorbotjára. Ezzel az arrafelé járókat, a szobor előtt megállókat olvasásra, gondolkodásra késztethetik, ráhangoltathatják embertársaikat a bicentenáriumra.

2021 nyarán, a Gyurátz utcai emlékház udvarán, a Vajda-emlékprojekt záróeseményén egy idén 145 éves, anno „Az Üstökösben” napvilágot látott archív ábrázolást mutattak be a jelenlévőknek. Azon a régi grafikán a honvédegyenruhát és kardot viselő Petőfi egy szibériai ólombánya bejáratánál, egy kis pislákoló mécsvilágnál állva verseskötetét emeli a magasba, melyen a „Haza és szabadság” jelszó olvasható a Biblia egy oda alkalmazott részletével: „Keressetek ebben és megtaláltok!” Most, az induló Petőfi-emlékprojekt jelképe, szimbóluma is ez a Petőfi-ábrázolás lesz.

Az egylet önkéntesei úgy vélik, hogy a legméltóbban úgy lehet egy irodalmár, s főként Petőfi Sándor emlékét ápolni, fenntartani, életpályáját, tevékenységét megismerni, megérteni, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait folyamatosan olvassák, idézik az emberek, és erre buzdítanak másokat is.

Kerecsényi Zoltán szerint a versszeretet „kaviár” volt mindig, abból kevesen szoktak kanalazni; a verseket sajnos nagyon kevés magyar ember tudja ma is értékelni. Mit ér a neves halott, mit ér annak monumentális kőobeliszkje, vagy szobra, a róla szóló magasztos ünnepély, ha igazán meg sem ismerjük, elő sem vesszük, le sem emeljük a polcokról az egykoron papírra vetett, kötetekbe fűzött intéseket, gondolatokat, s ha nem hasznosítjuk azokat igazán a jelen mindennapjaiban? Petőfi nemcsak a „Nemzeti dal”, nemcsak a „Szeptember végén”; Petőfi ennél sokkal több. Petőfi a „Bölcselkedés és bölcsesség”, „Az ítélet”, a „Világosságot!” is. De ezen verseihez nem igen nyúlnak, nem ezeket elemzik és értelmezik, pedig ezek üzeneteinek megértése is kétségkívül megoldandó feladat lehetne mindenkinek.

Egy kicsit gondolkodásra szeretnének buzdítani az egyletiek Petőfi versein keresztül; azt szeretnék, ha a pápaiak ezen Petőfi-emlékévekben sok Petőfit olvasnának. S ha például megszeretnének egy-egy tőle lévő gondolatot, akkor azokat meg is osztanák embertársaikkal, nemcsak a „fészbúk” közösségi hálózaton, hanem hagyományosnak mondható módokon is, például akképp, hogy elviszik versidézetes-üzenetes emlékszalagjaikat a pápai szobor-Petőfi vándorbotjára.

Kerecsényi Zoltán úgy véli, hogy néhai Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, hajdani pápai református kollégiumi növendék pápai kastély előtt álló bronz Petőfije a leghitelesebb pápai Petőfi. A vándorló, a soproni kaszárnyából, az erdőn-mezőn, a Rábán, a Marcalon átkelő, a Pápára érkező, betegségtől csontig soványodott, komor fiatalembert személyesíti meg; a „hús-vér” Petőfit. Azt, aki oly sok csalódás, bántás, útkeresés után szinte teljesen kilátástalanul ott állt unokabátyja, Orlai Petrich Soma előtt 1841. március elején, akiből aztán egy év leforgása után itt lett költő, itt lett Petőfi.

Az elhangzott tájékoztatás alapján, 2022/23 folyamán, a Petőfi-emlékprojekten belül, a továbbra is futó „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!”-mozgalmon túl az egylet kezdeményezi, szorgalmazza, hogy a Petőfi-bicentenáriumig, de utána, 2023-ban, a jubileumi évben is, a hivatalos városi eseményeken és egyéb helyi ünnepségen – például iskolai eseményeken – hangozzék el egy-egy Petőfi-vers Pápán, és amikor a pápai diákok valamilyen jutalmazására kerül sor a városban – például a ballagáskor –, Petőfi-versesköteteket ajándékozzanak a helyi tanulóknak a városvezetők, a pedagógusok.

