Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2021. Augusztus 14. 10:16, szombat | Belföld

Nemzetközi konferencia Kecskeméten

Nemzetközi konferencia Kecskeméten

Nemzetközi sajtónyilvános konferenciát tartott a Szobafestő-, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) Kecskeméten.

A konferencián beszámoltak a GINOP 5.3.5-18-2018-00027 kódjelű pályázatról, amely teljes mértékben az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat jóvoltából valósult meg. A pályázat keretösszege 30 millió forint volt.
„A digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazási, és képzési lehetőségei, a festő-, mázoló-, tapétázó mikro- és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében – a szakma jövője” nevű pályázat során az Ipartestületek hat alkalommal vállalták a mikro- és kisvállalkozók tájékoztatását a legújabb digitális megoldásokról szerte az országban. A nemzetközi konferencia célja a határainkon kívül és azon túl megszerzett tapasztalatok megosztása, megvitatása, hogy a pályázat lezárulását követően egy átfogó tanulmány készüljön, amelynek célja, az iskolai rendszerbe való bekerülés.

Németh László, az IPOSZ elnöke megnyitó beszédében beszélt a festőszakma jövőjéről és kifejtette abbéli reményét, hogy a projekt eredményeként kialakulhatnak olyan képzések, amelyek javára vállhatnak a festőszakmának és a fiatalok a szakmai képzésekről már ezzel a tudással jönnek ki az iskolából. Ez ügyben már felvették a kapcsolatot különböző oktatási centrumokkal is, hiszen nemcsak a tanulóknak, hanem az oktatóknak is meg kell ismerniük az új technikákat.

Helmut Schulz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke elmondta, a digitális ismeretek a festőszakmában is nagyon fontosak, ezért támogat minden olyan kezdeményezést, ami ezeket mozdítja elő. A fiatalok megszólítása szerinte évek óta komoly kihívása a festő szakmának, akár ebben is segíthet a digitális eszközök bevonása. Ugyanakkor az elnök kihangsúlyozta, a jó szakembernek a digitális ismeretek mellet a gyakorlatban is felkészültnek kell lennie.
Kovács László, az SZMTOI elnöke előadásban részletesen beszélt a szakmai workshopokról, amelyek az alapvető számítógépes ismeretek elsajátításával kezdődtek, majd később alkalmat adtak a különbőzű új technológiák megismerésére, mint például a nagy falfelületekre tervezett matricák tervezése és annak kivitelezése.

Kovács szerint a digitális eszközök megismerésével vonzóbbá tehető a szakma, és nagyobb eséllyel kerülhető el a lemorzsolódás. A workshopokon összesen 250 fő vett részt, fiatalok és idősebbek egyaránt. Szeptember végére pedig elkészülnek a tanulmányok, melyek segítségével megreformálható a szakképzés – tette hozzá.
A kétnapos nemzetközi konferencia első napján hazai és külföldi előadók beszélnek a digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazásairól, képzésekről, a szakma jövőjéről tartanak előadást. A konferencia második napján szakmai kiállítók állnak az érdeklődők rendelkezésére, konzultációs lehetőségre nyílik alkalom.

Fotó és szöveg: Juhász Melinda

Címkék: kecskemét, konferencia

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 08:54, hétfő | Belföld

Halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében

Halálos baleset történt hétfő hajnalban a Bács-Kiskun megyei Apostagnál - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Augusztus 15. 07:00, hétfő | Belföld

Anyára és gyerekére gyújtotta rá két férfi a házat Véménden

Emberölés kísérlete miatt nyomoznak a rendőrök két férfi ellen, akik Molotov-koktélokkal gyújtottak fel egy véméndi családi házat.

2022. Augusztus 15. 05:00, hétfő | Belföld

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

Folytatódik a következő napokban a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

2022. Augusztus 14. 16:02, vasárnap | Belföld

Légtérberepülést tart hétfőn a honvédség Budapest egén

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.