Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 15. 18:55, kedd | Helyi
Forrás: PVE

Petrovicsból 180 éve lett Petőfi Pápán

Petrovicsból 180 éve lett Petőfi Pápán

A 2022. március 15-i, városi ünnepséget megelőzően a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) kis küldöttsége koszorút vitt Petőfi Sándor hajdani harmadik pápai lakóhelye, az Ó-kollégium melletti, klasszicista stílusú emlékház falára.

Kerek 180 esztendővel ezelőtt e ház falai között több gondolatát is papírra vetette Petőfi; feltételezhetően itt írta meg A borozót, mely a legelső költeménye lett, ami nyomtatásban napvilágot látott. De más verse is e falak között születhetett 1842-ben. Petőfi másod-unokatestvére, diáktársa, Orlai Petrich Soma ekképp emlékezett:

„Szállásunk messze esett az iskolától, s az erős tél miatt nagy szobánk fűthetetlen volt, miért is a kollégium közvetlen szomszédságában, egy német ajkú szabó házában béreltünk lakást. Ez az előbbinek ellentéte, igen kicsiny szobácska volt, mely egy elfalazott folyosóból állt, keskeny és hosszú, hogy az egymás végébe helyezett két ágy mellett csak egymást követve sétálhattunk, s visszaforduláskor a hátul menőnek kellett elől indulnia. Kis szobánknak egyetlen ablaka az utcára szolgált. De e kis helyen a ’41. és ’42. év telén és a reá következett nyár folytán sok szép emlékű napokat éltünk át. Itt építgettük jövendőnk ábrándvárait gyakran éjfélig, míg belefáradva egyikünk vagy másikunk azon megjegyzésére: hogy talán már ideje volna aludni, az álom mámora némított el bennünket… Néha e kis szobát a jó barátok vidám zaja töltötte be, kik az iskola előtt és után örömest tértek be hozzánk egy-egy szóra, s mindaddig ott maradtunk, míg a tanár érkezését ablakunkból ki nem lestük…”

Petőfi ittlakásának időszakára esik választott új, halhatatlanná vált nevének, a Petőfinek a felvétele is. Az első költemény, ami alá a kollégiumi Képzőtársaság Érdemkönyvében a választott költői nevet, a Petőfit írta, a Tolvaj huszár volt, 1842 júniusában. Ez a Pápán választott név a nagy nyilvánosság előtt 1842. november 3-án jelent meg első ízben, az Athenaeum hasábjain, az ott közölt Hazámban című poémája alatt. Tehát a Kiskőrösön 1823-ban, az evangélikus keresztelési anyakönyvben Alexander Petrovics néven bejegyzett fiatalember Pápán írta le először, s vette fel a Petőfi nevet 1842-ben. „Petrovics Sándor Kiskőrösön, Petőfi Sándor Pápán született” – emlegetik ezt mindmáig előszeretettel a pápaiak néhai Hatvany Lajos báró, jeles magyar Petőfi-kutatónk nyomán. (Érdekességképpen itt ajánljuk elolvasásra Rab Zsuzsa: „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” című archív írását az Új Tükör 1985. március 17-i számából - PDF)

Petőfi pápai névfelvétele és első nyomtatásban megjelent verse 180. évfordulója alkalmából, a „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” című helyi irodalmi-lokálpatrióta mozgalmukhoz kapcsolódóan, azzal párhuzamosan a Petőfi Városbarát Egylet rajzpályázatot hirdet fiatalok számára „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” címmel:


„Petrovicsból Pápán lett Petőfi” – Rajzpályázat Petőfi Sándor emlékére

Ismered azt a versét Petőfi Sándornak, melyet diákként 180 esztendeje,
1842 júniusában írt Pápán, s mely alá először írta le a Petőfi nevet?
Ha nem, akkor most örökre megtanulhatod, mert pályázatunkon erről a versről kell rajzot készítened. Olvasd el a verset, hátha eszedbe jut valami szép kép, amit megörökíthetsz!

Petőfi Sándor: Tolvaj huszár


1

Ló dobog, por kél az úton,
Zeng a harsány trombita:
Kvártély, kisbíró! huszárok
Szállanak a faluba.

És hogy jöttek, hogy megálltak
A vitézi seregek:
Aggalom s öröm vegyűlve
A lakókat szállta meg.

Aggalom s öröm szivökben
Nem hiába lakozik:
A huszárok csínosak, de
Kissé hosszuk újjaik.

„Jól vigyázz leányom édes,”
Mond az aggódó anya,
„Nehogy ez vagy az lakunkból
Vélek elvándorlana.”

2

Ébred a hajnal sugára,
Véle ébred a huszár;
Lóra pattan, induló zeng,
S messze föld fogadja már.

És merengő fájdalommal
Néz utánok a leány;
Köny pereg le szép szeméről,
Mély sohaj kel ajakán.

„Mért, leányom, e busongás?
Könybe mért lábbad szemed?”
„Jó anyácskám, meglopának,
Egy... elvitte szívemet.”

( Pápa, 1842. június )

Technika: szabadon választott (lehet grafika, festés, stb.), A/4-es méretű. (A bírálóbizottság kéri az alkotásokat nagyon éles, szkennelt formában, mailben is elküldeni.)

Korcsoportok: általános iskolás és középiskolás.

Elbírálás: A beküldött alkotásokat a bírálóbizottság korcsoportonként bírálja el, a díjazottakat 2023. január 1-ig értesítik.

Jutalmazás:Korcsoportonként a három legjobb alkotás készítője kerül jutalmazásra oklevéllel, könyvcsomaggal.

Beküldési határidő: 2022. december 1.

Bővebb információk: Petőfi Városbarát Egylet (Kovács Attiláné ny. pedagógus, bírálóbizottsági elnök) – epve01@gmail.com

Az egylet ügyvivője, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta elmondta, ez a rajzversenyi feladat-felhívás nem csenghet ismeretlenül a pápaiak előtt, ugyanis több mint tíz esztendővel ezelőtt a volt pápai Pedagógus Művelődési Ház égisze alatt, az akkori, egy évtizeddel ezelőtti helyi Petőfi-évfordulón már hirdetett egy hasonló versenyt a Tolvaj huszár illusztrálására. Akkor is nagyon sok, szép, kreatív alkotást készítettek városunk fiataljai. Azt remélik, hogy a mostani, tíz évvel későbbi pápai diákokat is megihleti ez az új petőfis felhívás, ráhangoltatva őket a 2023-as bicentenáriumra is.

A „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” című rajzpályázat leendő bírálóbizottsága – Kovács Attiláné, Kerecsényi Zoltán, Margl Józsefné, Váminé Molnár Emma – 2022. március 15-én, a pápai Petőfi utcai Petőfi-ház előtt, kezükben egy, a tíz évvel ezelőtti pályázaton díjazott „Tolvaj huszár”- ábrázolással, Benecz Fanni – akkor 14 éves – pápai gimnazista alkotásával.


Az idei március 15-i városi ünnepséget megelőzően a PVE kis küldöttsége koszorúkat helyezett az egylet által öt esztendővel ezelőtt kezdeményezett-állíttatott Kossuth-emléktábla alá is. A Kossuth utca végén, a Tansütő épületén immár öt éve álló, Zsuppán István művésztanár által készített portrédomborműves emléktáblánál Kerecsényi Zoltán kiemelte, idén van Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója, továbbá Pápa város díszpolgárává választásának 135. évfordulója. Természetesen ezen évfordulókról sem fog egyletük idén elfeledkezni.

(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.