Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 12. 08:43, szombat | Helyi
Forrás: PVE

Petőfi Városbarát Egylet – Rendhagyó program a Fellner és Petőfi évfordulók jegyében

Petőfi Városbarát Egylet – Rendhagyó program a Fellner és Petőfi évfordulók jegyében

A késő barokk copf stílusú építészet egyik legkiválóbb magyarországi mestere, Fellner Jakab születésének kerek háromszázadik évfordulója, valamint a közelgő nemzeti ünnep adta az Elsősorban pápai Városbarát Egylet pénteki, rendhagyó alkalmának témáját. A kis lokálpatrióta közösség önkéntesei több hónapnyi kényszerszünet után – a járványhelyzet miatt – most először, a Fő téri Nagytemplomban találkoztak, hogy megtekintsék Zsuppán István művésztanár Fellner Jakabról készült bronz domborművét. Az alkotást maga a művész mutatta be, beszélve Fellner életéről, munkásságáról, a Nagytemplom építésének krónikájáról.

Mint elhangzott, Pápa meghatározó építészeti jelképét, a Szent István protomártír tiszteletére 1795-ben szentelt főplébániatemplomot gróf Esterházy Károly egri püspök, pápai földesúr költségén 1774-ben kezdte el építeni Fellner Jakab uradalmi építész. Hirtelen halála után, tervei nyomán segédje-tanítványa, Grossmann József fejezte be megkezdett munkáját. A templom már a klasszicizmus felé hajló barokkban – az úgynevezett copf stílusban, más néven klasszicizáló késő barokkban – valósult meg; a Dunántúl legnagyobb hatású épülettömbje lett: hossza 42 méter, szélessége 22 méter, belső tere 24 méter magas, a két torony magassága – a kereszteket nem számítva – 57,17 méter. A Szent István első keresztény vértanú életét bemutató mennyezetfreskókat a kor legjelentősebb barokk és rokokó freskófestője, Franz Anton Maulbertsch alkotta 1781 és 1783 között.

Az idei Fellner Jakab Emlékév alkalmából koszorút helyeztek el a megjelentek a jeles építészmester pápai emléktáblája alá, majd Kerecsényi Zoltán ügyvivő egyleti emlékplakettek átnyújtásával köszönte meg Zsuppán István művésztanár és Mező Lászlóné pápai festőművésznő huzamos ideje segítő, egyletet támogató munkáját.

Ezután a résztvevők átsétáltak az Esterházy-kastélyhoz, hogy a közelítő nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát is. Itt előbb Varga Árpád tanár, költő petőfis apeváját, Mező Lászlóné Csorba Tibor kortárs poéta „Ha tanítanék” című versét szavalta el, majd Kerecsényi Zoltán ügyvivő bejelentette, Petőfi pápai névfelvétele és első nyomtatásban megjelent verse 180. évfordulója alkalmából – 2022. március idusától – egyletük neve ezentúl Petőfi Városbarát Egylet (PVE) lesz. Az „Elsősorban pápai” jelszóként és logójuk fő elemeként természetesen továbbra is megmarad.

Kerecsényi Zoltán elmondta, egyleti működésük elmúlt hét éve alatt mindig is kiemelten kezelték a helyi Petőfi-emlékezet gondozását, számos programjuk, kezdeményezésük szólt Petőfiről, annak kortársairól, a reformkorról, vagy 1848/49-ről. Elég csak az öt esztendővel ezelőtti Kossuth-emlékprojektjükre, az azon belüli kossuthos, petőfis vetélkedőre, a Barát utcai Orlai-Petőfi emléktábla állításra, vagy a Petőfi előfutárával, Vajda Péterrel kapcsolatos, legutóbbi emlékprojektjükre gondolni. Az elmúlt hét év alatt az egylet fő profilja a petőfis, kossuthos, negyvennyolcas emlékápolás lett. Ezt kívánják a jövőben is erősíteni, továbbá hirdetni, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, hogy Petőfi 180 éve itt „született”, itt vált költővé.

Ezt jelezte már a tavaly nyáron, a Gyurátz utcai Petőfi-emlékház udvarán tartott Vajda-emlékprojekti záróeseményükre Petőfi-portréval kiegészült új egyleti logójuk is, s az az akkori bejelentés is, hogy Petőfi születésének 200. évfordulójára készülődnek, hogy a Vajda-emlékprojekttel is már a Petőfi-bicentenáriumra kívántak hangolódni.

Továbbra is népszerűsíteni kívánják tavaly meghirdetett „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” – mozgalmukat, hamarosan szeretnének egy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” című ifjúsági versenyt is indítani, s az elkövetkező egy év alatt, havi egyleti összejöveteleiken el szándékozzák olvasni a Petőfi-összest is. Petőfi másod-unokatestvére, az ugyancsak egykori pápai diák, Orlai Petrich Soma születésének 200. évfordulójára is emlékeztetni kívánnak az idén. S természetesen eddigi sokéves hagyományaikat – mint például a Nagy Lászlós emlékőrzést – is folytatni fogják – hangzott el a tájékoztatóban.

(Forrás: Petőfi Városbarát Egylet /PVE / – Hírlevél,
fotók: PVE – TM, KZ)

Varga Árpád:

Petőfi apevái
(parafrázis apeva-poéma)


E
kettő
kell nekem:
kutyák dala,
farkasok dala.

Még
egy korty –
szerelem;
sötét verem.
Az idő igaz.

A
nép, a
víz az úr –
hol jog is van,
haza csak ott van.

Ott
essem
el én, a
harc mezején –
Kánaán felé.

[Az apevák szavai a következő Petőfi-versek részleteiből, címeiből való idézetek, sorrendben:
Szabadság, szerelem!; A kutyák dala; A farkasok dala; A borozó; A szerelem, a szerelem…; Voltak fejedelmek…; A nép nevében; Föltámadott a tenger…; A nép; Egy gondolat bánt engemet…; A XIX. század költői.]

Az idén 300 esztendeje született Fellner Jakab építészmester
frissen koszorúzott pápai emléktáblája a Fő téri római katolikus
Szent István vértanú Nagytemplomban;
Zsuppán István művésztanár alkotása.
(Fotó: PVE – Kerecsényi Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.