Városlista
2024. október 16, szerda - Gál

Hírek

2024. Október 04. 14:03, péntek | PR
Forrás: (x) - Fotó: unsplash.com

Őszi kincsünk, a körte

Őszi kincsünk, a körte

A körte minden idők legkedveltebb gyümölcsei között előkelő helyen áll, világszerte termesztik különböző fajtáit.

Szerencsére a hazai éghajlat kedvez neki, ezért kedvünkre válogathatunk a különféle körtefajtákból a piacokat járva. Hogy ki melyiket szereti a legjobban, az természetesen egyéni ízlés kérdése, de ebben a cikkben igyekszünk segítséget adni a választáshoz.

Bár az időjáráson még nem érezzük, de bizony beköszöntött az ősz, ami egyet jelent a finom, hazai, lédús gyümölcsök megjelenésével. Szőlő, alma és körte, később pedig a naspolya és a birsalma örvendeztet meg bennünket az év utolsó friss és zamatos ízeivel.

Egy kis érdekesség

A körte az egyik legrégebben termesztett gyümölcs, már az ókorban is nagy becsben tartották, és számos kultúrában játszott fontos szerepet. A körte pontos eredete nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy az Óvilág partvidéki és enyhe éghajlatú területein, Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig bezárólag honosodhatott meg. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri és termeszti ezt a finom gyümölcsöt.

Melyiket válasszuk?

Mióta a világot elárasztották a külföldi élelmiszerek, rengetegféle gyümölcs van a boltok polcain, alig lehet közöttük eligazodni. Így van ez a körtével is, különféle fajtákhoz tudunk könnyedén hozzájutni a szupermarketekben és a zöldséges boltokban. Hogy melyik a legjobb választás, ahhoz jó tudni mindegyik egyedi jellemzőjét.

Népszerű őszi körtefajták

Vilmos körte: talán a legismertebb körtefajta, amely szeptember végén és október elején érik. Héja citromsárga színű, húsa illatos, lédús és édeskés.

Conference körte: októberben érő, nagyméretű körtefajta. Sárgás-zöldes héja van, barnás pöttyökkel. Húsa kemény, de édes és lédús.

Bosc Kobak: hosszúkás alakú, barna héjú körtefajta, amely hazánkban októberben és novemberben érik. Húsa kemény, de édes és illatos. Jól tárolható.

Packham's Triumph: októberben érő, zöldes-sárga héjú körtefajta. Húsa édes és lédús, enyhén fűszeres ízű, kiválóan alkalmas sütésre és főzésre.

Bartlett, avagy piros vilmos körte: augusztus végén és szeptember elején érő, nagyméretű körtefajta. Sárga héja van, pirosas elszíneződéssel. Húsa kifejezetten lédús és édes.

Természetesen ez csak egy szűk metszet, hiszen a létező összes körtefajtát lehetetlen lenne egyetlen blogcikkben felsorolni. Egy biztos, a körteszezont érdemes kihasználni, és nem csak frissen, de kompótnak, levesnek, süteménynek elkészítve is meg lehet ajándékozni vele a családot. Ha pedig a sütés-főzést inkább másokra bízná, az Interfood étlapján sok egyéb mellett finom körtés fogásokat is talál. Csak néhány kattintás, és az ebéd már indul is házhoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 15. 10:00, kedd | PR

Forma-1-es tippek a Lightcasino kínálatában

2024. Október 14. 10:53, hétfő | PR

Tudásbázis és TikTok pénztanár különdíj várja a versenyzőket

15. évfordulójához érkezett a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő

2024. Szeptember 20. 12:12, péntek | PR

Fogadási lehetőségek a Mostbet fogadóirodában

2024. Szeptember 20. 10:11, péntek | PR

Milyen eszközöket, technikákat használhatunk korababánk megnyugtatására, fejlesztésére?

A koraszülött babák gondozása különleges figyelmet és törődést igényel, hiszen apró testük és fejlődő idegrendszerük még nincs teljesen felkészülve a külvilág kihívásaira.