Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Március 01. 09:19, kedd | Helyi
Forrás: Pápai Városbarát Egylet

Petőfi 175 éve érkezett Pápára

Petőfi 175 éve érkezett Pápára

Pápa városa és Petőfi Sándor kapcsolatáról, emlékeiről, Petőfi és Jókai pápai találkozásáról, valamint a híres református kollégium reformkori szerepéről tartott előadást Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta.

Az alkalom apropója Petőfi Sándor 175 évvel ezelőtti első Pápára érkezése volt, a pápai Honvéd Bajtársi Klub felkérésére a költő helyi vonatkozásaival sokat foglalkozó Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő vetített képek, fényképfelvételek segítségével segített végigjárni hallgatóságával azokat a városi helyszíneket, ahol Petőfi Sándor és Jókai Mór Pápán megfordult.

1841. márciusában nedves, havazó időben szegényes, megviselt, elnyűtt, kék katonaruhában vándor tűnt fel a Sopronból Pápára vezető úton. Petrovics Sándor, a soproni obsitos ekkor lépett először Pápa földjére. Ennek idén márciusban kerek 175. évfordulója lesz. De Pápa városa nem csupán egy a Petőfi-emlékhelyek közül, ahol a költő rövid életében megfordult, hanem itt "született" - hangsúlyozta Kerecsényi.
A Kiskőrösön Alexander Petrovics néven bejegyezett fiatalember Pápán vette fel a Petőfi Sándor nevet! Tehát Petrovics Sándor Kiskőrösön, Petőfi Sándor Pápán született! - idézte Hatvany Lajos irodalomtörténészt az előadó. Köztudott, hogy Petőfi első nyomtatásban megjelent versét, „A borozót” is Pápán írta. Az első vers pedig, ami alá az Érdemkönyvben a Pápán választott költői nevét, Petőfi Sándort írt: a „Tolvaj huszár” volt. Ez a választott név a nagy nyilvánosság előtt először 1842. november 3.-án jelent meg, az Athenaeum hasábjain, az ott közölt „Hazámban” című verse alatt.


Kerecsényi Zoltán kiemelte, Petőfi első, nagy nyílvánosság előtti költői szereplése is Pápához köthető. A pápai megyeházán (jelenlegi pápai bírósági épület) 1842 nyár elején tartották a pápai diákok az évzáró Örömünnepet, amelyen az Esterházy gróffal az élen a városi előkelőségek is megjelentek. A huszonegy programpontból Petőfi ötben szerepelt. Az egyik diák elszavalta az ő díjat nyert Lehel című, egy másik diák pedig „Szín és való” című balladáját, ő pedig Orlay díjnyertes beszédéből olvasott fel egy részletet, és elszavalta Vörösmarty „Liszt Ferenchez” című, valamint Gaál Józsefnek, a Peleskei nótárius színpadi átdolgozójának „Az ólmos botok” című versét. Ennek elszavalásával viharos tapsot aratott, a jelenlévő Esterházy gróf elragadtatásában még egy arannyal jutalmazta szereplését.
Kerecsényi Zoltán érdekes, korhű visszaemlékezéseket is felolvasott Orlay Petrich Somától, illetve Jókai Mórtól, különösen olyan kevésbé ismert részleteket villantva fel, mint amikor a makacs, konok természetű Petőfi majdnem belefulladt a Tapolcába, illetve azt, amikor Pápán a Napfogyatkozást kormozott üveg nélkül nézte végig, amely látás-károsodást okozott neki, - nem véletlenül írta később a Szemfájásomkor című költeményét - ismertette az előadó, aki olyan lokális Petőfi-irodalmakra, forrásokra is felhívta hallgatósága figyelmét, mint amelyeket Kövy Zsolt, Nádasdy Lajos, Heitler László és Mezei Zsolt készítettek az elmúlt évtizedekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék