Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Június 03. 15:07, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Összejövetelt tartott az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet

Összejövetelt tartott az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet

Soron következő összejövetelét tartotta az EpVE, melyen az egyleti önkéntesek, valamint a futó Kossuth-Emlékprojekthez csatlakozott szervezetek képviselői számba vették az elmúlt nyolc hónap emlékprojekti működését.

A városi könyvtár épületében tartott péntek délutáni ankét egy rövidfilm megtekintésével és egy emlék-fotótabló bemutatásával kezdődött, amellyel a közelmúltban elhunyt Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész emléke előtt kívántak tisztelegni.

Ezt követően Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő adott számot a hátuk mögött hagyott hónapok hagyományápoló tevékenységéről. Mint elmondta, a Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215. évfordulója, Pápa városi díszpolgárrá avatásának 130. évfordulója jegyében, az 1848/49. évi polgári forradalom és szabadságharc zászlóbontásának közelítő 170. évfordulójára ráhangolódásul szolgáló, - dr. Áldozó Tamás pápai polgármester fővédnökségével, és Kanozsainé dr. Pék Mária pápai címzetes főjegyző asszony védnökségével - futó Kossuth-Emlékprojektjük keretében eddig - 2016. novembere és 2017 áprilisa között - 20 pápai – Pápa környéki negyvennyolcas síremléket és emlékhelyet kerestek fel, jelöltek meg emlékszalaggal és koszorúval; és 2017 júniusától 2017 szeptemberéig további 20 Pápa környéki községben,valamint kicsit távolabb, Veszprémben és Komáromban is található, pápai kötődésű, 2017-ben évfordulós negyvennyolcas honvéd-emlékhely felkeresését és megjelölését tervezik. Ezekről folyamatosan fotó és írásos dokumentációt készítenek, melyeket a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében kívánnak majd elhelyezni az Emlékprojekt befejeztével az utókor számára.

Eddigi programjaik közül Kerecsényi Zoltán kiemelte a tavalyi év végén, a 85 esztendős bakonytamási Kossuth Csárdában tett látogatásukat, ahol egy eredeti Kossuth-fotót őriznek a reformszellemű és '48-as ősök sorát felvonultató Tatay-család sarjai. De kiemelte a 230 esztendeje született Fáy András - a Kossuth-házaspár egykori házassági tanúja - pápai domborművénél, a Fáy-lakótelepen, valamint a Pápa melletti Bakonyság-Csárdapusztán álló "Kossuth-kápolnában" tartott főhajtásukat is. A tavaly 135 esztendeje elhunyt Ihász Dánielről, Kossuth Lajos „Mikes Kelemenjéről”, vagyis néhai személyi titkáráról a Pápa melletti Nagydémen, szülőfalujában álló emlékművénél hajtottak fejet, két alkalommal foglalkoztak Somogyváry Gyula író pápai vonatkozású, reformkori témájú regényével, A pirossapkás kislánnyal, illetve felhívták a figyelmet Somogyváry családi kötődésére is, a jeles irodalmár pápai Kígyó utcai, omladozó ősi fészkére is.

A Kossuth-Emlékprojekt kiemelkedő eseménye volt a 2017 március idusára meghirdetett "A múlt a jövendő tükre!" - címet viselő Kossuth, '48/49 és Petőfi témákat felvonultató, középiskolás történelmi-műveltségi vetélkedő, melyet az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet a Jókai Mór Városi Könyvtárral, valamint további két csatlakozó szervezettel, a Pápai Jókai Körrel és a Pápai Honvéd Bajtársi Klubbal közösen szervezett meg. A vetélkedőre 6 pápai középiskolás csapat jelentkezett. (A vetélkedőn első helyezést ért el a pápai Petőfi Sándor Gimnázium, a második helyezést a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, a harmadik helyezést szintén a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium "második számú" csapata érte el.) A vetélkedő előtt versengő diákok felkeresték az Alsóvárosi köztemető negyvennyolcasainak sírjait, s azokat emlékszalagokkal, koszorúkkal, piros-fehér-zöld zászlókkal jelölték meg. Március 15-e előtt hasonlóképpen kerültek a Kálvária temetőben nyugvó honvédek síremlékei is megjelölésre a Kossuth-Emlékprojekti önkéntesek közreműködésével.