Az elkövetkező egy év alatt, a havi egyleti összejöveteleken az egyleti önkéntesek meg kívánnak emlékezni például néhai Gábrielné Jáger Teréz, Heitler László, Huszár János, Kövy Zsolt lokálpatriótákról, az anno általuk írt pápai petőfis emlékeikről.

Az egylet a Kossuth Szövetség támogatásával „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” címmel rajzpályázatot hirdet pápai, Pápa környéki fiatalok számára azon vers illusztrálására, amely alá diákként 180 esztendeje, 1842 júniusában először írta le Pápán a Petőfi nevet Petrovics Sándor. (A pályázati felhívást lásd alább!)

Az egylet szorgalmazza, hogy 2022/23 folyamán a helyi és környékbeli képzőművészek, alkotók műhelyeiben szülessenek új, Petőfi-vonatkozású alkotások, melyek egyike-másika valamilyen formában akár közkinccsé is válhatna.

Az egylet önkéntesei szeretnék, ha az új helyi rádióban havonta – 2022 őszétől, októbertől 2023 tavaszáig, márciusig – egy Petőfi-rádióműsorsorozat indulna „Petőfi negyedóra” címmel, melyben Petőfi pápai tartózkodásainak momentumai lennének felelevenítve.

A Petőfi-emlékprojekttel nemcsak Petőfire, de kortársaira is emlékeztetni szeretne az egylet. 2022 Petőfi másodunokatestvére, az ugyancsak egykori pápai diák, Orlai Petrich Soma születésének 200. évfordulóját, Magyarország néhai kormányzóelnöke, a hajdani pápai díszpolgár, Kossuth Lajos születésének 220., továbbá Pápa város díszpolgárává választásának 135. évfordulóját, 2023 pedig Petőfi előfutára, a Pápa mellett született Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus világra jöttének 215. évfordulóját is fogja jelenteni. Mintegy visszautalással és folytatással a 2016/17-es Kossuth- és 2020/21-es Vajda-emlékprojektre, ezen évfordulókról sem kívánnak elfeledkezni az egylet önkéntesei. Ezért az egylet – korábbi emlékprojektjeihez hűen – továbbra is igyekszik bevonni a környékbeli hagyományőrzőket is az új emlékprojektjébe is. Ezért – a fővédnök, Pápa polgármestere, dr. Áldozó Tamás mellett – az egylet 2022/23-as Petőfi-emlékprojektje védnökeinek Frum István bakonyszentiváni és Varga Rita vanyolai polgármestert kérte fel.

A Petőfi-emlékprojekt keretében, az Orlai-bicentenárium kapcsán Orlai-megemlékezést tervez tartani az egylet az öt esztendeje avatott Barát utcai emléktáblánál; a Kossuth-évfordulók kapcsán Kossuth – Petőfi – 1848/49 témájú, helyi és vidéki gyűjtők képeslapjaiból, bélyegeiből, aprónyomtatványaiból lévő kamarakiállítás összeállítását a Pápai Bélyeggyűjtő Körrel és a Tapolcafői Kertbarátkörrel, valamint kossuthos-petőfis emlékülést a bakonytamási Kossuth Csárdával együttműködve. A Vajda-évforduló vonatkozásában, az egyleten belül – pápai és vanyolai szimpatizánsokból – meg szeretnék alakítani a vanyolai Vajda-emlékház Baráti Kört, s az egylet kezdeményezésére Petőfi-domborművet is kívánnak avatni a helyiek. Továbbá az egylet szorgalmazza, hogy a hagyományosan a Pápa közeli Bakonyszentiván községben több mint két évtizedes múltra visszatekintő regionális szavalóverseny 2023. március idusán, az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc zászlóbontásának 175. évfordulója alkalmából kifejezetten a Petőfi-bicentenárium, a Petőfi-versek jegyében zajlódjon.

