Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Február 03. 07:45, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ők a város legnagyobb adózói

Ők a város legnagyobb adózói

Hosszú évek óta hagyomány Pápán, hogy a városban működő vállalkozások képviselőit köszönti Pápa Város Önkormányzata. Az eseményen ezúttal is díjazták a három legnagyobb adózó céget.

A Városháza üléstermében dr. Áldozó Tamás polgármester mondott köszönetet a gazdasági társaságok tavalyi adóbefizetéseiért, együttműködéséért. A városvezető elmondta, 2017-ben 1 milliárd 480 millió forint iparűzési adót fizettek be a pápai cégek a város kasszájába, amely majd 10%-kos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest, de a 2018-as évben további adóbevétel növekedésre számít a polgármester. A pápai munkanélküliség helyzetével kapcsolatban Áldozó Tamás megjegyezte, 378 álláskeresőt tartanak jelenleg nyilván, amely 1,78%-kos arányt jelent. Ilyen kevés álláskereső a rendszerváltás óta nem volt a pápai járásban – húzta alá a polgármester.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében az országos gazdaságban tapasztalható biztató folyamatokról beszélt. Mint mondta, a gazdasági válságot követően sikerült stabilizálni, majd markáns növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot és közben a költségvetési hiányt tartósan 3% alatt tartani. Kovács Zoltán pozitívan szólt a CSOK bevezetéséről, amely túl azon, hogy segít a lakásvásárlásban, az építőipar növekedéséhez is hozzájárul. A következő években Pápa térségébe érkező, tízmilliárd forintot meghaladó uniós fejlesztési forrás az államtitkár szerint ugrásszerű fejlődéshez segíti a vállalkozásokat, a településeket pedig élhetőbbé és kulturáltabbá teszi.

A város legnagyobb adózóinak megnevezése és díjazása előtt Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja tartott előadást a helyi vállalkozások képviselőinek. Az előadó ismertette a kedvező makrogazdasági adatokat, majd a jövő kihívásairól beszélt. Mint mondta, a 2010 után megvalósult a költségvetési fordulat, 2013-at követően a monetáris fordulat, jelenleg pedig a versenyképességi fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a következő évtizedekben hazánk fel tudjon zárkózni az európai unió átlagához. Pleschinger Gyula szerint ez komoly kihívást jelent, mivel jelenleg a visegrádi országokhoz képest is lemaradásban vagyunk az oktatás, az egészségügy és a gazdasági versenyképesség területén.

A találkozó a hagyományok szerint a tavalyi esztendőben legtöbb helyi adót befizető cégek elismerésével folytatódott, az emlékplaketteket és okleveleket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester adták át a cégek képviselőinek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Pápai Hús Kft. állhatott fel, a második legtöbb helyi adót a Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. fizette be, a korábbi évekhez hasonlóan pedig a legnagyobb adózója a városnak a Yanfeng Kft. volt 2017-ben.

A vállalkozók hagyományos újévi fogadása fehér abrosz mellett, ismerkedéssel, baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.