Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 03. 15:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Őszi közlekedés: legyenek körültekintőek!

Őszi közlekedés: legyenek körültekintőek!

A megváltozott időjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolniuk a járművezetőknek. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsokkal segíti a közlekedőket.

Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok és a párás, ködös, esős idő megnehezíti a közlekedést. A járművezetők számára fontos feladat az őszi közúti közlekedésre való felkészülés, mellyel a balesetveszélyes helyzetek elkerülhetőek.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

  • Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét! Lehetőség szerint ne használjanak 4 milliméternél kisebb mintázat-mélységű gumiabroncsot! Ne feledkezzenek meg a téli gumi időben történő beszerzéséről és felszereléséről sem!
  • Őszi reggeleken párás, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, megváltozhatnak a tapadási viszonyok. Legyenek körültekintőek!
  • Balesetveszélyes a párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát, a jeget el kell távolítani.
  • Fontos, hogy a jármű jól látható legyen, ezért ellenőrizzék a világító berendezések működését, és gondoskodjanak a lámpák búrájának tisztán tartásáról!
  • Töltsék fel az ablaktisztító tartályt lehetőleg téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!
  • Fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyet, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a kilátásban.
  • A téli időszak közeledtével egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral – akár nehezen észlelhető – közlekedők megjelenésére.
  • A vízátfolyások, az őszi munkálatoknál az úttestre felkerült sár veszélyforrások lehetnek, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek!
  • Erdős, bokros részen a lehulló falevelek csúszóssá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodjanak a megváltozott útviszonyokhoz!
  • Figyeljenek az útra tévedt állatokra, és nemcsak a vadat jelző táblánál, hanem mindenkor válasszanak olyan sebességet, hogy adott esetben biztonságban meg tudjanak állni!
  • Erre az időszakra jellemző a köd kialakulása is, gyakran a foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát. Elsősorban a sebesség és a követési távolság helyes megválasztására, valamint az előzési szabályok betartására kell kiemelt figyelmet fordítani. A látni és látszani elv ezen időszakban is nagyon fontos, így feltétlenül gondoskodjanak a járművek megfelelő világításáról! Köd esetén szükség szerint használjanak ködlámpát.
  • Ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben használjanak! A hátsó helyzetjelző ködlámpa a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, bekapcsolása mellett a féklámpa nehezebben ismerhető fel, ami baleseti veszélyforrás is lehet.

A balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve vesznek részt a közlekedésben.
Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.