Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 05. 12:19, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor kitüntetést adott át Degenfeld-Lindner Máriának

Orbán Viktor kitüntetést adott át Degenfeld-Lindner Máriának

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Degenfeld-Lindner Máriának pénteken Budapesten.

Áder János köztársasági elnök a magyar kultúra megőrzése és megismertetése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar borászat hírnevének öregbítéséért, valamint munkahelyteremtő tevékenységéért adományozta a kitüntetést Degenfeld-Lindner Máriának, aki férjével 1994-ben elhatározta, újjáéleszti a Degenfeld-szőlőbirtokot Tokaj-Hegyalján, amelynek történelmében a német-magyar származású Degenfeld grófi család fontos szerepet töltött be birtokaival.
Degenfeld-Lindner Mária komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a tokaji borvidék hírneve és elismertsége méltó maradjon az ott termett szőlő minőségéhez, és egyúttal megújuljon a 21. század keretei között - hangzott el életútja ismertetésekor.
Az Országházban tartott ünnepségen Orbán Viktor azt mondta, Degenfeld-Lindner Mária sokat tett Magyarországért, a tokaji Degenfeld-tradíció újjáélesztése pedig egy másfél évszázados családregény méltó folytatása.
A Degenfeld család a nehéz politikai körülmények ellenére sem szakadt ki a nemzet kötelékéből, és amikor lehetőség volt rá, visszatértek Magyarországra, újra megalapozták a birtokot, újjáélesztették a családi hagyományt - hangsúlyozta méltatásában a kormányfő, hozzátéve: "most már nemcsak azt láthatjuk, miként lehetséges romjaiból újjáépíteni egy gazdaságot, hanem arra a kérdésre is választ kaphatunk, mit jelent a bor- és szőlőkultúra ma, 2013-ban Magyarországon".
A miniszterelnök beszélt arról is, a magyar nagyasszonyok hagyománya végigvonul a magyar történelmen, hiszen "gyakorta volt úgy, hogy vagy maguk az asszonyok tartották meg vállukon az országot, vagy ők segítették a férfiakat ahhoz, hogy megtarthassák vállukon Magyarországot".
Degenfeld-Lindner Mária beszédében elmondta, az 1990-es évek közepe óta dolgoznak azért, hogy fejlődjön a borászatuk, és hogy a külföldi piacokat is meggyőzzék Tokaj adottságairól. Hozzátette, büszkék borászati birtokukra és kastélyszállójukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk