Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 20. 16:38, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Ingaltannet.hu

Pápa egy jó választás lehet a környező nagyobb városokhoz képest

Pápa egy jó választás lehet a környező nagyobb városokhoz képest

Az elmúlt években minden nagyobb városban növekedtek a négyzetméter árak, kivéve a tavalyi év végét, amikor némely településen már egy kisebb mértékű visszaesnek is szemtanúi lehettünk.

Erre a tendenciára idén a koronavírus járvány mindkét hulláma rásegített. Így Pápán is vissza-visszalépegettek az árak.

Magyarország egyes településeinek ingatlanpiaci árai között igen nagy a differenciáltság. Korábbi cikkünkben már megvizsgáltuk, hogy hol helyezkedik el az Ingatlannet.hu elemzése alapján a pápai lakóingatlanok átlagárainak pozíciója a megyei ingatlanpiacon. Ekkor kiderült, hogy megyei szinten is elég kedvezőek a pápai ingatlanárak.

Ebben a cikkünkben pedig tovább tekintünk a megyehatáron és a pápai árakat a környező nagyobb városok ingatlanpiacával vetjük össze. Célunk, hogy megtudjuk mennyire kedvező városunkban ingatlant vásárolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a feltüntetett árak minden esetben az áralku nélküli átlagárakat takarják.

A pápai családi házak igen kedvező árral bírnak

A szomszédos nagyvárosok közül az árazásban a szombathelyi és a veszprémi házak emelkednek ki. Idén novemberben megyeszékhelyünkön 430 ezer, Szombathelyen pedig 420 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a házakat. Ezeket a városokat Győr követi, ahol 332 ezer forintért hirdetik a házak négyzetméterét. A pápai árakat már nem sokkal hagyta le a zalaegerszegi házak árfekvése, azokat ugyanis átlagosan 290 ezer Ft/m2-ért lehetett megvásárolni.
Ezekhez az átlagárakhoz képest a pápai árak igen kedvezően hatnak, hiszen nálunk 236 ezer Ft/m2-es áron kínálták házaikat eladásra a tulajdonosok. Ennek köszönhetően egy veszprémi ház árából Pápán akár kettő is vehetnénk.



A lakásárak között igen nagy a differenciáltság

A többi nagyvároshoz képest idén novemberben viszonylag olcsón lehetett hozzájutni a lakóingatlanokhoz Zalaegerszegen és Pápán. Városunkban ugyanis a lakások átlagára 260-297 ezer Ft/m2 közé volt tehető. Zalaegerszeg területén pedig négyzetméterenként 250-330 ezer forint között vásárolhattunk lakásokat a novemberi hónapban.

A pápai árakhoz képest igen drágán adták a lakások Szombathelyen, Győrben és Veszprémben is. Győrben ezek az összegek 400-520 ezer forint, Szombathelyen 340-530 ezer forint között mozogtak négyzetméterenként. Megyeszékhelyünk lakásait 380-500 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra.

Jól látható, hogy a környéken található nagyvárosokhoz képest a pápai árak nagyon kedvezőek, megérheti itt ingatlant keresni, még akkor is, ha például a munkába tartó hosszabb ingázás lehet az ára. Egy 80 m2 alapterületű pápai téglalakást ugyanis 23,5 millió forint körül már találhatunk, míg Veszprémben ez az összeg akár 40 millió forintra is tehető annak ellenére, hogy a két várost csupán 50 km választja el egymástól.

Nagyon változatosan alakultak idén a tranzakciószámok

Az MNB lakáspiaci jelentéséből megtudhatjuk, hogy a koronavírus-járvány következtében 2020 második negyedévében érdemben 34 százalékkal visszaesett a lakáspiaci tranzakciók száma az előző év azonos időszakához viszonyítva, sőt Budapesten ennél is nagyobb, közel 49 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Ennek is köszönhetően a lakáspiacon megfigyelhető alku mértéke emelkedett az elmúlt évekhez képest.

A tavaszi hónapok alacsony tranzakciószáma után azonban az adásvételek száma júniustól már meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet, amiben az elhalasztott lakásvásárlások is közrejátszottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.