Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 13. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Otthonteremtési program: több kedvezmény is kombinálható

Otthonteremtési program: több kedvezmény is kombinálható

Összevonni, kombinálni is lehet a különféle, lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezményeket, amivel akár megháromszorozható a megnyert összeg – hangsúlyozta egy hitelszakértő a Kossuth Rádió műsorában. Gergely Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a bankoknál érdemes a különböző kedvezmények összevonhatóságára, kombinálására is rákérdezni.

Nyolc bank már felkészült és kínálja az otthonteremtési program új, kedvezőbb kamattámogatású lakáshiteleit. A hitelhez jutás feltételei egyébként nem változtak, mert továbbra sem a befektetési lakásvásárlás, hanem az otthonteremtés a cél.

Az új otthonteremtési szabályok szerint a lakásvásárláshoz, építéshez járó kamattámogatás januártól öt évig fix összegű, és nem fog érvről évre csökkenni. Használt lakásra 50, újra pedig 70 százalékos lesz a kamattámogatás.

Gergely Péter hitelszakértő a Krónikának azt mondta, a bankoknál érdemes a különböző kedvezmények összevonhatóságára, kombinálására is rákérdezni. A BankRáció.hu elemzője szerint a kedvezmények kombinálásával akár két-háromszoros állami támogatást is el lehet érni. Érdemes olyan bankot választani, ahol van kamattámogatott hitel, lakástakarék-pénztári lehetőség és szocpol is, így egy füst alatt lehet mindent elintézni, nem kell több helyre szaladgálni – mondta a szakértő.

A kamattámogatott hitelt korszerűsítéshez és bővítéshez is lehet igényelni. Ennek a fajta kölcsönnek a legmagasabb összege a korábbi 6 millióról tavaly 10 millióra nőtt, amiből már érdemben lehet a házat, lakást megtoldani, ajtót, ablakot cserélni, az ingatlant szigetelni. A kamattámogatás az első öt évre szól, utána már a piaci kamatozás szerint kell fizetni.

A hitelszakértő szerint a döntésénél természetesen a vállalható törlesztőrészlet nagysága az elsődleges, de érdemes a futamidőre is gondolni. A 30 éves futamidőt Gergely Péter senkinek sem ajánlja, ennyi idő alatt ugyanis teljesen elolvad a kamatkedvezmény. Úgy véli, az ideális futamidő 10 és 20 év között van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: