Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 18. 11:46, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Pápai hősök napja

Pápai hősök napja

Huszárok vonultak végig a városon szombat délelőtt. A 20 éves Pápai Huszáregyesület tagjai a világháborús emlékművekhez igyekeztek, hogy a csatában elesett hősökre emlékezzenek.

20. alkalommal rendezték meg a Pápai hősök napját. A program koszorúzással és Huszár János helytörténész emlékbeszédével kezdődött az Ejtőernyős emlékműnél. Közreműködött Pápa Város Fúvószenekara. Az emlékezők együtt vonultak át az Esterházy út és a Szent István út kereszteződésén lévő világháborús emlékművekhez. Kincses Tamás szavalatát Tóth Anna kísérte hegedűn. Emlékbeszédet Székely Tibor hagyományőrző alezredes mondott. Megemlékezett a 20 évvel ezelőtt megalapított huszáregyesületről, akiknek a mai programnak is helyet adó emlékművet és környékét saját költségen újították fel 1992-ben. - A Pápai Huszáregyesületnek köszönhető, hogy az elmúlt húsz év minden augusztus 17-én,Gorodok Satanowi tragédiába torkolló huszárroham hőseinek emlékét őrző csodálatos emlékműnél leróhatjuk kegyeletünket. A legendás romam során több százan vesztették életüket. A csata után a Gorodokon lévő orosz lovas hadosztály parancsnoka a megsebesült foglyokkal kezet fogott és azt mondta: gyönyörű roham volt.

Székely Tibor hosszan méltatta a Pápai Huszáregyesület kulturális szerepét. - Kevés olyan civil szervezet van Magyarországon, amely tudatosan részt vállal abból, hogy népünk és ifjúságunk a huszárok képén keresztül megismerjék az igazi magyar történelmet. A mai pápai huszárok méltó utódai a gorodoki hősöknek - fogalmazott.

A szónok beszédében köszöntötte a pápai II. világháborús veteránokat is - Amikor a hős elődökre gondolunk, ne felejtkezzünk meg szeretettel és tisztelettel fordulni a még ma is élő II. világháborús veteránjaink előtt, akik ez évben is megtiszteltek minket jelenlétükkel.

Az emlékezés ezen része koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult. 13 órától Bajtársi találkozót tartanak a Pápai Lovasiskolában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.