Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2012. Április 03. 14:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyártól egységes lesz a taxitarifa

Nyártól egységes lesz a taxitarifa

A főváros csütörtökön ismerteti a taxis érdekképviseletek vezetőivel az ágazattal kapcsolatos stratégiát − mondta a Napi Gazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az érdekképviselet nagy meglepetésekre nem számít, reményeik szerint megjelennek a dokumentumban a korábban már megtárgyalt kompromisszumok.

A taxisszervezetek akkor tudnak kompromisszumot kötni és javítani a szolgáltatáson, fejlesztést, járműcserét végrehajtani, ha bevezetik a hatósági rögzített árat a taxiszolgáltatásban. A versenyt jelenleg nem a piaci viszonyok határozzák meg, hanem az egyes fuvarszervezők nyomott árai. Az elnök szerint Budapesten a piac által indokoltnál lényegesen több fuvarszervező működik, a literenként 450 forintos benzinár mellett teljesen irreális a 160 forintos kilométerenkénti díj. Azok a vállalkozások, amelyek eddig is befizettek minden járulékot, már a 24. órában vannak, Metál szerint ezzel Tarlós István főpolgármester is tisztában van.

A 12 évvel ezelőtt, literenként 220 forintos üzemanyagár mellett kialakított, ma is érvényben lévő taxirendelet szerint a nappali tarifa kilométerenként 240, míg az éjszakai 336 forint lehet. A taxisok célja, hogy a tarifarendszert közgazdasági számítások alapján alakítsák ki. Az érdekvédők tisztában vannak azzal, hogy ez csillagászati árakat eredményezne, ami az utasokat is sokkolná, a szövetség ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi maximum 240 forintot tekintsék hatósági árnak. Ez a díj lenne érvényes minden napszakban, így a jelenlegi éjszakai tarifa csökkenhetne is. A tervek szerint nem különbözne a rendelt és az utcán leintett taxi ára sem, így visszaállhatna a bizalom az utóbbi lehetőség iránt, a fuvarszervezők pedig a szolgáltatásban, és nem az árakban versenyeznének egymással.

A hatósági árak mellett a szövetség szigorúbb ellenőrzéseket, illetve feltételeket is bevezetne, reményeik szerint mindezek eredményeként egy tisztulási folyamat indulna el a piacon. A parlament előtt lévő személyszállítási törvény, illetve az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet megszületése után az érdekképviselet reményei szerint a főváros már a nyáron elfogadhatja a taxirendeletet, ami várakozásaik szerint rendet tenne a fővárosi taxipiacon.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 18:03, kedd | Belföld

Tovább bővült az e-kiskereskedelem tavaly

A webáruházi e-kiskereskedelmi forgalom 22 százalékkal nettó 1,275 milliárd forintra nőtt tavaly, ami a 2020-as kiugró teljesítményt figyelembe véve, az optimista várakozásokat is kismértékben felülmúlta

2022. Május 24. 18:01, kedd | Belföld

Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.

2022. Május 24. 17:02, kedd | Belföld

Elfogadták az alaptörvény tizedik módosítását

A kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is - döntött az alaptörvény tizedik módosításával kedden az Országgyűlés.

2022. Május 24. 16:38, kedd | Belföld

Megalakult az ötödik Orbán-kormány

Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.