Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Április 10. 14:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: a BKK szerint télen is biztonságos a négy évszakos gumiabroncs a buszokon

Ombudsman: a BKK szerint télen is biztonságos a négy évszakos gumiabroncs a buszokon

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a cég buszain és trolibuszain lévő négy évszakos gumiabroncs télen is biztonságos. Vitézy Dávid erről Szabó Máté ombudsmannak küldött válaszában írt.

Az alapjogi biztos hivatala szerdán az MTI-vel azt közölte: Szabó Máté a tömegközeledés januári akadozásának okait vizsgálva kérdezte a BKK-t arról, hogy a buszok és a trolibuszok négy évszakos gumiabroncsai alkalmasak-e a téli útviszonyoknak megfelelő biztonságos közlekedésre.
Vitézy Dávid vezérigazgató az ombudsmant a rendkívüli hóhelyzet után arról tájékoztatta: az autóbuszokon és trolibuszokon ma használt, négy évszakos abroncsok műszaki és biztonsági szempontból is megfelelőek mind a nyári, mind a téli használatra.
Ezek állapotát folyamatosan vizsgálják, "ennek is köszönhetően az elmúlt években nem történt olyan baleset, amely az autóbuszok és trolibuszok gumiabroncsainak nem megfelelő mintázatára vagy anyagminőségére lett volna visszavezethető" - áll a válaszlevélben.
Vitézi Dávid azt írta az ombudsmannak, hogy a külön nyári és téli gumiabroncsok használatára, rendszeres átszerelésére, tárolására a BKV-nek nincs is anyagi lehetősége, erre a bevételek nem biztosítanak fedezetet.
Közölte továbbá, hogy a januári forgalmi zavarokról készült jelentéseket a központ elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendkívüli síkosság közepette a forgalom a leginkább nem a tömegközlekedési, hanem más járművek elakadása, balesete, a torlódások miatt akadozott.
Mindemellett a BKK felkéri a vele szolgáltatási szerződésben álló három autóbusz-üzemeltető társaság vezetőjét, hogy a gumiabroncsok állapotát kiemelten ellenőrizzék - tájékoztatta Szabó Máté alapjogi biztost a közlemény szerint a vezérigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.