Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 30. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: PVE

»Petőfi útján« – A bicentenárium jegyében

»Petőfi útján« – A bicentenárium jegyében

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet – új nevén pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) – immár hétéves működése alatt kiemelten fontos, vállalt feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékezet gondozását. A 2022/23-as Petőfi-bicentenárium jegyében most egyleti ötletbörzét és programtervezést tartott az egyleti „bölcsek tanácsa”, a leglelkesebb egyleti önkéntesek.

A tanácskozás elején Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, egyleti ügyvivő adott rövid tájékoztatót az eddig eltelt időszakról, a pápai és környékbeli negyvennyolcas, kossuthos, petőfis emlékőrzésről, illetve röviden megemlékezett egy történelmi eseményről is. A nyolcvan éve, 1942. március 15-én, a fővárosi Duna-parton, a Petőfi-szobornál zajlott háborúellenes béketüntetés évfordulójáról, melyet anno a tiszavirág életű – előbb Szekfű Gyula történész, majd Kovács Imre népi író által elnökölt – Magyar Történelmi Emlékbizottság szervezett. A kerek nyolcvan esztendeje zajlott történelmi eseményen az összegyűlt több ezres tömeg a háború ellen tiltakozott és éltette a független, szuverén, szabad Magyarországot. Kerecsényi Zoltán magángyűjteményéből bemutatta a jelenlévőknek azt a szintén ehhez a történelmi megmozduláshoz kapcsolódó eredeti kordokumentumot, melyet „Petőfi útján” címmel szintén a néhai emlékbizottság gondozott, s melynek alapgondolata a nemzeti összefogás szükségessége volt. A mára már jócskán megsárgult kiadvány szerzői között olyan neveket lehet olvasni, mint a kereszténydemokrata Barankovics István, a nemzeti-radikális Bajcsy-Zsilinszky Endre, a népi-nemzeti Illyés Gyula, a jeles Kossuth-díjas kritikus Kárpáti Aurél, vagy a már említett kora újkori magyar historikus Szekfű Gyula stb.

Az idén hétéves egylet számos programja, kezdeményezése szólt már eleddig Petőfiről, annak kortársairól, a reformkorról, vagy 1848/49-ről. Elég csak az öt esztendővel ezelőtti Kossuth-emlékprojektre, az azon belüli kossuthos, petőfis vetélkedőkre, vagy a Barát utcai Orlai-Petőfi emléktábla avatásra, továbbá a Petőfi előfutárával, a Pápa mellett született Vajda Péterrel kapcsolatos, legutóbbi emlékprojektre gondolni.

Az elmúlt hét év alatt az egylet fő profilja a petőfis, kossuthos, negyvennyolcas emlékápolás lett. Ezt kívánja az egylet a jövőben – 2022-től nevében is – erősíteni, továbbá hirdetni, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, hogy Petőfi 180 éve itt „született”, itt vált költővé. Ezt jelezte már a tavaly nyáron, a Gyurátz Ferenc utcai Petőfi-emlékház udvarán tartott Vajda-emlékprojekti záróeseményre Petőfi-portréval kiegészült új egyleti logó is, s az az akkori bejelentés is, hogy Petőfi születésének 200. évfordulójára készülődnek, hogy a Vajda-emlékprojekttel is már a Petőfi-bicentenáriumra kívántak hangolódni.

Az elmúlt hét év alatt az egylet fő profilja a petőfis, kossuthos, negyvennyolcas emlékápolás lett. Ezt kívánja az egylet a jövőben – 2022-től nevében is – erősíteni, továbbá hirdetni, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, hogy Petőfi 180 éve itt „született”, itt vált költővé. Ezt jelezte már a tavaly nyáron, a Gyurátz Ferenc utcai Petőfi-emlékház udvarán tartott Vajda-emlékprojekti záróeseményre Petőfi-portréval kiegészült új egyleti logó is, s az az akkori bejelentés is, hogy Petőfi születésének 200. évfordulójára készülődnek, hogy a Vajda-emlékprojekttel is már a Petőfi-bicentenáriumra kívántak hangolódni.

A Petőfi-bicentenáriumra való konkrét egyleti készülődést jelezte elő a tavalyi év végén elindított „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” című helyi irodalmi-lokálpatrióta mozgalmuk, mellyel fiatalokat, felnőtteket, időseket, egyszóval mindenkit arra buzdítanak, hogy ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi versidézetét írja rá otthon egy szalagra, s azt vigye el a kastély előtti Petőfi-szoborhoz, kösse rá Petőfi vándorbotjára. Ezzel az arrafelé járókat, a szobor előtt megállókat olvasásra, gondolkodásra késztethetik, ráhangoltathatják embertársaikat a bicentenáriumra.

Tavaly nyáron, a pápai Gyurátz Ferenc utcai Petőfi-ház udvarán – melyen ott volt Pápa polgármestere, dr. Áldozó Tamás is –, Vajda-emlékprojektjük záróeseményén egy idén 145 éves, anno Az Üstökösben napvilágot látott archív ábrázolást mutattak be a megjelenteknek. Azon a régi grafikán a honvédegyenruhát és kardot viselő Petőfi egy szibériai ólombánya bejáratánál, egy kis pislákoló mécsvilágnál állva verseskötetét emeli a magasba, melyen a „Haza és szabadság” - jelszó olvasható a Biblia egy oda alkalmazott részletével: „Keressetek ebben, és megtaláltok!

