Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 15. 12:40, hétfő | Belföld
Forrás: 24.hu, mti

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

A miniszterelnök évértékelője az idei évben elmaradt, ezért a parlamentben beszélt Orbán Viktor az elmúlt időszakról és az előttünk álló feladatokról.

A járványról szólva elmondta a kormányfő, hogy egész Európában növekvő számokat látnak. A korlátozó intézkedéseket azért csak november 11-én vezették be, mert a nyári nemzeti konzultációból a kormányban azt olvasták ki, hogy az emberek azt szeretnék, ha „működne az ország”. De a járvány megfékezéséhez mégis szükség volt a kijárási korlátozások bevezetésére, mondta a miniszterelnök.

„A válságkezelésünk következetes, lényegében november óta nem változtattunk a korábbi intézkedéseken, ezért tudtuk korlátok közé szorítani a járványt” – fogalmazott Orbán Viktor.

Akik Nyugat-Európában karácsonykor újranyitottak, azoknál hatalmas erővel indult el a harmadik hullám– magyarázta Orbán, hogy nálunk miért nem történt ilyen.

Mi lesz az újranyitással?

„Tíz napja nem csökken a járványgörbe” – folytatta a jelen helyzet értékelésével a kormányfő. Mint mondta, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, ami „a ragályosabb vírusmutáció” miatt lehet így. Ezért kérte a parlamentet, hogy hosszabbítsák meg a parlament felhatalmazását, hogy folytathassák a védekezést.

Az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására van szükség– mondta Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott, hogy nem egyszerűen „a zárva táblát akarják elfordítani a bejáraton”, hanem úgy akarják újraindítani a gazdaságot, hogy „erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk”.

Vakcinák nélkül azonban újabb és újabb hullámok érkezhetnek, ezért az oltás szervezése most a legfontosabb. Ezzel magyarázta Orbán Viktor, hogy a nyugati vakcinák mellett orosz és kínai oltóanyagot is vásárolt a kormány. Állítása szerint egy hasonló méretű országnál 3,5 millióval több embert tud majd Magyarország így beoltani, hogy nem csak a nyugati vakcinákra hagyatkozik.

Április elsejére 2 milliót is meghaladhatja a beoltottak száma– azaz a kormányfő szerint addigra minden 60 évesnél idősebb regisztrált megkaphatja valamelyik oltóanyagot.

Az online konzultáció alapján vezényli majd le a kormány az újranyitást a miniszterelnök állítása szerint. Azt is elárulta, hogy hét kérdés lesz a konzultációban. Mint mondta, olyan intézkedéseket akarnak hozni, amit az emberek többsége támogat.

Orbán: A gazdaság erősebb lesz, mint volt

A miniszterelnök hosszan sorolta, hogy miért volt a járvány előtt a magyar gazdaság „az egyik legstabilabb és gyorsan növekvő”. Alacsony hiány, rekordmagas foglalkoztatottság, növekvő jövedelmek, csökkenő szegénység, óriási befektetésvonzó képesség, sorolta Orbán.

2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon – mondta a miniszterelnök, de szerinte nem rendítette meg a járvány a gazdaságot, csak visszatolta.

Fotó: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére