Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 23. 08:44, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Pénteken kezdődik a 22. Művészetek Völgye

Pénteken kezdődik a 22. Művészetek Völgye

Pénteken nyitja meg kapuit a 22. Művészetek Völgye, amelynek keretében idén két településen, Kapolcson és Taliándörögdön, 28 helyszínen 550 program, 700 fellépő várja a völgybarátokat.

Márta István, a fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az idei Művészetek Völgye család-, környezet- és emberbarát esemény lesz, amely hangulatában az 1989-1990-es kezdetekhez tér vissza: nem lesznek nagy színpadok, nagy helyszínek, helyettük kis közösségi tereken, falusi portákon fesztiváloznak.
A különböző udvarok művészekkel és gasztro-kulturális programokkal telnek meg. Tíz napra a völgybe költözik Palya Bea a barátaival, a Kaláka együttes, valamint Földes László Hobo. A Palya-udvarnak kialakult forgatókönyve van, reggeltől estig mozgásművészeti, irodalmi, zenei és más színes programokkal, érdekes, ismert emberekkel való beszélgetésekkel (idén például Gryllus Dorkával, Szily Nórával).

A "fiatalabb" Kaláka-udvar erre a fesztiválra szintén kialakította azt a kínálatot, amely a tíz nap alatt zsúfolásig megtölti udvarát: költőkkel, írókkal, színészekkel zenélnek Lackfi János házigazda irányítása alatt. Hobo nem csak zenésztársaival (így például Póka Egonnal) ad koncerteket, hanem előadásokat is tart például a rock és a népzene, vagy a rock és a színház kapcsolatáról. Érdekes vállalkozás a kapolcsi óvodakertben a közösségi zenélés, ahol a bluesra építő profik és amatőrök dolgoznak együtt.

A templomokban a hagyományokhoz híven komolyzene csendül fel, a reneszánsz és barokk muzsika mellett előadások is elhangoznak korabeli hangszerekről, módszerekről.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara is a völgyben ver tanyát, workshopokkal, nyílt tanórákkal. A Muharay Színpadon a szokásokhoz híven népművészeti programok lesznek és bőven válogathatnak a zöld témák iránt érdeklődők is.
"Partnerünkkel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal minden napra kínálunk túralehetőséget, a tavaly megjelent kiadvány alapján pedig Kapolcsi Útilapok néven helytörténeti sétákat ajánlunk" - emelte ki Márta István.
Hozzátette: idén is a völgy vendége lesz a Magyar Írószövetség, ahol fiatal írók is bemutatkoznak é s itt ünnepli 40. születésnapját a Galaktika magazin, valamint a Magyar Társasjátékos Szövetség is.

Taliándörögön újra megnyílik az Ősök háza a régi katolikus plébánia épületében és kertjében, ott Illés Sándor plébános és Szőke András mesél osztályfőnöki óra keretében a környék ezeréves történelméről, süt kenyeret Laci pékkel, rendez sváb és zsidó napot, működtet saját rádiót.

Bölcsföldi András református teológus és barátai Agora néven találkozási pontot hoznak létre a taliándörögdi református templomban és udvarán kulturális, közösségi, gasztronómiai programokkal.

A völgybe háromezer forintos napijeggyel lehet bejutni, nyugdíjasok és diákok 2500 forintért kapják ugyanezt; 21 órától esti jegyet kínálnak 1300 forintért. Idén nem lesz tíznapos bérlet, helyette háromnapos hétvégi bérletet lehet venni 7000 forintért - tájékoztatott Márta István, hozzátéve: ahogy máskor is, a tíz éven alattiaknak ingyen látogatható a völgy.

A fesztiváligazgató korábban elmondta, hogy az idei rendezvény 76 millió forintból valósul meg, ebből 10 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap ad, 20 milliót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bocsátott a szervezetők rendelkezésére saját keretéből. A jegy- és szponzorációs bevételt 46 millió forintra becsülte Márta István, aki emlékeztetett arra: tavaly még 190 millió forintból rendezhették meg a Művészetek Völgyét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.