Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 14. 13:20, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Parkolás a Bástyán - Ne álljon meg a járdán!

Parkolás a Bástyán - Ne álljon meg a járdán!

A közterület felügyelet levélben fordult a lakossághoz, amelyben azt írják, hogy a szabályok betartását visszatérően ellenőrizni fogják és megbüntetik a szabálytalankodókat.

A fizető parkolás bevezetése óta látványosan több parkolóhely áll rendelkezésre a bástyai nagy parkolóban, amelynek többek között az is lett a következménye, hogy a korábbi elnéző hozzáállás helyett a szabályok szigorú betartását követeli meg a közterületfelügyelet.

A bástyai és Major utcai lakosokhoz címzett levél felhívja a figyelmet arra, hogy a járdán jámüvel való megállás - ennélfogva a várakozás (parkolás) is - a KRESZ szerint tilos.

"A járdán részben, vagy egészben csak akkor szabad járművel megállni, ha azt vagy jelzötábla, vagy útburkolati felfestés megengedi. A megállás szabályszerúségének további feltételei, hogy a járnű a járda szélességénck legfeljebb a felét foglalhatja el, a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 métert szabadon kel hagyni, és a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladhatja meg.

A KRESZ alapján a járdán a mozgásában korlátozott személy (vagy az öt szállító jármű vezetöje) járművével, a betegszállitó gépjármű, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autőbusz, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekü motorkerékpár az elöző bekezdésben említett további három feltétel fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

A szabályok betartását visszatéróen ellenőrizzük, és a szabálytalanul várakozó járművek esetén szankciót alkalmazunk. Aki a fenti szabályokat megsérti az szabálysértést követ el és a szabálysértésekröl, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszeről szölő 2012. évi II. törvény, valamint az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéröl, valamint a szabálysértésekröl, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerröl szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról 63/2012. (IV. 2.) Kom. rendelet vonatkozó rendelkezései alapján 10.000,- Ft, illetve 1,5 méternél keskenyebb közlekedési felület szabadon hagyása esetén 15.000,- Ft összegű helyszíni bírsággal sújtható, vagy az illetékes rendőrkapitányságon szabálysértési cljárás kezdeményehető ellene.

Ellenőrzéseink célja nem a bírságolás és a feljelentés, hanem a szabályok betartatása. Éppen ezért - az esetleges szankciók elkerülése érdekében - tisztelettel megkérem, hogy a gépjárműjével ne álljon meg, ne várakozzon és ne parkoljon az érintett területeken." - áll a felhívásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.