Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztrációk: mti

Operatív törzs: továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását

Operatív törzs: továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását

Továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília nagy eredménynek nevezte, hogy sikerült a járvány berobbanását, a hirtelen nagyszámú megbetegedést elkerülni. Mint mondta, sikerült időt nyerni, fel tudtak készülni a legrosszabb forgatókönyvre is, de továbbra is szükség van óvatosságra, mértékletességre, a szabályok betartására.

Szavai szerint továbbra is szeretnék a járványt kontroll alatt tartani, ezért kéri, hogy a budapestiek és Pest megyeiek továbbra is tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, és csak alapos okkal hagyják el otthonukat.

Az országos tisztifőorvos a vidéken élőktől is azt kérte, hogy tartsák be a rájuk vonatkozó szabályokat.

Továbbra is mindenki tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot, az arcot takarják el az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken - mondta. Hangsúlyozta: továbbra is érvényben marad a 65 év felettiek részére 9-12 óra között kijelölt vásárlási sáv az ország egész területén.

Müller Cecília kiemelte: "lassú felszabadítások" fognak következni, amiket járványügyi szempontból is szigorúan kontroll alatt tartanak, és hasznosnak nevezte a lakosság körében indult szűrővizsgálatokat. Jelezte, hogy az egészségügyi szolgáltatások is újraindulnak, amiről a napokban részletes tájékoztatást adnak.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is: továbbra is javasolják, hogy amennyiben lehetséges, a munkáltatók tartsák fenn az online munkavégzés lehetőségét. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy fontos, hogy csak egészséges dolgozók vegyék fel a munkát, akik nem köhögnek, tüsszögnek, nincs lázuk. Mint mondta, néhány helyen, így a tatabányai kórházban is voltak olyan egészségügyi dolgozók, akik betegen végezték a munkájukat, és nem kizárható, hogy ennek szerepe volt a járvány terjedésében.



Felhívta a figyelmet a fokozott fertőtlenítés és a távolságtartás fontosságára a munkahelyeken is, javasolta az étkezőkben, pihenő- és dohányzásra kijelölt helyeken az egyidőben ott tartózkodók számának korlátozását. Ajánlott az épület belépési pontjain a fertőtlenítők kihelyezése, és a gyakran megérintett felületek - villanykapcsoló, lift gombjai, kilincsek - gyakori fertőtlenítése.

Szólt a szellőztetés fontosságáról is, mint mondta, ha nem megoldható a természetes szellőztetés, akkor ajánlott a szellőztető- és klímaberendezések tisztán tartása, virucid szerekkel történő kezelése. Kiemelte a munkahelyek étkezőiben a higiénés szabályok betartásának fontosságát, valamint a munkahelyi sportolás során a sporteszközök fertőtlenítését és a kellő távolság betartását.

Elmondta: 2863 nyilvántartott fertőzött van, 609 a gyógyultak száma. Csütörtökön 11-en haltak meg, és összesen 323 elhunytat tartanak nyilván, akinek a halálához hozzájárult a koronavírus-fertőzés. Pénteken 983 beteget kezeltek kórházban, 49-en vannak lélegeztetőgépen.

A tatabányai kórházban elrendelt felvételi zárlatról elmondta, a zárlat ideje alatt a betegek ellátása folyamatos, kijelölték az igénybe vehető ellátóhelyeket, ezekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes oldalán tájékozódhatnak a betegek. Egy kérdésre válaszolva közölte azt is, a kórház összes dolgozóját szűrik, nemcsak az egészségügyi dolgozókat, és cáfolta azt az információt, hogy nem kezdték még meg a tesztelést a kórházban.

Azzal kapcsolatban, hogy május 4-től lehetséges tavak, szabad vizek, strandok látogatása, megerősítette: a vízzel nem terjed a vírus, a strandokon fertőtlenítésre használt klór pedig elpusztítja azt, így ha a látogatók betartják az ajánlott távolságot, akkor nem lesz többletkockázata a vizek látogatásának.

Arra a felvetésre, hogy többen is jelezték, februárban átestek egy, a koronavírushoz hasonló betegségen, elmondta: nem zárható ki, hogy ezek az emberek valóban átestek az új koronavírus fertőzésén, egy vérvizsgálat tudná ezt tisztázni, ha valóban átestek a megbetegedésen és a szervezetük megfelelő mennyiségű ellenanyagot termelt. Felidézte: márciusban kezdődött nagyobb számban a betegség elterjedése, de nem zárható ki, hogy valaki februárban átesett a kornavírus-fertőzésen.

A gyógyultak vérplazmáját felhasználó kezelésről szólva azt mondta, az egyelőre kutatási projekt, nem nevezhető széles körben bevezetett terápiának, bár nagyon ígéretes kezelési módnak tűnik.

Arra a sajtóhírre, hogy a Pesti úti idősotthonban november óta nem volt orvos, úgy reagált: ezt a vizsgálat fogja tisztázni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.