Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Palagáz: környezeti hatástanulmány az új projektek előtt

Palagáz: környezeti hatástanulmány az új projektek előtt

A palagáz-kitermelési projektek indítása előtt is legyen kötelező a környezeti hatástanulmány elvégzése: ezt javasolja a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága. A változtatásra az EU környezeti hatástanulmányokra vonatkozó irányelvének frissítése során kerül sor.

A bizottság emellett nagyobb fokú társadalmi részvételt javasol a hatástanulmányok elkészítése során és meghatározná a hatástanulmányok elkészítőire, az illetékes hatóságokra és a projektfejlesztőkre vonatkozó, érdekellentétet kiküszöbölő szabályokat.

A környezeti hatásvizsgálatokra vonatkozó irányelv meghatározza, milyen hatásvizsgálatot kell elvégezni az állami vagy magánprojektek indítása előtt.

A palagáz (shalegas) egy a természetben nagy mennyiségben előforduló, természetes gáz, mely a pala képződményekből ma már könnyen kinyerhető. A pala aprószemcsés, üledékes kőzet, ami petróleumban és természetes gázokban gazdag. Az utóbbi évtizedben a bányászati technikák fejlődése, a vízszintes fúrások és a hidraulikus töréstechnika elterjedése lehetővé tette, hogy nagy mennyiségű palagázhoz férhessenek hozzá, amit a korábbi módszerekkel nem volt gazdaságos kitermelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).