Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. November 23. 13:54, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápa akkor és most - Megjelent a 2019-es városi naptár

Pápa akkor és most - Megjelent a 2019-es városi naptár

Már megvásárolható Pápa város jövő évi falinaptára, mely montázsokon mutatja be a város emblematikus helyszíneit, egykori és jelenkori valójukban.

Jó pár éve hagyomány Pápán, hogy a várost bemutató falinaptárt készítenek. Ezúttal a Pápai Platán Nonprofit Kft. állította össze a kalendáriumot, amely egykori képeslapok és mai fényképek izgalmas és látványos montázsaiból áll. A ma délutáni bemutatón Boros Katalin, az önkormányzati társaság ügyezetője elmondta, azt szerették volna bemutatni, hogy a város régen is gyönyörű volt és ma is az. László Ákos amatőr fotográfus alkotásaira a közösségi oldalon lett figyelmes Boros Katalin, akinek a megkeresésének örömmel tett eleget a fényképész.

Megtudtuk tőle, két évvel ezelőtt találta ki azt, hogy képek összemosásával mutassa meg a város nevezetességeit. Szeretett volna így reagálni az új Fő teret és belvárost ért kritikákra, hogy szembetűnőbb legyen a város változása, körforgása. Akkor néhány fotó összeállítása után fiókba tette az ötletet, majd idén elővette és - a sors furcsa fintoraként - néhány nappal később érkezett meg Boros Katalin megkeresése a 2019-es naptárral kapcsolatban. A fotóstól megtudtuk, két kedvence van a naptárban szereplő montázsok közül, az egyik a Március 15. téren egykor állt kőszínházat és a református templomot ábrázolja, a másikon pedig az új korsós lány szökőkút látható, amelynek az árnyéka a régi képeslapon látható.

Áldozó Tamás polgármester szerint ennek a naptárnak komoly üzenete van, mégpedig az, hogy más volt a település régen, mint ma, mégis ugyanarról a városról beszélünk. A városvezető reagált László Ákos motivációjára is, mely szerint a montázsok elkészítével szerette volna megmutatni a mai Pápa szépségét. - Az elődeink ugyanazokban a terekben mozogtak, kicsit más indulatokkal, de ugyanazt az életet élték, mint mi. A Fő tér régen a vásárok és a találkozások helyszíne volt, a kocsikat pedig valahol a Csóka környékén hagyták az emberek. A Fő tér ma is a találkozásoknak és az embereknek a helye és nem az autóké. Azt gondolom, hogy ennek a településnek van néhány örök üzenete és emblematikus helye, melyeket úgy kell megőrizni, ahogy megkaphattuk volna, ha néhány évtizeden keresztül nem rontják el - fogalmazott a polgármester.

Az ötszáz példányban elkészült falinaptár már kapható a város több pontján, a Kékfestő Múzeumban, a Pannonia Reformata múzeumban, az Esterházy-kastélyban, a Tourinform irodában, valamint az Anna könyvesboltban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.