Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2019. Július 15. 14:50, hétfő | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Pápai delegáció látogatott Kínába

Pápai delegáció látogatott Kínába

Vasárnap reggel indult Yiwuba a négytagú önkormányzati delegáció, hogy eleget tegyen a kínai település meghívásának.

A küldöttség éjjel érkezett meg Sanghajba, majd onnan vonattal utazott tovább Yiwuba. Dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Rádi Róbert, a VFT. Kft. ügyvezetője és Császár Endre önkormányzati képviselő a vásárváros cégeinél tesz látogatást. Jártak a vásárvárost üzemeltető CCCI társaságnál, ahol a Chi Fu és a CCCI megállapodást írt alá - ezt a pápai polgármester is megerősítette aláírásával -, részt vettek a Pápai Hús és a Hua Tong Group tárgyalásán, melyen szándéknyilatkozatot írtak alá a felek a jövőbeni együttműködésről, majd helyi idő szerint 17 órakor találkoznak a városi önkormányzat képviselőivel - írja a Pápa-ma.hu.

A polgármestert elutazása előtt felidézte, tavasszal a Chi Fu csoport tulajdonosa, Frank Liu járt Pápán egy üzletemberekből, befektetőkből álló delegációval, akkor hozta a meghívólevelet Yiwu településről, mely egy városok közötti együttműködés kialakítását kezdeményezte Pápa városával.
-A látogatásnak több célja van, meghívónk Yiwu város külügyi hivatala és a Chi Fu csoport maga, amely a pápai befektetéseket, ipari parki beruházásokat készíti elő.

A kínai tőke jelenléte Pápán sokkal hangsúlyosabb, mint a magyarországi átlag, a kínai külügyminiszter az elmúlt napokban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és elmondta, hogy 25 ezer magyar embernek adnak munkát, ebből 3 ezer munkahely Pápán van - magyarázta a városvezető az üzleti kapcsolatokról.
-Tekintettel arra, hogy a Chi Fu csoport Pápán közel 70 hektár földterületet vásárolt, főként az ipari parkban, nekünk nagyon komoly reményeink lehetnek arra, hogy a következő években óriási ipari parki fejlesztés valósul meg. Ezen a látogatáson többek között azt a fajta ipari parki működési módszert nézzük meg, amihez hasonlót Pápán is szeretnének felépíteni. Ez pedig lényegesen különbözik attól a gyakorlattól, amit Magyarországon megszoktunk.

A két település között létrehozható együttműködést másként kell elképzelni, mint az európai testvérvárosokkal, hiszen ez nem a kisközösségek együttműködésére épül, inkább a kölcsönös tiszteletre és egyfajta keretet kíván adni annak a gazdasági együttműködésnek, ami kialakulni látszik a két város között.
-Másutt mindig a politikai, közösségi keretek alakultak ki, és ezt követően reméltük, hogy jön majd valami gazdasági vállalkozás, amely kihasználja a lehetőséget, de egy ilyen sem történt eddig. De ez nemcsak Pápán van így, az európai testvérvárosi kapcsolatok nem feltétlenül ezzel a céllal jönnek létre. Yiwu esetében úgy látszik, megvan a gazdasági kapcsolat, ezt erősíti és öltözteti fel szimbolikusan az, hogy a városok is kapcsolatot építenek egymással - hangsúlyozta a polgármester.

Az ázsiai üzletemberekkel való tárgyalások során mindig nagyon fontos a másik fél tárgyalási kultúrájának tiszteletben tartása, azoknak a gesztusoknak a megadása, amit ők elvárnak és amit meg is adnak. Úgy tartják, egy kínai üzletemberrel való kapcsolatfelvétel esetén a harmadik tárgyalásnál kezd az ügy komolyra fordulni.
-Én ehhez hozzá szoktam tenni - immár saját tapasztalatom alapján -, hogy a tizedik tárgyalásnál pedig várhatjuk az eredményeket - mondta el Áldozó Tamás, megemlítve, városunk már a sokadik tárgyaláson van túl a Chi Fu csoporttal, így meghívásukat nem illett visszautasítani. Különösen úgy, hogy ez a csoport milliárdos nagyságrendben költött már pápai területek megvásárlására.
-Több hónapja dolgozunk együtt azon, hogy az általuk megvásárolt területen közösen olyan beruházásokat tudjunk kezdeményezni, melyek városunk közeli jövőjét, de középtávú jövőjét mindenképpen befolyásolják. Ezek a kezdeményezések még nem publikusak, de nagyon sok munkán már túlvagyunk és nagyon sok munkatársamnak, akik a háttérben dolgoztak, köszönetet mondok ezért.

A polgármestertől azt is megtudtuk, a pápai delegáció kínai útja 1,8 millió forintjába kerül a városnak, a forrást a külkapcsolati keret biztosítja, ezt a keretet minden év elején megtervezi az önkormányzat. A küldöttség július 22-én tér haza.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 13:17, kedd | Helyi

Bódultan vezetett a sofőr, a rendőrök elfogták

A Pápai Rendőrkapitányság eljárást indított a 34 éves Győr-Moson-Sopron megyei férfi ellen.

2022. Július 04. 17:54, hétfő | Helyi

Zászlószalagot adományozott az MH Pápa Bázisrepülőtér részére a Honvédség parancsnoka

Zászlószalagot adományozott az MH Pápa Bázisrepülőtér részére dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

2022. Július 04. 15:00, hétfő | Helyi

Van mit tanulni a reformátusoktól

100 program, megannyi helyszín, kiváló hangulat, nagyszerű szervezés - ilyen a közösség ereje!

2022. Július 04. 09:31, hétfő | Helyi

Júliusban félpályás útlezárás lesz a 83-as út több szakaszán

Július hónapban több félpályás forgalomkorlátozás várható Pápa és Tét térségében a 83. sz., 2x2 sávos főúti építése miatt.