Petőfi pápai élete és kortársai összefüggésében, 2022 ősze és 2023 tavasza között – több éves kihagyás után – az egylet újra kívánja indítani a „Szűkebb pátriánk” nevű városi, diák helytörténeti-honismereti sorozatot. A tervek szerint 2022 októberétől 2023 márciusáig mintegy hat előadás keretében elevenednének meg Petőfi pápai kapcsolatai, illetve Pápához és környékéhez kötődő kortársai. A sorozat – a korábbi hagyományokhoz hűen – „vizsgával”, majd vetélkedővel zárulna 2023 tavaszán. A helyszín – az elképzelések szerint – a Városháza lenne.

A tervek szerint, szintén Petőfi kortársai vonatkozásában – az emlékprojekt ideje alatt – sor kerül a pandémia miatt tolódott, hiánypótló pápai Széchenyi-emléktábla felavatására a Széchenyi István utcai ipartestületi székház homlokzatán. 2022-ben van 195 éve, hogy Széchenyi István 1827-ben a nemzeti közművelődés, a közhasznú eszmecsere színhelyeként létrehozta a Nemzeti Kaszinót, melynek mintájára a Pápai Kaszinó is megalakult; 120 éve pedig annak, hogy Pápa város „másik Fő terét”, a korábbi Séta teret – a mai Március 15. teret – 1902-ben Széchenyiről nevezték el, mely 1945-ig azt a nevet viselte. (A pápai rendőrkapitányság utcája, a korábbi Gelencsér-Fazekas utca 1926 óta, elnevezése óta napjainkig, folyamatosan a Széchenyi István utca nevet viseli. Ennek immár több mint 95 esztendeje.)

Az egylet további két emléktábla felállítását szeretné kezdeményezni-szorgalmazni a 2022/23-as évek alatt Pápa város polgármesterénél. Az egyiket a 180 esztendővel ezelőtti „Örömünnep” helyszínén, a pápai megyeháza, a jelenlegi bíróság épületének homlokzatára; ahová anno Petőfi első, nagyközönség előtti sikeres szereplése köthető, s ahol úgyszólván a világon először szavalták Petőfi verseit. A másikat a hajdani Bocsor-féle házra, a Széchenyi utcába, Petőfi mindmáig jelöletlen, negyedik, utolsó pápai szálláshelyére.

Lelkes egyetemista fiatalok „Petőfi: Legenda születik” címmel filmet készítenek (https://www.facebook.com/PetofiLegendaSzuletik/), mely egy teljesen új megközelítésből kívánja bemutatni a költő és forradalmár életét és annak fordulópontjait – különösen az eddig megszokottaktól eltérően még a forradalmi fellépések előtti évekre, így Pápára is hangsúlyt helyezve. Az egylet az emlékprojekt zárásaként szeretné e filmfeldolgozás pápai bemutatóját megszervezni.

A tájékoztató befejezéseként, a félreértések elkerülése érdekében Kerecsényi Zoltán ügyvivő aláhúzta: a Petőfi-emlékprojekt se nem jobboldali, se nem baloldali, se nem középutas. Politikamentes. Elsősorban pápai, Pápa környéki, patrióta-lokálpatrióta. Az emlékprojekt kulturális „filantrópikumnak” is tekinthető, lebonyolításához – úgy, ahogy korábban a Kossuth- és Vajda- emlékprojektek esetében is – a pápai Petőfi Városbarát Egylet pénzbeli, anyagi támogatást nem kért, nem kér és nem fogad el senkitől sem. A Petőfi-emlékprojektben – a fővédnököktől a védnökökön, az egyleti önkénteseken át az egyes csatlakozókig, közreműködőkig – mindenki ügyszeretetből vesz részt; ki így, ki úgy segítve a projekt megvalósulásának dolgait. (Például ki ingyenes helyszínbiztosítással egy-egy programalkalom céljára, ki tárgyjutalmak /pl. könyvek, ajándéktárgyak, emléklapok/ felajánlásával, kivitelezésével a rajzpályázat, a vetélkedő díjazásaihoz, ki koszorúkészítéssel az egyes méltó főhajtási alkalmakhoz stb.) A pápai Petőfi Városbarát Egylet független, civil társaság, egyfajta katalizátor-szervezet, kötött tagsággal nem rendelkezik, jó akaratú önkéntesek alkotják. Célja az egészséges patriotizmus-lokálpatriotizmus erősítése, az értékek megőrzése, továbbörökítése.

