Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Február 27. 12:57, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápai vállalkozóktól és magánszemélyektől csalt ki százezreket a 27 éves férfi

Pápai vállalkozóktól és magánszemélyektől csalt ki százezreket a 27 éves férfi

A Pápai Járási Ügyészség többrendbeli csalás, sikkasztás, valamint okirattal visszaélés miatt emelt azzal a 27 éves férfival szemben, aki miközben többekkel elhitette, hogy autóikat megjavítja, műszaki vizsgáztatásukat elintézi, az átvett pénzt, de volt, hogy a járművek egy-egy alkatrészét, tartozékát is eltulajdonította.

A vádirat szerint az elkövető 2020 májusától pizzafutárként dolgozott, a kiszállítást pedig egy pár nappal korábban, autókereskedésben megvásárolt járművel végezték. A vádlott rövid időn belül több hibára is panaszkodni kezdett, és elhitette főnöknőjével, hogy azok javítását elvégzi. Ezt követően 2-3 naponta újabb és újabb hibákkal állt elő, melyek javítására 300 000 forintot vett át a sértettől, aki végül úgy döntött, hogy inkább eladja a gépkocsit. Ekkor a vádlott is jelentkezett, de miután a vételár kifizetését csak későbbi időpontra vállalta, a tulajdonos másnak adta el a járművet, melynek valójában nem is voltak műszaki meghibásodásai, a férfi nem vásárolt hozzá alkatrészeket, nem végzett rajta javítást, sőt abból a katalizátort is kiszerelte, és a gépkocsit anélkül adta vissza.

A férfi ezek után a következő munkáltatóját is megkárosította, amikor 2020 szeptemberében elhitette vele, hogy együtt dolgozik egy környékbeli autószerviz tulajdonosával, akinek a műszaki vizsgáztatás során is segít. A sértett támogatni szerette volna munkavállalóját, ezért két jármű műszaki vizsgára történő felkészítésével, illetve vizsgáztatásával is megbízta. A férfi ezt követően valótlanul azt állította főnökének, hogy a gépkocsikhoz alkatrészekre van szüksége, melyeket állítása szerint azután a sértett által adott pénzből meg is vásárolt. A sértett összesen mintegy 400-500 ezer forint közötti összeget adott át az elkövetőnek, aki a valóságban abból semmiféle alkatrészt nem vett, a járműveket nem javította és nem vizsgáztatta le, miután az általa hivatkozott szervizzel nem is volt kapcsolata.

A vádlott ezen túl, többszöri kérés ellenére sem adta vissza főnökének az egyik jármű forgalmi engedélyét, továbbá egy szintén javítás céljából átvett generátort sem szolgáltatott neki vissza. A férfi, hasonló módon egy munkatársát is megkárosította, aki a saját és édesanyja gépkocsijának javítását bízta rá. A vádlott ez esetben is különböző műszaki hibákra hivatkozva csalta ki kollégája pénzét, majd anélkül, hogy az alkatrészeket megvásárolta, és azokat a kocsikba beszerelte volna, a járműveket az eredeti állapotban adta vissza, leszámítva, hogy az egyik gépkocsiból az autórádiót kiszerelte és eltulajdonította. Cselekményével mintegy 265 000 forint kárt okozott a sértettnek.

A vádlott 2020 októberében ugyanilyen módszerrel egy további sértettnek 95 000 forint kárt okozott, miután valótlanul elhitette vele, hogy a teherautóját megjavította, levizsgáztatta és arra biztosítást is kötött.

Az ügyészség az elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint egy korábbi felfüggesztett fogházbüntetése utólagos végrehajtásának elrendelésére is indítványt tett a Pápai Járásbíróságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.