Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Augusztus 27. 09:14, kedd | Helyi
Forrás: Veol.hu/Tremmer Tamás

Pápai Hús - Tüntetésre készülnek a gazdák

Pápai Hús - Tüntetésre készülnek a gazdák

Elfogyott a gazdák türelme, ezért nyomatékosabb eszközhöz nyúlnak: szeptember 2-án tüntetést tartanak a Pápai Hús 1913 Kft. székháza előtt, hogy a cég azonnal fizesse ki a nekik járó tartozását - írja a veol.hu.

A pápai húsgyárnak vágóállatot szállító termelők nem tudnak beletörődni abba, hogy sertéseik ellenértékét nem kapják meg a vállalattól. A gazdák egy darabig türelemmel viseltettek, eközben minden létező lehetőséget megragadtak annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a problémáikra. Még a legmagasabb szintről is megkerestek politikusokat (miniszterelnök, házelnök, szaktárca vezető), de ügyükben nem sok előrelépés történt. Mára betelt a pohár, ezért nagyszabású demonstrációt szerveznek.

A Pápai Hús 1913 Kft. hónapok óta tartozik a gazdáknak. A Napló úgy tudja, a nekik összesen járó összeg megközelíti a 700 millió forintot. A dühös élőállat beszállítók augusztus 23-án Szilben egyeztettek, szinte mindenki ott volt, akit a vállalat nem fizetett ki. Az igen paprikás hangulatú összejövetelen tartani lehetett tőle, hogy elszabadulnak az indulatok. Érthető a feszültség, hiszen a gazdáknak elfogyott a pénzük, nem tudnak vetni, nem tudnak takarmányt vásárolni, s a pápai húsgyár miatt ők sem tudják kifizetni partnereiket. Abban maradtak, hogy szeptember 2-án tíz órakor demonstrációt tartanak a húsgyár székházánál.
Csepregi Kálmán lajoskomáromi, és Varga Béla pápai gazdák a Naplónak elmondták, elfogyott a türelmük. Mivel más esélyt nem látnak a megoldásra, demonstrálnak. Előbbi családi gazdaságának 70 millióval, utóbbinak 700 sertés árával tartozik a cég. Csepregi Kálmán csalás miatt már feljelentést is tett a rendőrségen. Varga Béla szerint olaj a tűzre, hogy egyes gazdákat maradéktalanul kifizettek, másokat pedig nem, holott az ígérték, mindenkivel egyformán bánnak! Megjegyezte, egyetlen érdekképviselet sem állt mögéjük, az új agrárkamarától sem kaptak hathatós segítséget. Leszögezte, nem politikai akcióra készülnek, hanem a saját gazdasági érdekükben fognak kiállni.

A vállalat nehéz gazdasági helyzetével, a tulajdonváltással lapunkban többször is foglalkoztunk. Áprilisban azt kérték a gazdáktól, mondjanak le a tartozás 30 százalékáról, a fennmaradó 70 százalékot pedig 2014. december 31-ig kifizetik részükre. Erről ők hallani sem akartak. A pápai húsgyár vezetése július 9-én csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprém Megyei Bírósághoz. Az eljárás meghatározott időt biztosít arra, hogy a vállalat megegyezzen a hitelezőivel. Az egyeztetés szeptember 6-án lesz, a cég egyezségi ajánlatát augusztus 26-ig kapták kézhez az élőállat beszállítók. Ebben öt százalékot ajánlanak a hitelezőknek, és további negyvenet, ha a vállalat egyes vagyonelemeit sikerül értékesíteni. (Csakhogy ezek a Magyar Fejlesztési Bank jelzálogjogával terheltek, ezért a vállalat ilyen irányú kéréssel fordul a bankhoz.)

"Ez az ajánlat a pofátlanság teteje" - fakadt ki Csepregi Kálmán. "Mi nem kétlábú sertéseket szállítottunk a húsgyárba, hanem minőségi vágóállatot!" – tette hozzá. Kijelentette, nem kívánnak engedményeket tenni, minden fillérre igényt tartanak, mi több, a kamatokat is kérik! Az állam nem tehet ilyet velük! Szerinte nekik az állam tartozik a pápai önkormányzaton keresztül, mert az önkormányzat állami pénzből vette meg a vállalatot. Varga Béla úgyszintén felháborítónak ítélte az ajánlatot. "Ebben semmi konkrétum nincs, minden csak feltételes".
A gazdák érdekközösséget hoztak létre. Úgy döntöttek, a szeptember 6-i egyeztetésen három társuk és két ügyvéd fogja képviselni őket.

Csepregi Kálmán megjegyezte, minden előzmény ellenére baráti jobbot nyújtanak a pápai vállalatnak. Állami garanciavállalás mellett hajlandóak továbbra is vágósertést szállítani, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy megmaradjanak a húsgyári munkahelyek, és az ezer embert ne engedjék szélnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.