Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Január 16. 09:03, hétfő | Helyi
Forrás: Polgár Gabriella

Pápán a »Pilvax«

Pápán a »Pilvax«

Ahogy a magyarok szívében írva van ARANYBETŰKKEL… Igen, Aranybetűkkel írt hiteles aláírása olvasható Petőfi Sándornak, a »Nép Költőjének« fent idézett gyönyörűséges sorai alatt.

Mindez a címkéjén látható annak a különleges üvegnek, mely – megrendelésre - a napokban érkezett Pápára. A magyar költőóriás, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáróra emlékezni kívánó üveg tartalma Petőfi egykori kedvenc Mokka kávéját idézi, azt a különleges fűszeres kávét, melyet egykor oly szívesen fogyasztott a pesti Pilvax kávéházban, a Fiatal Magyarország Társaság meghatározó alakjaként. A költő születésének bicentenáriuma alkalmából szülővárosa, Kiskőrös számozott példányszámban készíttette el és tette elérhetővé a XXI. század magyarjai számára is a nevezetes Mokkát (csupán aprócska változtatással, a mai kor ízlésére igazítva). A nevezetes kávékülönlegesség pápai megrendelésében éppen úgy szerepet játszott mind a költőóriás előtti főhajtás szándéka, mind tisztelgés városunk, Pápa múltja előtt. Ez a város, Pápa volt az, ahová a költő 4 alkalommal is visszatért, mind a rendkívül haladó szellemű, országos hírnévnek örvendő tanárai miatt, a „Félistenek oskolájának” nevezett Református Kollégium, s mindenek előtt annak nevezetes Képzőtársasága miatt vette útját újra és újra Pápa felé. Ez a város volt az, ahol verseit tapssal fogadták, ahol a Képző társaság ülésein diadalt aratott. Például 1841 júliusában megnyerte a két arany pályadíjat, sőt az ott jelenlévő Gróf Esterházy Pál a két arany pályadíjat egy harmadikkal is megtoldotta.

Pápa volt az a város, ahol a korabeli Megyeházán Petőfi verseit szavalták. Ezen sikerek alapján éppen városunkban dőlt el: Petőfiből nem színész hanem költő lesz. Ahogy egyik méltatója írta: "Szerencséd van hazám, nem lesz színész, Petőfi lesz!". Petőfi Sándor 1844-től immár Pesten tartózkodott, s nem csupán a irodalmi életben volt jártas, hanem a korabeli politikai közéletnek is meghatározó alakja lett. Aligha túlzás, Petőfi Sándor későbbi politikai szerepvállalásához is jó iskola volt Pápa. A Pápai Református Kollégiumban, Bocsor István professzor történelemóráján, - a gyávaságot és a megalkuvást nem ismerő - nemzeti érzést szívták magukba a korabeli pápai diákok…

Vagyis: Pápa mai polgárait joggal töltheti a büszkeség, ha arra gondolnak, „hosszú, hontalan hányattatás után a Pápai Kollégium kapuja volt az egyetlen, amely megnyílt Petőfi, az egykori obsitos katona előtt. S ez a város volt az is, melynek tanárai, többek között Tarczy Lajos és Bocsor István felfedezték Petőfi költői tehetségét. Pápa volt továbbá az a hely, ahol igazi barátokra lelt, akik mindenkori felbukkanása alkalmával hatalmas örömmel fogadták. Petőfi első nyomatásban, Pesten, az Athéniumban megjelent versét, a „Borozó” címűt is Pápán írta, s éppen ez a vers volt az, ami tulajdonképpen költővé avatta. Pápán írta le első ízben Petrovics helyett Petőfi-ként nevét, amikor költeményeivel sikert aratva azok jutalmául beírhatta nevét a Képzőtársaság Emlékkönyvébe.

A „Találkozó a Pilvax jegyében” elnevezéssel 2023. január 11.-én szerdán, 15 órára a pápai Deák Ferenc utcába szervezett rendezvény azzal a céllal született, hogy élőként, elevenként idézze meg a 200 éve született magyar költőzseni, Petőfi Sándor alakját. Azt a mindössze 26 évet megélt magyar költőt, aki fiatal élete minden erejével, lendületével, továbbá kiemelkedő költői tehetségével nemzete, népe felemelkedését szolgálta, s e célért végül egyetlen életét is odaadta!

Petőfi születése 200. évfordulója alkalmából tartott programon a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanára, Schrei Balázs versidézeteket állított csokorba, melyek segítették megidézni a költő alakját. Ugyanő kiemelte Petőfi céltudatosságát, amivel a magyar költészetet és hazája jövőjét szolgálta. S hitét, rendíthetetlen hitét a magyarokban, a magyar népben! A rendezvény egyediségét jelzi, hogy a jelenlévők meg is kóstolhatták Petőfi Sándor kedvenc mokka kávéjának mai változatát.

Polgár Gabriella
belpolitikai újságíró
kulturális menedzser: ötlet, megvalósítás

Címkék: Petőfi Sándor, Pilvax

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.