Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Július 13. 13:53, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), MTI

Pápai Hús - Elfogadták a milliárdos ajánlatot

Pápai Hús - Elfogadták a milliárdos ajánlatot

Ez a hír feltétlenül jó valamennyi pápai számára és az egész magyar gazdaságnak - mondta Áldozó Tamás mai sajtótájékoztatóján, aki köszönetet mondott a gyár dolgozóinak, hogy a legnehezebb időkben is kitartottak.

- Potens befektetőt sikerült találni a felszámolási eljárás keretén belül, ez azt jelenti, hogy bízhatunk abban, hogy az új tulajdonos képes lesz biztosítani a termelést, és a szükséges technológiai átalakításokat. Így egy hatékony, életképes társaságot alakíthat ki - folytatta a városvezető.

Mit jelent ez Pápa városa számára?

  • Egy százéves termelési kultúra él tovább
  • Többszáz pápainak marad meg a biztos megélhetése
  • A jövőben is számolhat a város egy komoly helyi adófizetővel

Süle Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő a facebook-on nem túl pozitívan reagált a hírekre. Véleménye szerint - egyebek mellett - a Pápai Hús rendkívül alacsony áron került külföldi kézbe, "belegondolni is fájdalmas, hogy ezzel milyen veszteséget szenved el városunk és bizony mi magunk is" - írta hozzátéve, bízik abban, hogy a részben a Pápai Hús felszámolása miatt elmaradó helyi adóbevételek miatt bevezetett kommunális adó elörlésre kerül.

Felszámolási eljárás során párját ritkító a vételár

Kérdésünkre Áldozó Tamás elmondta, Süle Zsolt hebehurgya gondolkodását nehéz követni. Nem tudom, hogy mennyire számít alacsony árnak az 1,134 milliárd forintos vételár. - A magyar gazdaság történetében párját ritkító ez az összeg felszámolási eljárás során. Volt rá példa, hogy ennél többet adtak a gyárért 2008-ban, akkor viszont tulajdonképpen a hitelező külföldi bankokat mentette meg az akkori Gyurcsány-kormány - mondta a polgármester hozzátéve, a vételár nem a korábbi tulajdonos pápai önkormányzatot illeti meg, hanem a tartozások egy részét fizetik ki ebből. - A gyár jövőjét illetően a kérdés nem az, hogy mennyiért vásárolta meg az új tulajdonos, hanem hogy képes lesz-e a technológiai megújításra, illetve az ott dolgozóknak versenyképes bér fizetésére - utalt a polgármester az alacsony bérek miatti munkaerőelvándorlásra.

Kommunális adó - Tárgyalnak róla

- Amikor eljön az ideje, a kommunális adóról tárgyalni fog a képviselő-testület, ahol valamennyi városatya, így Süle Zsolt is elmondhatja az érveit és eldől, hogy mi lesz ennek az adónak a sorsa - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A tajvani hátterű tulajdonosról Áldozó Tamás elmondta, információi szerint ugyanarról a befektetőcsoportról van szó, amellyel több alkalommal tárgyalt a cég és a város vezetése is. A polgármester szerint ezeknek az egyeztetéseknek köze volt ahhoz, hogy komoly ajánlatot tettek a gyár megvásárlására.

Köszönet a dolgozóknak

Ha valóban sikerrel zárult a felszámolási eljárás, akkor azt gondolom, hogy köszettel tartozunk azoknak, akik egészen emberfelettit produkáltak. Ez vonatkozik minden dolgozóra, vezetőre és a felszámolóra is, akik sokszor bravúrosan tudták fenntartani a termelést, megtartani a piaci kapcsolatokat, üzleti partnereket. Igen nagy köszönet jár a dolgozóknak, akik úgy mentek be minden nap dolgozni, hogy kis túlzással abban sem lehettek biztosak, hogy nem az aznap megkezdett munkanapjuk lesz-e az utolsó - zárta gondolatait a polgármester.

Két pályázat érkezett

A Pápai Hús csoport cégei (Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft., Pápai Vagyonhasznosító Kft., Pápa-Ser Kft.) vagyonának értékesítésére meghirdetett eljárásra két pályázat érkezett. Ezek közül az egyiket érvénytelennek nyilvánították, mert a 200 millió forintot ajánló pályázó nem igazolta az ajánlati biztosítékon felül fennmaradó nettó vételi ajánlata szerinti fedezet rendelkezésre állását. A másik pályázó érvényes ajánlatát a felszámoló elfogadta.

650 embert foglalkoztat, fejleszt, növeli a termelést

A közlemény szerint a nyertes pályázó ajánlatában vállalta, hogy az 1,134 milliárd forintos vételárat a szerződéskötést követő harminc napon belüli megfizeti, és folytatja a Pápai Hús csoport tevékenységét. A vevő legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet, vállalja továbbá a termelési volumen növelését, a nemzetközi értékesítési piacok visszaszerzését és növelését, technológiai fejlesztést, a vertikális integráció fenntartását.

A felszámoló szerint a TANO Commerce Kft. ajánlatának elfogadása biztosítja a törvényben előírtak teljesülését, azt, hogy működő üzemként kerüljön új tulajdonba a vagyon.

Cégnyilvántartási adatok szerint a tavaly létrehozott, budapesti székhelyű TANO Commerce Kft. a Primebase Group Limited nevű cég tulajdonában van, amelyet a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be. A TANO Commerce ügyvezetője pedig egy Liu Chi-Jen nevű személy, akinek külföldi tartózkodási helye Tajvanon van. Így a mostani értékesítési tranzakcióval a tavaly ellehetetlenült pápai húsipari csoport külföldi tulajdonba kerül.

A húsipari cégcsoport tulajdonosi jogait gyakorló pápai önkormányzat tavaly novemberben döntött arról, hogy "a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel" felszámolási eljárást indít a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. esetében. Az MTI korábban tájékoztatott arról is, hogy ezt követően a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t.

A Nemzeti Reorganizációs Kft. az első fordulóban 4,5 milliárd forintra értékelte a cégcsoport vagyonát, de áprilisban egy mindössze 110 millió forintos ajánlat érkezett rá, így a tender eredménytelenül zárult. A mostani, második fordulóban 3,6 milliárd forintos irányárat szabtak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.