A Kossuth-Emlékprojekt keretében az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet egy kis elismerést, - emléktárgyat is készíttetett az egykori vaszari segédtanítóból Kossuth katonájává, majd Kossuth barátjává, a magyar szabadságharc bukását követve bámulatos karriert befutó - a gecsei temetőben nyugvó - Éberhardt Károlyról elnevezve, „Éberhardt Károly-Emlékplakettet” címen, melyeket az Emlékprojekt 2016/2017-es program-folyama során ajándékoznak oda a pápai - Pápa környéki kossuthi és negyvennyolcas emlékek, hagyományok fenntartásában élenjáróknak az egyleti önkéntesek. 2016 őszétől ezidáig kilencen részesültek a kis elismerésben, és szeptemberig még öt emlékplakett átadását tervezik.

Az Emlékprojekt keretében Kossuth-domborművek átadására is sor kerül, eleddig március idusán az 1849-es, Pápa melletti ihászi csata emlékhelye, valamint a mostani, június 2-i alkalmon Kossuth személyi titkárának, Ihász Dánielnek a szülőfaluja, Nagydém képviselői vehették át a Kossuth-Emlékprojekt védnökétől, Kanozsainé dr. Pék Mária pápai címzetes főjegyző asszonytól ezt a szép elismerést, melyet az ihásziakhoz hasonlóan a nagydémiek is márványlapra illesztve egyik intézményük falára fognak elhelyezni. Az őszi Kossuth-évfordulókig még további két település fog részesülni ebben az elismerésben.

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet Kossuth-Emlékprojektjének önkéntesei a nyári hónapokban tehát folytatják a Pápa környéki falvak évfordulós negyvennyolcas emlékhelyeinek a felkeresését, emlékszalagokkal és koszorúkkal való megjelölését, és ezzel párhuzamosan készítik elő Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130. évfordulóját. A szeptemberi kerek évfordulók méltó megünneplésére egy Kossuthos kamarakiállítással, egy pápai, ünnepi képviselőtestületi ülés megszervezésével, és egy emlék-kötet közreadásával készülnek, de tervben van egy Kossuth-emléktábla felállításának javaslata is a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója emlékére. A június 2-i ankéton Zsuppán István művésztanár, Pápa város kitüntetettje erre vonatkozólag egy saját maga által készített Kossuth-reliefet is bemutatott a jelenlévőknek.

A megjelent művészek közül Molnár Lajos festőművész dicsérőleg szólt az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet Somogyváry-emlékápolásáról, hogy folyamatosan felhívták-felhívják a méltatlanul elfelejtett irodalmárra a pápaiak figyelmét, és ő pedig a Kígyó utcai emlék-házat megörökítő grafikáját adta közre a megjelenteknek. Vida Sándor gecsei alpolgármester a gecseiek Éberhardt-féle tiszteletadásáról adott számot, Lóky György pedig a pápai éremgyűjtők képviseletében a 2017 szeptember közepére tervezett pápai Kossuthos kiállítás leendő, tervezett anyagának összeállításáról tájékoztatta az Emlékprojektben résztvevőket.

Az alkalmon Kossuth-dombormű - elismerésben részesült Nagydém település polgármestere, Marics Lajos szólt Ihász Dániel honvédezredes életéről, a nagydémiek Kossuth-tiszteletéről, emlékápolásáról, végül Kerecsényi Zoltán ügyvivő mondott köszönetet mindazoknak, akik eleddig bármivel is hozzájárultak a Kossuth-Emlékprojekt eddigi elemeinek megvalósításához.

Fotó: LM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.