Hírek
2024. Október 04. 14:03, péntek |
PR
Forrás: (x) - Fotó: unsplash.com
Őszi kincsünk, a körte

A körte minden idők legkedveltebb gyümölcsei között előkelő helyen áll, világszerte termesztik különböző fajtáit.
Szerencsére a hazai éghajlat kedvez neki, ezért kedvünkre válogathatunk a különféle körtefajtákból a piacokat járva. Hogy ki melyiket szereti a legjobban, az természetesen egyéni ízlés kérdése, de ebben a cikkben igyekszünk segítséget adni a választáshoz.
Bár az időjáráson még nem érezzük, de bizony beköszöntött az ősz, ami egyet jelent a finom, hazai, lédús gyümölcsök megjelenésével. Szőlő, alma és körte, később pedig a naspolya és a birsalma örvendeztet meg bennünket az év utolsó friss és zamatos ízeivel.
Egy kis érdekesség
A körte az egyik legrégebben termesztett gyümölcs, már az ókorban is nagy becsben tartották, és számos kultúrában játszott fontos szerepet. A körte pontos eredete nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy az Óvilág partvidéki és enyhe éghajlatú területein, Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig bezárólag honosodhatott meg. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri és termeszti ezt a finom gyümölcsöt.
Melyiket válasszuk?
Mióta a világot elárasztották a külföldi élelmiszerek, rengetegféle gyümölcs van a boltok polcain, alig lehet közöttük eligazodni. Így van ez a körtével is, különféle fajtákhoz tudunk könnyedén hozzájutni a szupermarketekben és a zöldséges boltokban. Hogy melyik a legjobb választás, ahhoz jó tudni mindegyik egyedi jellemzőjét.
Népszerű őszi körtefajták
Vilmos körte: talán a legismertebb körtefajta, amely szeptember végén és október elején érik. Héja citromsárga színű, húsa illatos, lédús és édeskés.
Conference körte: októberben érő, nagyméretű körtefajta. Sárgás-zöldes héja van, barnás pöttyökkel. Húsa kemény, de édes és lédús.
Bosc Kobak: hosszúkás alakú, barna héjú körtefajta, amely hazánkban októberben és novemberben érik. Húsa kemény, de édes és illatos. Jól tárolható.
Packham's Triumph: októberben érő, zöldes-sárga héjú körtefajta. Húsa édes és lédús, enyhén fűszeres ízű, kiválóan alkalmas sütésre és főzésre.
Bartlett, avagy piros vilmos körte: augusztus végén és szeptember elején érő, nagyméretű körtefajta. Sárga héja van, pirosas elszíneződéssel. Húsa kifejezetten lédús és édes.
Természetesen ez csak egy szűk metszet, hiszen a létező összes körtefajtát lehetetlen lenne egyetlen blogcikkben felsorolni. Egy biztos, a körteszezont érdemes kihasználni, és nem csak frissen, de kompótnak, levesnek, süteménynek elkészítve is meg lehet ajándékozni vele a családot. Ha pedig a sütés-főzést inkább másokra bízná, az Interfood étlapján sok egyéb mellett finom körtés fogásokat is talál. Csak néhány kattintás, és az ebéd már indul is házhoz!
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 14. 17:41, péntek | PR
Hogyan változtak a szerencsejáték szabályai Magyarországon az elmúlt 10 évben?
Az elmúlt években a magyarországi szerencsejáték piac fejlődése jelentős változásokon ment keresztül, többek között jogi szempontból is.
2025. Március 13. 10:08, csütörtök | PR
Zsebre tehetik a bankot a fiatalok
a mobiltelefont már nemcsak fizetésre használhatják
2025. Március 12. 09:17, szerda | PR
Hitelezés: jobb már most felkészülni a cégeknek a júliustól életbe lépő változásokra
fenntarthatósági kérdésekre kell válaszolnia a magyar cégeknek