Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 03. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénz a bőr alatt: az állam jár jól a kutyachippel

Pénz a bőr alatt: az állam jár jól a kutyachippel

Január elsejétől kötelező a négy hónaposnál idősebb kutyák nyakába mikrochipet ültetni, legyen szóakár tenyészállatról, akár házi kedvencről. A beavatkozás költsége 3500 forint, ám ebből a 27 százalékos áfa és regisztrációs díj is az államhoz vándorol, ami összesen milliárdos bevételt jelenthet; az állatorvosi munkadíj ebből csak pár száz forint – mondta el a Rádió Orient műsorában Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK)elnöke. Gönczi ugyanakkor támogatja a jeladó beültetését, mivel így fokozatosan csökkenhet az utcára tett állatok száma.

Az unió szabályai szerint az állatok utaztatásánál és tenyészállatok esetében kötelező a chip, házi-kedvencek esetében nem: azonban a legtöbb tagállamban évtizedes hagyomány a mikrochipes megjelölés, a kutyaállomány chipes lefedettsége jogszabály nélkül is majdnem száz százalékos. Horvátországban , ami nem is uniós tagállam, szintén kötelezővé tették a chipes azonosítást, így a lefedettség ott s már kilencvennyolc százalék körülire tehető. dr. Gönczi Gábor szerint Magyarországon jelenleg egymillió regisztrált kutyát tartanak nyilván a Magyar Állatorvosi Kamara Petvetdata nevű rendszerében, s ez a bázis még több mint egymillió állat adataival bővülhet a jogszabályi kötelezés eredményeként.

Pénz a bőr alatt
A kamara elnöke hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a beültetés a közhiedelemmel ellentétben nem aranybánya az állatorvosok számára. A műtét költségeit kormányrendelet limitálja legfeljebb 3500 forintban, ez azonban tartalmazza a 27 százalékos áfát, a 200 forintos regisztrációs költséget, valamint a minimum 700-800 forintos transzponder árát is. 'Az állatorvosnál a 20 perces operáció után így összesen 560 forint marad, ám még ez sem tiszta haszon, le kell vonni belőle a rendelő és a műszerek fenntartási költségeit is' -tette hozzá Gönczi, aki szerint a kötelező chipbeültetéssel így leginkább az állam járhat jól: a regisztrálásra váró kutyapopuláció mintegy 1,2 milliárdos bevételt hozhat.

A MÁOK elnöke ugyanakkor arra is figyelmeztet, az állatorvosok nem hatósági emberek, hanem vállalkozók, költségeiket és munkájukat pedig ellentételezni kell 'Szakmai etikai kérdés, hogy megvizsgáljuk műtét előtt az állatot; saját szabályozásunk kötelez erre, a vizsgálat költségét pedig nem fedezi a kormány által meghatározott összeg, mint ahogy a regisztráció esetében az adatrögzítésre fordított idő munkabérét sem' -mutat rá Gönzi. Az állatorvosi kamara épp ezért hivatalos ajánlást is tett az állatorvosok munkadíjára, végösszegként bruttó 6600-9600 forint körüli keretet megadva, mivel ez közelíti meg leginkább a realitást. Az összeg lehet nagyobb is, például, ha tartalmazza az orvos kiszállási díját.

A kóborlás vége
Mindezzel együtt, Gönczi Gábor szükségesnek és hasznosnak tartja a chipbeültetést: az elveszett kedvencek így egy-két napon belül visszakerülhetnek gazdájukhoz, nem fogják őket elaltatni valamelyik menhelyen. 'Azok a gazdák pedig, akik felelőtlenül tartják, hagyják elkóborolni az állatot, esetleg ők maguk űzik el, a chip segítségével szintén könnyen azonosíthatók, szankcionálhatók, a tartás költségei visszaháríthatók rájuk - véli Gönczi. A chipnek emellett komoly gazdasági haszna is lehet, hiszen elterjedésével fokozatosan csökken majd a kóbor kutyák száma. Jelenleg 200 ezer gazdátlan állat él az utcákon - begyűjtésük önkormányzati feladatkör, egy-egy megyei központ pedig évi több tízmillió forintot is költhet csak erre a célra. Azonosítás nélkül pedig lehetetlen eddig volt visszajuttatni gazdájukhoz ezeket az ebeket.

Ha erre nincs pénz, ne tartsunk kutyát
Gönczi Gábor azzal is tisztában van, hogy a mélyszegénység sújtotta településeken különösen nehéz lesz a chipek beültetését megoldani. Az ilyen helyen élő kutyákat gyakran veszettség ellen sem oltják be, így potenciálisan veszélyt jelenthetnek, ahogy kóbor társaik is. Mivel törvényi szabályozásról van szó, a hatóságok szankciókat, pénzbírságot, elvileg pedig kényszerítést is alkalmazhatnak - hívta fel a figyelmet a Rádió Orient vendége. Gönczi Gábor egyébként azon a véleményen van, hogy aki egyszeri költségként nem tud 6-9 ezer forintot fordítani erre célra, az inkább ne is tartson kutyát, mert a felelős állattartás havi szinten is többe kerül ennél.

Gönczit arról is kérdeztük, nem tartanak attól, hogy a kutyatolvajok is felkészülnek a változásra, és kioperálják a chipeket a lopott állatokból, illetve, 'hamisítják' majd őket a chipek cserélgetésével. A szakértő szerint a transzpondert csak röntgennel lehetne megtalálni az állat bőre alatt - egy ilyen drága és nagyméretű orvosi készüléket pedig valószínűleg egy tolvaj sem tud majd beszerezni.

Tükrözött adatok
A regisztrációra vonatkozó törvény-előterjesztés ugyan nem javasolta új rendszer kialakítását, a kész jogszabály szövegében viszont az adatbázis üzemeltetőjeként már az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv állt. Így a kétszáz forintos regisztrációs költség is az államhoz kerül, a MÁOK pedig eltörölte saját díját, hogy a kutyatartók ne fizessenek duplán a nyilvántartásért - tette hozzá a szakértő. Az állatorvosok először a Petvetdatában regisztrálják a chipet, majd az oldalon gyűjtött adatokat áttükrözik a NÉBIH hamarosan felálló, saját adatkezelési rendszerébe. A kettős mikrochip magában nem tartalmazza a gazda adatait: a rádióadó egy tizenöt számjegyű kódot sugároz, ami csak a megfelelő rendszer és adatbázis megléte esetében értelmezhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során