Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Június 08. 18:04, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hivatalosan is megnyílnak a balatoni strandok - egy részük drágul

Hivatalosan is megnyílnak a balatoni strandok - egy részük drágul

A melegnek ígérkező hétvégére hivatalosan is megnyitnak a balatoni strandok: a szabadstrandok száma eggyel csökken a balatonakarattyai Lídó stranddal, a belépőt szedő fürdőhelyek ára pedig részben változatlan maradt, részben emelkedik a tavalyi díjakhoz képest - számolt be az MTI-nek Győrffy Árpád, a balatoni strandokról információkat közlő Balatontipp.hu szerkesztője pénteken.

A kedvező május elejei időjárásnak köszönhetően idén korábban indult a balatoni strandszezon, de csak a napokban nyitott, illetve nyit a pénztárak zöme. A víz hőmérséklete pénteken 20 fok volt, ez sokak számára már megfelelő a fürdőzéshez.
Az ÁNTSZ által hivatalosan fürdőhelynek kijelölt partszakaszok között 95 nyilvánosat tartanak számon, a többi szállodákhoz, kempingekhez, üdülőkhöz tartozó saját strand. A legutóbbi vizsgálatok során valamennyi hivatalos fürdőhely vízminősége kiváló minősítést kapott, kivéve Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Déli strandot, Balatonfűzfőn a Tobruki strandot, valamint hat balatonmáriafürdői szabadstrandot, de ezek értékelése is elérte a "jó" minősítést.
A hivatalos fürdőhelyek közül 49 szabadstrand, ahol nem szednek belépődíjat, de többnyire ezeken is működnek fizetős szolgáltatások. A déli parton ezeken kívül is mintegy 5-10 olyan fürdésre használt nagyobb partszakasz található - a sok kisebb mellett -, ahol az önkormányzat csak azért nem kért fürdőhely-kijelölést, mert nem tudja az ehhez szükséges feltételeket maradéktalanul biztosítani (például vízimentő szolgálatot), de azért többféle szolgáltatás és illemhely is működik ezeken a strandokon.
A balatoni fürdőhelyeken a korábbi évekhez képset kisebb fejlesztéseket végeztek a tavalyi szezon óta, de a pázsitot, sétányokat, vizesblokkokat mindenhol megfelelően felkészítették a nyitásra. A fizetős strandok közel fele nem emelt árat, vagyis az üzemeltetők "lenyelték" az áfaemelésből fakadó többletköltséget. A másik felénél jellemzően az infláció- és az áfaemelkedés mértékével nőttek a díjak, és csak néhány fürdőhelyen drágultak a belépők ennél jobban. Balatonudvariban például 29 százalékkal, ez azonban még így is csak 450 forintos felnőtt belépőt jelent, vagyis továbbra is az olcsóbbak közé tartozik. Badacsonyban 20 százalékos emelés után 600 forint lett a belépő ára. A felnőttek számára ezer forint közeli díjat számoló, legdrágább strandokat üzemeltető Siófok és Keszthely mellé a hónap közepétől csatlakozik Balatonfüred Esterházy-strandja is.
A Balaton vízszintje pénteken 78 centiméter volt, amely mintegy 30 centiméterrel marad el az ilyenkor optimális szinttől. A szakértők szerint a nyár végén várhatóan 60-70 centiméter körül alakul a vízszint. Alig tíz évvel ezelőtt ennél jóval alacsonyabb vízszint mellett is kiválóan alkalmas volt a tó a fürdésre, vízi sportokra, de ha tartóssá válik a helyzet, a következő években egyre inkább szükségessé válik az iszap kotrása a fürdőhelyeken. Ennek költsége strandonként 30-150 millió forintra tehető, amelyet önerőből nem tudnak állni az önkormányzatok. A turistaforgalom megőrzéséért a következő uniós fejlesztési ciklusban 3-5 milliárd forintos központi forrásra lenne szükség a probléma kezelésére - hivatkozott Győrffy Árpád a standüzemeltetők előzetes becsléseire.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:18, hétfő | Belföld

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen

2023. December 04. 14:16, hétfő | Belföld

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját nyerte el a Liget Budapest Projekt

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a rangos World Travel Award\'s díjátadóján

2023. December 04. 09:57, hétfő | Belföld

Diákhitel: marad a 7,99 százalékos kamat

GFM: jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel.