Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejt-terápiával kezelhető a stroke

Őssejt-terápiával kezelhető a stroke

Közvetlenül a stroke után kapott őssejt-terápia segít a felépülésben - állapították meg patkányokon végzett kísérletük során bolíviai kutatók. Azoknak az állatoknak, akik a szélütést követő 30 percen belül őssejt-injekciót kaptak, két héten belül teljesen normális volt az agyi működésük. A munkacsoport szerint a terápia embereknél is alkalmazható lenne - írja a BBC.

A jelenlegi legjobb kezelés a vérrögoldó-gyógyszer minél hamarabbi beadása. A mostani kutatás eredménye azt mutatta, hogyha emellett őssejt-terápiával kezelik a pácienst, az fellendíti a szervezet azon képességét, amely javítja a szöveti károsodást felépülését.

Az őssejtek tulajdonképpen a szervezet 'mester sejtjei', amelyek képesek arra, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, s képes átvenni a sérülés vagy betegség miatt sérült sejtek funkcióit.

A La Paz Egyetemi Kórház kutatócsapata zsírszövetből és csontvelőből nyert őssejteket injekció formájában a patkányok vérerébe juttatta, közvetlenül azután, hogy mesterséges stroke-ot idéztek elő náluk.

Annak ellenére, hogy a befecskendezett őssejtek nem jutottak el az agy érintett területére, ezeknél a patkányoknál gyorsabb és eredményesebb volt a felépülés, mint a kontrollcsoport tagjainál. Már 24 órán belül is látványos javulást értek el az agyi funkciók tekintetében, két héttel a stroke-ot követően pedig már ugyanolyan jól teljesítettek a különböző képességeket mérő teszteken, mint azelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.