Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pesszimisták, de megfontoltabbak a magyarok

Pesszimisták, de megfontoltabbak a magyarok

A magyarok négyötöde a megélhetési költségek emelkedése miatt aggódik leginkább, és főleg emiatt 41 százalékuk úgy látja, hogy a következő egy év során saját háztartása anyagi helyzete is tovább romlik. Megtakarítással csak a válaszadók egynegyede rendelkezik, de egyre jellemzőbb a megfontolt költekezés és az átgondolt hitelfelvétel – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyacégének hat országban, az ügyfelei körében végzett kutatásából.

A londoni tőzsdén jegyzett International Personal Finance, a Provident Pénzügyi Zrt. anyacége, hat országban közel 11 ezer ügyfelét kérdezte meg arról, hogyan látják saját kilátásaikat, pénzügyi helyzetüket, mennyire elégedettek háztartásuk életszínvonalával és általában milyen hitelszolgáltatásokat vesznek igénybe. A kutatás célja az volt, hogy megismerjék az ügyfelek számára fontos ügyeket, a hitelfelvétellel kapcsolatos véleményüket.

A 2012 őszén végzett reprezentatív felmérést a nemzetközi hírnévnek örvendő YouGov Intézet készítette el. Magyarországon a Provident Pénzügyi Zrt. 5168 ügyfele válaszolt a kutatási kérdésekre online, vagy telefonos megkeresés útján. Ez közel ugyanannyi, mint a kutatásban résztvevő 5 másik ország (Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Mexikó) válaszadói összesen, vagyis a magyar ügyfelek válaszadói aktivitása kiemelkedően magas volt.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kérdőívet kitöltők a környező országokban is a megélhetési költségek miatt aggódnak a leginkább, ugyanakkor ez az arány a felmérés szerint hazánkban volt a legmagasabb. Öt magyar válaszadóból minden negyedik tart a megélhetési költségek emelkedésétől, míg ez az arány a többi vizsgált országban átlagosan 68 százalék. Míg a régióban a megkérdezettek közel negyede tart a munkahely elvesztésétől, addig a magyar válaszadók csupán 4 százalékát foglalkoztatja leginkább ez a kérdés.

Elsősorban a megnövekedett megélhetési költségek miatt a magyarországi válaszadók 41 százaléka azt gondolja, hogy a közeljövőben rosszabb lesz a saját háztartása anyagi helyzete. Ugyanakkor közel negyedük ezzel éppen ellenkezőleg úgy véli, hogy kedvezőbben alakul majd a háztartása bevétele, elsősorban több munkaórára és új munkahely lehetőségére alapozva az optimizmust. E tekintetben szignifikáns különbség tapasztalható a válaszadók nemét tekintve: míg a férfiak 28 százaléka optimista az új munkalehetőségeket és a jövőt illetően, addig ez
csupán a nők 20 százalékáról mondható el.

A kutatás szerint csak minden negyedik magyar ügyfél rendelkezik megtakarítással, ugyanakkor a magyar válaszadók többségének teljes hitelösszege sem haladja meg a 400 ezer forintot (a lakáshitelek nem képezték a felmérés tárgyát). Az ügyfelek vélekedése szerint a hitelfelvétel regionális összevetésben is hazánkban vált a legnehezebbé; a válaszadók közel háromnegyede szerint nehezebb hitelhez jutni, mint néhány éve.

A hitelfelvétel és a költekezés tekintetében leginkább a megfontoltság jellemzi a magyarokat: a válaszadók 69 százaléka sokkal óvatosabban költ, mint eddig, ami kiugróan magas érték regionális összevetésben (Szlovákiában és Csehországban ez 30 százalék körül van, míg Lengyelországban és Romániában 40 % körül mozog). Tíz magyar közül kilenc valamivel, vagy sokkal óvatosabban költött az elmúlt évben. A válaszadók 83 százaléka nagyobb kiadásokat csak akkor vállal, ha az már végképp elkerülhetetlen.

Amennyiben a vészhelyzet (nem várt költés) mégis bekövetkezik, az IPF ügyfelek döntő többsége úgy nyilatkozott, hogy számukra kölcsön felvétele nélkül nehéz lenne előteremteni a pénzt.Magyarországon a válaszadók csupán 4 százaléka vélte úgy, hogy valamilyen más forrásból,könnyen, hitelfelvétel nélkül pénzhez tudna jutni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során