Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 07. 09:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ötször szúrta hátba élettárság, kilenc év börtönt kapott

Ötször szúrta hátba élettárság, kilenc év börtönt kapott

A Veszprémi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélt egy 44 éves pápai nőt, aki késsel támadt élettársára és édesanyjára is.

A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályának közleménye szerint a Törvényszék elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is. Megállapították, hogy a nő feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült, közel 275 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott önálló jövedelemmel nem rendelkezett, ezért őt a sértett fogadta be pápai lakásába, miután a vádlottnak az édesanyja sérelmére 2020 júniusában elkövetett bántalmazás miatt – a vádlott ittas állapotban őt is hátba szúrta – el kellett költöznie az édesanyja pápai lakásából. A Pápai Járásbíróság korábban ezen, súlyos testi sértés bűntettének minősített cselekményért ítélte a nőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

A vádlott és a sértett között élettársi kapcsolat alakult ki, a vádlottat a sértett tartotta el, miközben a nő korábbi italozó életvitelével nem hagyott fel.

A vádlott és a sértett 2022 októberében egy este a konyhaasztalnál ültek, a sértett cigarettát töltött magának, a vádlott szeszes italt fogyasztott. A sértett megpróbált beszélgetni a vádlottal, de ez nem vezetett eredményre. Ekkor a vádlott a konyhaasztalról magához vett egy 16 centiméter hosszú, 7 centiméter pengehosszúságú hegyes, éles konyhai hámozókést, a konyhaasztalnál ülő sértett háta mögé lépett, majd a sértett hátát öt alkalommal megszúrta. A vádlott a szúrásokat követően a kést az asztalra dobta. A sértett felállt és a vádlottra kiáltott, hogy: „Mit csinálsz, te őrült?”, majd a vádlott felé lépett, aki a szobába menekült. A sértett ezt követően értesítette a mentőket, akik ellátták a sérüléseit, majd kórházba szállították. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túli, ténylegesen 2-3 hét gyógytartamú sérüléseket szenvedett. Fennállt a mellüreg megnyílásának lehetősége, amely időben érkező szakszerű orvosi beavatkozás nélkül életveszélyes sérülést jelentett volna. A sértett egy évvel később a pápai kórházban elhunyt, halála azonban nem volt összegfüggésbe hozható a vádlott által okozott sérülésekkel.

A vádlott személyiségzavara, melynek mértéke nem éri el az elmebetegség súlyosságát, fennállott a terhére rótt cselekmény idején is, azonban nem tette képtelenné őt arra, és nem korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésének megfelelően cselekedjék.

A Büntető Törvénykönyv 2020 novembere óta hatályos rendelkezésére figyelemmel nem bocsátható feltételes szabadságra, akit tettesként ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre emberölés miatt, így a vádlott jó magaviselet esetén is csak a büntetés teljes tartamának kitöltését követően, vagyis a 9 éves szabadságvesztésnek az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámítását követően fennmaradó része letöltése után szabadulhat. Ezt követően az utólagosan elrendelt másfél éves szabadságvesztést is végrehajtják rajta – igaz, abból nem kizárt a feltételes szabadságra bocsátás.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az nem jogerős. Másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el. A törvényszék a vádlottnak a 2022 októberében elrendelt letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

A kép csak illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.