Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 15. 06:46, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Olyan ajánlatot kaphatnak az adósok, amiért nem lesz érdemes lépniük

Olyan ajánlatot kaphatnak az adósok, amiért nem lesz érdemes lépniük

Sietősen emelték a hitelkamatokat az elmúlt napokban a pénzintézetek, a betéti kamatok sokkal lomhábban követik a változást.

A bankok kamatokból származó bevétele épp ezért megnőtt az elmúlt hetekben – számol be a Magyar Nemzet. Szakértők úgy látják, egy új szabályozás bevezetése miatt nemsokára tovább drágulhatnak a kölcsönök.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november végi alapkamat-emelését követően egy-két nappal már drágultak a kölcsönök, a kedvezőbb konstrukciók pedig azonnal kikerültek a pénzintézetek ajánlatai közül. A betéti kamatok nem követték olyan gyorsan az MNB rátájának változását, mint a kölcsönök, a pénzintézetek többsége még mindig a korábbi ajánlatait tartja érvényben. Ez azt jelenti, hogy a bankok kamatmarzsa nőtt az elmúlt hetekben. A legjobb betéti ajánlatok 8 százalékos éves kamatot kínálnak, de a többség jellemzően 7 százalék körüli kamatot ad az ügyfeleinek.

A szakértők szerint hamarosan ismét feljebb kúsznak a thm-ek, mivel a bankok valószínűleg drágítással reagálnak majd a jövő évi változásokra. Januártól a bankok csak referenciakamathoz kötött kölcsönöket forgalmazhatnak. Eszerint meg kell állapítaniuk egy tőlük független kamatot, ami hazánkban valószínűleg a három vagy a hat hónapos budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a BUBOR lesz.

A vonatkozó törvény szerint május végéig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy külön költségek nélkül referenciakamathoz kötöttre váltsa a már meglévő hitelét. Az árak alakulása azon múlhat, hogy megindul-e az ügyfelekért folytatott verseny. Ha ez elmarad vagy nagyon enyhe lesz, könnyen előfordulhat, hogy az adósok olyan ajánlatokkal találják majd szemben magukat, amelyekért nem érdemes lemondaniuk a régi hitelükről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során