Frum István bakonyszentiváni polgármester, emlékprojekti védnök – Kerecsényi Zoltán,
a pápai Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője – dr. Áldozó Tamás pápai polgármester, emlékprojekti fővédnök – Fehér Mária címzetes főjegyző azzal a régi, Petőfit ábrázoló olajfestménnyel, melyet a Pápa közeli Bakonyszentiván község féltve őriz, s melyet még
a falu helytörténésze, Földing Ernő mentett meg az utókor számára.

Sajnos, a járványok korát éljük, azt konkrétan előre senki sem láthatja, hogy 2022 második felében, vagy 2023 első felében hogyan alakulnak e tekintetben az események. Egy esetleges újbóli veszélyhelyzet esetén az emlékprojekt egyes elemei akár az online térben, az Internet segítségével is lebonyolíthatók lehetnek – hangzott el a pénteki emlékprojekt indítón.

(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

„Petrovicsból Pápán lett Petőfi” – Rajzpályázat Petőfi Sándor emlékére
– a Kossuth Szövetség támogatásával –

Ismered azt a versét Petőfi Sándornak, melyet diákként 180 esztendeje,
1842 júniusában írt Pápán, s mely alá először írta le a Petőfi nevet?
Ha nem, akkor most örökre megtanulhatod, mert pályázatunkon erről a versről kell rajzot készítened. Olvasd el a verset, hátha eszedbe jut valami szép kép, amit megörökíthetsz!


Petőfi Sándor: Tolvaj huszár

1

Ló dobog, por kél az úton,
Zeng a harsány trombita:
Kvártély, kisbíró! huszárok
Szállanak a faluba.

És hogy jöttek, hogy megálltak
A vitézi seregek:
Aggalom s öröm vegyűlve
A lakókat szállta meg.

Aggalom s öröm szivökben
Nem hiába lakozik:
A huszárok csínosak, de
Kissé hosszuk újjaik.

„Jól vigyázz leányom édes,”
Mond az aggódó anya,
„Nehogy ez vagy az lakunkból
Vélek elvándorlana.”

2

Ébred a hajnal sugára,
Véle ébred a huszár;
Lóra pattan, induló zeng,
S messze föld fogadja már.

És merengő fájdalommal
Néz utánok a leány;
Köny pereg le szép szeméről,
Mély sohaj kel ajakán.

„Mért, leányom, e busongás?
Könybe mért lábbad szemed?”
„Jó anyácskám, meglopának,
Egy... elvitte szívemet.”

( Pápa, 1842. június )

Technika: szabadon választott (lehet grafika, festés, stb.), A/4-es méretű. (A bírálóbizottság kéri az alkotásokat nagyon éles, szkennelt formában, mailben is elküldeni.)

Korcsoportok: általános iskolás és középiskolás.

Elbírálás: A beküldött alkotásokat a bírálóbizottság korcsoportonként bírálja el, a díjazottakat 2023. január 1-ig értesítik.

Jutalmazás: Korcsoportonként a három legjobb alkotás készítője kerül jutalmazásra oklevéllel, könyvcsomaggal.

Beküldési határidő: 2022. december 1.

Bővebb információk: pápai Petőfi Városbarát Egylet (Kovács Attiláné ny. pedagógus, bírálóbizottsági elnök); epve01@gmail.com

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő azzal a közel százéves Petőfi Összessel,
melyet nagyanyjától örökölt, s mely még a néhai neves, helyi református közéleti személyiség, városi képviselő, Kis Tivadar pápai könyv- és papírkereskedéséből származott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.