Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Október 12. 16:55, kedd | Helyi
Forrás: Honvédelem.hu

Öt nemzet helikopterei gyakorlatoznak a pápai légtérben

Öt nemzet helikopterei gyakorlatoznak a pápai légtérben

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.

Magyarország Európai Uniós szerepvállalásként vállalta a többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat repülő fázisának megszervezését. Az Európai Védelmi Ügynökség programjaként futó kiképzés a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. A HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik. A kiképzés célja növelni a résztvevő nemzetek helikopteres személyzeteinek képzettségét, hogy képesek legyenek más személyzetek oktatására nemzetközi környezetben, ezzel is erősítve a nemzetközi integrációt.

A HTIC-programban képzett helikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagy mértékben hozzájárul a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban (Multinational Helicopter Training Centre) vállalt kötelezettségünknek.

A kiképzésen Magyarország, Ausztria, Csehország, Portugália és Svédország helikopter személyzetei vesznek részt a saját forgószárnyasaikkal. Portugáliában végeztek el négyhetes elméleti és szimulátoros oktatást, majd egyhetes pihenőt követően kezdték meg a gyakorlati repülő fázist október 4-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A HTIC-tanfolyam repülő fázisának keretében a helikopter személyzetek magyarországi gyakorló- és lőterek területén, valamint azokon kívül, civil környezetben hajtanak végre repülést és különféle harcászati feladatokat.

A kiképzés főbb részeit képezik a harcászati alakzatok, a földi légvédelem elleni védekezés, a kitérési manőverek, a vadászrepülőgépek elleni manőverek és egyéb műveletek. A tanfolyam végére a résztvevők képessé válnak arra, hogy harcászati ismereteket adjanak át hazai kiképzéseken, nemzetközi tanfolyamokon és gyakorlatokon, valamint műveletek során. Emellett képesek lesznek helikopter harcászati tanácsot adni 1-csillagos (tábornoki) parancsnoki szintnek, valamint többnemzeti összetett légi műveleteket irányítani.

Fontos kiemelni, hogy Magyarország első ízben vesz részt ezen a képzésen, ezzel a magyar helikopter személyzetek képzésében egy új korszak vette kezdetét.

Forrás: Honvedelem.hu Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.