Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2023. Augusztus 22. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Összecsukható konténer egységekből épül konténerváros Maui szigetén

Összecsukható konténer egységekből épül konténerváros Maui szigetén

A hawaii Family Life Center segélyszervezet megrendelésére október végéig közel 250 család számára szállít ideiglenes lakhatásra kialakított innovatív összecsukható konténereket a magyarországi Continest Technologies Zrt. a tűzvész-súlytotta Hawaii-szigeteki Mauira.

A rendkívüli összefogással megvalósuló projekt első szállítmánya légi úton, egy Boeing Globemaster III C-17 stratégiai nehéz szállító repülőgép fedélzetén indult el Magyarországról a pápai MH 47. Bázisrepülőtérről.

Épp a Humanitárius Világnapon, augusztus 19-én került sor a Continest konténerekből álló lakóegység légiszállítására Hawaii második legnagyobb szigetére, Mauira, ahol az elmúlt időszakban rendkívüli tűzvész egész városokat pusztított el. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a pápai felszállást megelőző sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Magyar Honvédség segítségével, a rendelkezésére álló repülési kvótából biztosított helyet annak az első 20 összecsukható lakókonténer leszállítására, amelyet a 12 tagállam – köztük Magyarország – részvételével működtetett többnemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egyik C-17-es repülőgépe és tízfős hajózószemélyzete hajtott végre. A gép hétfőn érkezett meg Maui szigetére.

„A Continest vezetősége nevében a Maui szigetén kitört tűzvész másnapján vettük fel a kapcsolatot az amerikai Bethel keresztény segélyszervezettel, amellyel az elmúlt hónapokban ukrajnai projektek előkészítésén dolgoztunk. Az ő segítségükkel léptünk kapcsolatba a Maui székhelyű Family Life Center-rel, amely a fedél nélkül maradt Maui lakosok számára keresett gyorsan felállítható, biztonságos szállásokat. A Continest amerikai partnervállalatával, a Continest USA-val együttműködve két nap alatt készítettük el a tábor terveit és közreműködtünk további adományok és szolgáltatások koordinálásában is.” – mondta el Tegzes Dániel, a székesfehérvári Continest Technologies Zrt. stratégiai igazgatója.

A Hawaii-szigetek vezetőivel és nemzetközi nonprofit szervezetekkel együttműködve a teljes projekt keretében október végéig közel 250 család számára készül el egy saját fürdőszobával és konyhával ellátott átmeneti kisváros. A Kahului közelében adományként kapott 10 hektáros földterületen akár 1000 ember lakhatása is megoldott lesz a moduláris lakóegységekben, ahol elsősorban a kisgyermekes, illetve a beteg hozzátartozóikat ápoló családokat fog fogadni a Continest konténereket megrendelő és a projektet koordináló hawaii Family Life Center segélyszervezet.

A 2019-ben alapított, magyarországi összecsukható konténereket gyártó és fejlesztő Continest Technologies gyorstelepítésű, moduláris konténereivel az elmúlt időszakban több humanitárius projektben is részt vett. Ugandában a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával és a WHO-val együttműködve mobil egészségügyi ellátóközpontot épített, Ukrajnában az Ökomenikus Szeretetszolgálat megbízásából konténeróvodát, az amerikai The Governor George Pataki Center megbízásából menekült gyermekek részére korszerű ideiglenes szálláshelyeket biztosított.

Az első szállítmány magyar idő szerint hétfőn reggel érkezett meg Maui szigetére, ahol a Continest USA és a Family Life Center munkatársai várták a SAC C-17 katonai teherszállító repülőgép legénységét, és közösen azonnal megkezdték az első lakókonténerek építését. A Continest vezérigazgatója, Kis-Márton Vidor is hamarosan megérkezik a helyszínre, hogy személyesen segítse az egységek építését. „Gratulálok az amerikai kollégáimnak és külön köszönöm a támogatóknak és önkénteseknek, hogy ebben a rendkívüli helyzetben készek voltak a gyors és hatékony segítségnyújtásra. Cégünknek több kötődése is van a Hawaii-szigetekhez, a Continest USA stratégiai igazgatója, Al Smith korábban Hawaii állam köztisztviselőjeként dolgozott, így jelentős tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik. Különösen fontosnak tartom azt a lehetőséget, hogy a cégünk világszínvonalú, innovatív és környezetbarát megoldásai segítségével hozzájárulhatunk a rászorulók ideiglenes lakhatási lehetőségeihez.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 17:25, szerda | Helyi

Megnevezte alpolgármester-jelöltjét Grőber Attila!

Vadász Krisztina lesz Pápa alpolgármestere, ha Grőber Attila megkapja a választók bizalmát a június 9-i önkormányzati választáson.

2024. Május 22. 09:39, szerda | Helyi

3 Kemény Kérdés: Marton Sándor és Molnár István válaszol!

Három kemény kérdést tettünk fel mind a négy polgármesterjelöltnek. Először a független Molnár István, illetve a Mi Hazánk támogatásával induló Marton Sándor válaszait közöljük.

2024. Május 21. 17:59, kedd | Helyi

Grőber Attila: A turizmus és a kultúra területén is kihasználatlanok a város adottságai

Az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, valamint ellenzéki pártok polgármesterjelölte szerint a város egyik kitörési pontja lehetne a turizmus.

2024. Május 21. 14:28, kedd | Helyi

Autóbusz, furgon és személyautó karambolozott Tapolcafőnél

A baleset helyszínére mentőhelikopter is érkezett, de a tűzoltók is dolgoznak a mentés során.