Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. November 26. 11:23, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápán folytatódott az Országfásítási Program

Pápán folytatódott az Országfásítási Program

Jelképes faültetéssel hívták fel a figyelmet városunkban arra, hogy a kormány számára kiemelten fontos a környezetvédelem, melyben meghatározó szerepe van a fáknak és az erdőknek.

A Petőfi Sándor Gimnázium előterében található zöld területen, az Országfásítási Program keretében jelképes gesztusként ültetett el három kocsányos tölgyfa csemetét Zambó Péter államtitkár, Varga László, a Bakonyertdő Zrt. vezérigazgatója és dr. Áldozó Tamás polgármester.

Az ültetést megelőzően a városvezető köszöntőjében azt mondta, Pápa városának különleges felelőssége van a zöld területek megóvásában és bővítésében, hiszen a város területén 54 hektárnyi zöld terület található. – Szeretnénk ennek a területnek jó gazdái lenni, éppen ezért jövőre és az azt követő évben közel 2,5 milliárd forintot fogunk elkölteni a közparkjainkra. De azt is örömmel jelenthetem, hogy az Országfásítási Programhoz is tudunk csatlakozni. Jelenleg zajlik azoknak a területeknek az azonosítása, amelyek a programban szerepelhetnek. Körülbelül 6-8 hektárnyi területről beszélünk, amely a Bakonyerdő Zrt. szakértelmének segítségével reményeink szerint hamarosan fásítható lesz – mondta el a polgármester.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára elmondta, az erdőtelepítési program keretében 2 millió facsemetét és közel 100 tonna makkot vetnek el az állami erdőgazdaságok. – Ez egy mintaprogram, egy figyelemfelhívás. Az első lépés ahhoz, hogy az elkövetkezendő 3-5 évben körülbelül 25 ezer hektárral növelni tudjuk az ország erdőterületeit – hangsúlyozta az államtitkár.

Zambó Péter hozzátette, fontos a magyarországi erdők szénmegkötő képességének a megtartása és javítása, ehhez kapcsolódik az előbb említett erdőtelepítési program, illetve a hazai gazdák erdőtelepítési támogatási programja. – A rendszerváltás óta 200 ezer hektár új erdő telepítése történt meg. Az így kialakult 2 millió hektárnyi erdő 4-5 millió tonna szenet köt meg egy évben, amelynek az elmúlt 30 évben telepített erdők a 20 százalékát teljesítik – mondta el az államtitkár hozzátéve, mindenkit arra biztat, hogy a maga területén tegye meg a tőle telhetőt, hiszen 2-3 fa ültetése is sokat tesz a következő nemzedék életének a javításáért.

A Vajda Péter Lakótelepi Óvoda apróságai őszi levelekkel fedték be a fák környezetét, hogy megvédjék azok gyökereit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.