Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Augusztus 02. 14:28, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Orbán Imre: Aprópénz, amit a megye útjainak felújítására fordít a kormány

Orbán Imre: Aprópénz, amit a megye útjainak felújítására fordít a kormány

A politikus szerint múlt századi közlekedési viszonyok uralkodnak Veszprém megyében.

A jobbikos Veszprém megyei képviselő felidézte, Kovács Zoltán államtitkár március végén jelentette be a megyét érintő útfelújításokat. - 2,8 milliárd forint európai uniós forrásból újulhat meg közel 25 kilométernyi közút Veszprém megyében, és további 4,6 milliárd forintot szán útfelújításra az állam. Úgy gondolom ez az összeg aprópénz ahhoz képes, amit Veszprém megye útjaira kellene fordítani - fogalmazott a politikus hozzátéve, a megye jóval több adóval járul hozzá az államkassza bevételeihez, mint amit a kormányzat visszacsorgat e területen.

Orbán Imre ellentmondásosnak tarja, hogy míg a megye turisztikailag az ország egyik leginkább látogatott térsége, ennek ellenére a megye közút és vasút hálózata megrekedt a XX. században, melynekegyik eklatáns példája, hogy 1991-ben 35 perccel előbb jutott el az utazó vonattal Budapestről Tapolcára, mint napjainkban.
- Nonszensz, hogy a Balaton északi partján végigfutó vasút és közút a rendszerváltás előtt jobb állapotban volt mint ma.De nincs ez másként a megyébe vezető főutakkal sem.A 83-as, 84-es út állapota katasztrofális.Nincsen olyan hét, hogy ne értesülnénk a Győr – Pápa közötti szakaszon bekövetkezett halálos balesetről.Sokszor az emberi felelőtlenség, de vannak példák, hogy az út állapota is hozzájárul ezekhez a balesetekhez.Várjuk a nyugati turistákat a Balatonra, de a 84-es út megyei szakasza szintén katasztrofális állapotokat mutat - sorolta a hiányosságokat a képviselő.

Az észak-balatoni vasútvonal fejlesztésével kapcsolatban Orbán Imre elmondta, korábbi tervekben szerepelt, hogy a vizes világbajnokság balatonfüredi versenyére elkészüljön a beruházás, ez azonban nem valósult meg, így viszont a közbeszerzések és egyéb engedélyeztetési eljárások folyamatai meghosszabodnak. - Nagyon sajnálom, hogy a kormányzati akarat hiánya miatt bukott el a jogszabály módosítás, és ezáltal a 29-es vasútvonal előbbre ütemezett korszerűsítése. A Győr – Pápa – Celldömölk közti pályaszakasz korszerűsítése, a kor igényeinek megfelelő menetrend kialakítása is elkerülhetetlen - véli Orbán Imre.

Két évvel ezelőtti, Pápa – Budapest közti járatritkításokat is felidézte a politikus, hozzátéve, az akkori ígéretek ellenére a térség országgyűlési képviselője és a város polgármestere nem sokat tett annak érdekében, hogy visszaállítsák a korábbi menetrendet. - A XXI. században nem a járatok ritkításán, a szolgáltatás színvonalának csökkentésén kellene gondolkodni, hanem a fejlesztések tovább vitelén. Fejleszteni kellene a pályaszakaszt, modernebb, környezetbarátabb vasúti kocsikat kellene hadrendbe állítani. Amennyiben meglennének ezek a fejlesztések, akkor a Budapest – Győr – Pápa – Celldömölk – Sárvár – Szombathely útvonalon Inter City vonatok közlekedtetésére is sor kerülhetne - mondta a jobbikos politikus délelőtti sajtótájékoztatóján.

Fotó: vehir.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.