Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. November 20. 15:40, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Orosz szóvivő: ukrán rakétatámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Orosz szóvivő: ukrán rakétatámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Kétszer is tűz alá vették az ukrán fegyveres erők vasárnap délelőtt folyamán a zaporizzsjai atomerőművet, összesen 14 lövedéket kilőve a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket.

A háttérsugárzási szintje a tábornok szerint normális, a keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel. Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Dnyipropetrovszk megyei Marhanec községből érkezett támadást az orosz tüzérség elfojtotta.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 12 rakétát lőtt ki a zaporizzsjai atomerőműre, amelyek közül hat a reaktor hűtőmedencéjébe csapódott be, kettő pedig a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolójába. A háttérsugárzás szintje Karcsaa szerint normális maradt. Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót tett közzé a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb támadásról, amelyet a felvett hang alapján csecsen harcosok készítettek az egyik épület emeleti ablakából.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek vasárnap ukrán nehéztüzérségi támadást a helyi hatóságok.

Konasenkov a napi hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz erők a Harkiv megyei Volcsanszk és Hatiscse közelében megsemmisítették az ukrán 40. tüzérdandár egyik alegységét, amely az oroszországi Belgorod megye lakott területeit lőtte. A lövegelhárító műveletben négy amerikai gyártmányú M777-es tarack üzemképtelenné vált és tíz ukrán katona életét vesztette. Ezen kívül mintegy száz ukrán katona és külföldi "zsoldos" elestéről számolt be különböző frontszakaszokról a szóvivő.

Az orosz légierő nagypontosságú csapása a tábornok szerint "Donyecki Népköztársaságban" lévő Kramatorszk térségében megsemmisített két HIMARS sorozatvetőt, Zaporizzsja városban pedig a Motor Szics üzem egyik műhelyét, amelyben az ukrán légierő gépeinek hajtómotorjait szerelték össze. Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal Mozgalom elnöke azt mondta, hogy a gyáregységben AI-450-es repülőgépmotorokat gyártottak, valamint alkatrészeket a török Bayraktar és Akinci drónokhoz. Az orosz légerő az elmúlt nap folyamán hat ukrán drónt és két Vilha-rakétát lőtt le.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a Telegram-csatornáján vasárnap azt írta, hogy a súlyos harcok árán elfoglalt Mariupolban az eredtileg tervezett a három évnél hamarabb, két éven belül befejeződhet a többlakásos házak újjáépítése. Közölte, hogy a városban 28 ezer mintegy 1250 objektumot helyreállításán dolgozik, amit 150 ház esetében már elvégeztek

A tisztségviselő szerint eddig 475 házba jutott el a hőszolgáltatás, az év végéig pedig ezer objektum bekötését tervezik, amit erősen akadályoz, hogy a városban erősen megrongálódott a hálózat a harcok során. A júliusban elfogadott terv értelmében az év végéig 90 szociális létesítményt állítanak helyre, új közlekedési csomópontot hoznak létre, beleértve a vasútállomást, a kikötőt és a villamosvonalakat.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.