Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 03. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Ők lehetnek az M4 Sport szerint az Év sportolói

Ők lehetnek az M4 Sport szerint az Év sportolói

A férfiaknál a teniszező Fucsovics Márton, valamint a labdarúgó Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik, a nőknél az úszó Kapás Boglárka, a cselgáncsozó Karakas Hedvig és a tornász Kovács Zsófia került

a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 63. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.

A díjátadót január 11-én, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül tartják meg a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban. Az előre felvett elemekből összevágott 90 perces adás 19.45-től lesz látható az M4 Sporton.

A szombati online sajtótájékoztató elején Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, ebben a rendhagyó évben is születtek olyan teljesítmények, amelyekre büszkék lehettünk. Egyúttal gratulált azoknak a magyar sportolóknak, akik 2020-ban a legjobbak között is a legjobbak lettek.

"Ők szorgalomból és kitartásból példát mutattak" - fogalmazott az államtitkár, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes egy hét múlva lesz 100 esztendős, ez alkalomból a gála keretében szeretnék méltó módon köszönteni a lenyűgöző teljesítményt elérő sportembert.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke jelentette be a kategóriák első három jelöltjét, egyúttal jelezte, hogy a rövid határidő ellenére a tavalyinál több, 412 voks alapján alakult ki a sorrend.

Az elnök emlékeztetett rá, hogy idén eddig soha nem látott körülményekhez kellett alkalmazkodniuk, ezért a gálát nézők nélkül, előre felvéve rendezik meg, és igyekeznek a találkozások és a fizikai kontaktok számát minimalizálni. Kitért arra, hogy ismét lesznek sztárvendégek, ők azonban a személyes jelenlét helyett ezúttal csak videoüzenetek, bejelentkezések formájában lesznek láthatóak. Közülük egyelőre csak kettőt nevezett meg, az egyikük a román színekben ötszörös olimpiai bajnok, jelenleg az Egyesült Államokban élő tornász, Nadia Comaneci, a másik az amerikaiként kétszeres ötkarikás aranyérmes, szegedi születésű evezős, Susan Francia lesz, utóbbi szülei kétéves korában hagyták el Magyarországot.

Szöllősi György kitért arra, hogy ismét kiosztják a tavaly debütált, az Év szabadidősport eseménye, valamint az Év e-sportolója díjakat is, utóbbit Vlad Marinescu, a Nemzetközi E-sport Szövetség közelmúltban megválasztott elnöke nyújtja majd át, és idén is átadják a MSÚSZ Életműdíját.

"Nem nehéz kikövetkeztetni, ki fogja kapni" - tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kérésére ezúttal nem lesznek külön labdarúgó kategóriák, így a futballistáknak is az abszolút kategóriába kell megméretniük magukat.

Szabó László, a gála kreatív producere - egyben a Magyar
Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Magyar Sakk Szövetség elnöke - elmondta, mivel a koronavírus-járvány miatt az idén nagyon kevés eseményt rendeztek a fogyatékos sportolóknak, ezúttal csak egy közös kategóriában hirdetnek győztest, a férfiakat, a nőket együtt díjazzák, a csapatoknál ezúttal nem lesz nyertes. A díj jelöltjeinek listáját az MPB állította össze, a végső sorrendről pedig az általa felkért szakemberek, szakírók döntenek.

A kreatív producer azt ígérte, hogy a műsor ezúttal is méltó lesz a világraszóló magyar sportsikerekhez, többek között a Puskás musical egyik dala is látható lesz benne.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke elmondta, hogy a díjazottak ezúttal is jól megszokott, 21 karátos arany díszítésű díjat vehetnek át. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség harmadik alkalommal kiírt pályázatára több mint 1800 pályamű, közte húsz magyar érkezett. A zsűrizés most folyik.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója bejelentette, hogy a gála műsorvezetője Berkesi Judit lesz. Ismertette, hogy idén is megválasztják az Év sportpillanatát. Az internetes közönségszavazatok alapján három pillanat maradt versenyben, Szoboszlai Dominiknek az Izland elleni Eb-pótselejtező döntőjében lőtt győztes gólja, Valter Attila országúti kerékpáros szenzációs véghajrája a Tour de Hongrie királyszakaszán, valamint Vogel Soma védése, amikor a vízilabda Európa-bajnokság döntőjének büntetőpárbajában hárította Granados lövését, ezzel 21 év elteltével újra a kontinens legjobbja lett a magyar férfi válogatott. A díj nyerteséről egy grémium fog dönteni, amelynek vezetője, Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

A hármas listák (ABC sorrendben):
---------------------------------

férfiak:
Fucsovics Márton (tenisz)
Gulácsi Péter (labdarúgás)
Szoboszlai Dominik (labdarúgás)

nők:
Kapás Boglárka (úszás)
Karakas Hedvig (cselgáncs)
Kovács Zsófia (torna)

csapat:
Ferencváros labdarúgócsapata
férfi labdarúgó-válogatott
férfi vízilabda-válogatott

csapat (egyéni sportágak csapatversenyeiben):
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (tenisz)
férfi teniszválogatott
női tornászválogatott

edző:
Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott)
Szerhij Rebrov (Ferencváros labdarúgócsapata)
Marco Rossi (férfi labdarúgó-válogatott)

fogyatékos sportolók (összevont díj):
Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő)
Kiss Péter Pál (parakajakos)
Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)

az év sportpillanata:
Szoboszlai Dominiknek az Izland elleni Eb-pótselejtező döntőjében lőtt győztes gólja
Valter Attila országúti kerékpáros szenzációs véghajrája a Kékestetőn, amellyel megnyerte a Tour de Hongrie utolsó szakaszát és vele az összetett versenyt is
Vogel Soma védése, amikor a vízilabda Európa-bajnokság döntőjének büntetőpárbajában hárította Granados lövését, ezzel 21 év elteltével újra kontinensbajnok lett a magyar férfi válogatott

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során