Az egylet önkéntesei úgy vélik, hogy a legméltóbban úgy lehet egy irodalmár, s főként Petőfi Sándor emlékét ápolni, fenntartani, életpályáját, tevékenységét megismerni, megérteni, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait folyamatosan olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is.

A versszeretet „kaviár” volt mindig, abból kevesen szoktak kanalazni; a verseket sajnos nagyon kevés magyar ember tudja ma is értékelni. Mit ér a neves halott, mit ér annak monumentális kőobeliszkje, vagy szobra, a róla szóló magasztos ünnepély, ha igazán meg sem ismerjük, elő sem vesszük, le sem emeljük a polcokról az egykoron papírra vetett, kötetekbe fűzött intéseket, gondolatokat, s ha nem hasznosítjuk azokat igazán a jelen mindennapjaiban? Petőfi nemcsak a „Nemzeti dal”, nemcsak a „Szeptember végén”; Petőfi ennél sokkal több. Petőfi a „Bölcselkedés és bölcsesség”, „Az ítélet”, a „Világosságot!” is. De ezen verseihez nem igen nyúlunk, nem ezeket elemezzük és értelmezzük, pedig ezek üzeneteinek megértése is kétségkívül megoldandó feladat lehetne mindenkinek – vélekedett Kerecsényi.

Tehát egy kicsit gondolkodásra szeretnének buzdítani Petőfi versein keresztül; azt szeretnék, ha a pápaiak ezen Petőfi-emlékévekben sok Petőfit olvasnának. S ha például megszeretnének egy-egy tőle lévő gondolatot, akkor azokat meg is osztanák embertársaikkal. Nemcsak a „fészbúk” közösségi hálózaton, hanem hagyományosnak mondható módokon is, például akképp, hogy elviszik versidézetes-üzenetes emlékszalagjaikat Petőfi vándorbotjára. Néhai Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, egykori pápai református kollégiumi növendék pápai kastély előtt álló bronz Petőfije a leghitelesebb pápai Petőfi. A vándorló, a soproni kaszárnyából, az erdőn-mezőn, a Rábán, a Marcalon átkelő, a Pápára érkező, betegségtől csontig soványodott, komor fiatalembert személyesíti meg; a „hús-vér” Petőfit. Azt, aki oly sok csalódás, bántás, útkeresés után szinte teljesen kilátástalanul ott állt unokabátyja, Orlai Petrich Soma előtt 1841. március elején, akiből aztán egy év leforgása után itt lett költő, itt lett Petőfi – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.

A „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” – mozgalmon túl – az egylet kezdeményezi, szorgalmazza, hogy a Petőfi-bicentenáriumig, de utána, 2023-ban, a jubileumi évben is minden hivatalos városi eseményen és egyéb helyi ünnepségen – például iskolai eseményeken – hangozzék el egy-egy Petőfi-vers Pápán, és amikor a pápai diákok valamilyen jutalmazására kerül sor a városban – például a ballagáskor –, Petőfi-versesköteteket ajándékozzanak a helyi tanulóknak a városvezetők, a pedagógusok.

Az elkövetkező egy év alatt, havi egyleti összejöveteleiken el szándékozzák olvasni a Petőfi-összest, „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” címmel rajzpályázatot hirdetnek fiatalok számára azon vers illusztrálására, amely alá diákként 180 esztendeje, 1842 júniusában először írta le Petrovics Sándor a Petőfi nevet Pápán.

2022 Petőfi másodunokatestvére, az ugyancsak egykori pápai diák, Orlai Petrich Soma születésének 200. évfordulóját, Magyarország néhai kormányzóelnöke, a hajdani pápai díszpolgár, Kossuth Lajos születésének 220., továbbá Pápa város díszpolgárává választásának 135. évfordulóját, 2023 pedig Petőfi előfutára, a Pápa mellett született Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus világra jöttének 215. évfordulóját fogja jelenteni. Mintegy visszautalással és folytatással a 2016/17-es Kossuth- és 2020/21-es Vajda-emlékprojektekre, ezen évfordulókról sem kíván elfeledkezni az egylet.

Az egylet ügyvivője a félreértések elkerülése érdekében aláhúzta, a pápai Petőfi Városbarát Egylet semmilyen formában sem folytatója, utódja a hajdani Pápai Petőfi Asztaltársaság nevű helyi politikai-ellenzéki tömörülésnek, semmi köze hozzá; éppen ezért sem nem baloldali, sem nem jobboldali, sem nem középutas. Pártpolitika-mentes, elsősorban pápai, Pápa környéki, patrióta-lokálpatrióta, független, szabad civil közösség, egyfajta kulturális „filantrópikum”, melyben mindenki ügyszeretetből vesz részt. Sajnos, a járványok korát éljük, azt konkrétan előre senki sem láthatja, hogy 2022 második felében, vagy 2023 első felében hogyan alakulnak e tekintetben a dolgok. Egy esetleges újbóli veszélyhelyzet esetén az egylet tervezett „Petőfi pápai útján” munkacímű emlékdolgai az online térben, az Internet segítségével is lebonyolíthatók lehetnek – hangzott el az egyleti, ügyvivői tájékoztatóban.


(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

Szépen gyűlnek a vers-idézetes emlékszalagok Petőfi vándorbotján.
(Fotó: Kerecsényi Zoltán, Pápa, 2022. március 26.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.