Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Október 03. 11:47, hétfő | PR
Forrás: X

Pápára is megérkezett az Idősoktatás.hu

Pápára is megérkezett az Idősoktatás.hu

Kik vagytok és mivel foglalkoztok pontosan az Idősoktatás.hu-nál?

Mindhárman az úgynevezett szendvicsgeneráció tagjai vagyunk, azaz 40-50 év közöttiek. Úgy érezzük, hogy felelősek vagyunk úgy a gyermekeink, mint a szüleink korosztályának jól létéért. A fiatalok túlzott rajongása a digitális világért és az idősek ilyen irányú lemaradása közt szeretnénk a józan középutat kijelölni.

De hogy a kérdésedre is feleljek: a 60 év felettieknek internetes oktatást tartunk, melynek lényege, hogy csak számukra hasznos dolgokat tanítunk, élményeken keresztül, az alapoktól felépítve rengeteg gyakorlással. Nálunk nem ciki, ha valaki még nem használt egeret, vagy nem tudja hogyan lesz internet a gépén: megnézzük, kipróbáljuk, elmagyarázzuk, és átismételjük rengetegszer. Az idősek teljesen máshogy tanulnak, mint a gyerekek, erre dolgoztuk ki a tananyagunkat is és nagyon jók az eredményeink. Kapnak írásos anyagot is: munkafüzetet, feladatlapot, óravázlatot. Sőt egy kis szótárt is adunk, melyben megnézhetik azokat a szavakat, melyek mást jelentenek az informatikában, mint a való életben: ikon, asztal, kukac stb.

Miért pont Pápát választottátok?

Azon túl, hogy igyekszünk mindenhova eljutni az országban, most az volt az apropó, hogy a nyáron költöztem a közelbe. Pápa a környék kulturális központja, de látom, hogy nagyon odafigyelnek az idősekre. Sok program is van, ami a 60 feletti korosztálynak szól. Mivel a tanfolyamokon mindig megtanítjuk a helyi hasznos dolgokat is: hogyan érik el a rendelők aktuális híreit, hogyan lehet hírlevélre feliratkozni, milyen csatornákon tájékozódhatnak a környékükön zajló eseményekről, programokról, ezért kicsit mindig mi is „otthon leszünk” ezekben a városokban.

Mi történik egy ilyen tanfolyamon? Miért jó ez?

A foglalkozás sorozat 8 alkalomból áll. Pápán most úgy jön ki a lépés, hogy novemberben (az őszi szünet után) kezdünk és január végéig fog tartani, szerdai napokon délután 14-16 óráig. A Fő téren a Szt István Katolikus Általános Iskola fogadta be a programunkat, a beiratkozás is ott lesz. Szuper hely: van lift is, hogy ne legyen gond a lépcsőzés. Már nagyon készülünk. A csoportok maximum 12 fősek, mindenki külön gépen dolgozik, és így látjuk, hogy kinek mi mennyire sikerül, de persze segítünk is, ha szükséges. Klassz, hogy az iskolában a gyerekek és a nagyszülők korosztálya együtt lehet, hiszen pont az informatikai kérdéseket sokszor az unokák segítenek megoldani. Én mindig picit meg is hatódom, amikor látom, hogy sokszor 80 év felett is még milyen tanulni akarás és tettvágy van az emberekben. Ez a legjobb példa a gyerekeknek. Mindig nagyon drukkolok, hogy nehogy azért maradjon le valaki a tanfolyamról, mert „nem mert” jelentkezni. Kérek is mindenkit, akinek 60 év feletti hozzátartozója vagy barátja van, az biztassa, támogassa őket, hogy jöjjenek, próbálják ki magukat és minket. Ígérem, hogy nem fognak csalódni

Mondtad, hogy országos program vagytok, mik az eddigi tapasztalatok?

Na, erről napokig tudnék lelkesen mesélni. Először is az a legfontosabb tapasztalat, hogy ha valaki be mert iratkozni, akkor már túl van a nehezén: jókedvű, támogató hangulatban mindenki hamar rákapott a tanulásra. Nem egy csoportunk volt már, amelynek tagjai nélkül csinálták végig a tanfolyamot. Lemorzsolódás pedig soha nincs. Sőt, még a 2. vagy 3. alkalomra is szokott lenni új jelentkező, akiket sokszor már el kell utasítani, mert nem fér be a csoportba. Ez a legnagyobb elismerés számunkra. De büszke vagyok rá, hogy milyen sok önbizalmat és magabiztosságot is kapnak a tudásanyag mellé: szinte kivirulnak ezalatt az időszak alatt. Mellékhatás pedig, hogy sok új ismerettség, barátság is szövődik: hiszen egy korosztályba tartoznak, akik biztosan közel is laknak egymáshoz. Rengeteg ötlet is születik: közös hobbik, közös programok. Persze van, aki azért jön, mert gyerekek, unokák messze laknak, vagy külföldre költöztek és a kapcsolattartás interneten egyszerűbb olcsóbb: email, skype, messenger, chat üzenetek és videó hívás, ezek is megtanuljuk. Csak hasznos és csak gyakorlatias ismeretek sok „hűha élménnyel” és jókedvűen. Persze az is cuki, mikor két 80 éves kuncogva aknakeresőzik.

Hogyan, hol és mikor lehet jelentkezni a tanfolyamra?

Mivel pont a célközönségünk nem használ internetet, ezért mindenhogy igyekszünk elérhetőek lenni. Érdeklődés esetén telefonon engem is lehet hívni a +36 20 802 7695 számon, vagy Fanni kolléganőmet a +36 30 460 3266 számon. Kérdés esetén e-mailben az info@idosoktatas.hu címen is elérhetőek vagyunk. A tanfolyamra a jelentkezés a beiratkozáskor válik véglegessé, mely személyesen történhet: november 10, szerdán 14-15 óra között 8500 Pápa, Fő tér 6. címen, a Szent István Katolikus Általános Iskolában várunk mindenkit szeretettel.

Sok szerencsét a pápai foglalkozásokhoz!

Köszönjük. Biztosak vagyunk benne, hogy novembertől januárig az Idősoktatás.hu csapata Pápán lesz a legjobb helyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.