Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Március 20. 08:44, szombat | Helyi
Forrás: Elsősorban Pápai Városbarát Egylet

Néma főhajtás a leghívebb magyar emlékére, kezdeményezés a legnagyobb magyar tiszteletére

Néma főhajtás a leghívebb magyar emlékére, kezdeményezés a legnagyobb magyar tiszteletére

A jelenlegi hét végéjén lesz Kossuth Lajos néhai magyar kormányzóelnök, Pápa város egykori díszpolgára halálozási évfordulónapja. 2017-től fogva – amióta a pápai Kossuth Lajos utca végén, a Tansütő oldalfalán felavatásra került a domborműves Kossuth-emléktábla – az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) a Kossuth Szövetség (KSZ) megyei csoportjaként kis megemlékezést szokott itt ilyentájt tartani. Sajnos, ahogy tavaly, úgy idén sem hirdettethetett meg a hagyományos, szervezett főhajtás a szomorú járványhelyzet miatt.

Idén, március 19-én, pénteken délelőtt csak kettesben, dr. Áldozó Tamás polgármester és Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, egyleti ügyvivő vitték el, helyezték el a nemzeti szalaggal átkötött emlékkoszorúkat a Tansütő épületén lévő Kossuth-táblához, illetve az áruház mellett álló Kossuth-fejszoborhoz, emlékeztetve ezekben a nehéz napokban is a pápaiakat a magyarság halhatatlan szellemű, múltbéli alakjára, Pápa város hajdani díszpolgárára, akinek éppen 190 esztendővel ezelőtt, egy ugyancsak megpróbáló járvány idején indult el politikai pályája „egészségőrként”, kolerabiztosként.

A jelképes tisztelgést követően Kerecsényi Zoltán ismertette a sajtó munkatársaival az Elsősorban pápai Városbarát Egylet kezdeményezését az idei Széchenyi-év kapcsán.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke a 2021-es esztendő első napján hivatalosan is meghirdette a Széchenyi-évet. A Széchenyi-család tagjai azt szeretnék, ha az általuk kezdeményezett programsorozathoz minél többen csatlakoznának, ugyanis szeptember 21-én ünnepelhetjük a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulóját.

Pápa Város Önkormányzata talán azzal a kezdeményezéssel egyetértve, melyet az Elsősorban pápai Városbarát Egylet már egy évvel ezelőtt, 2020. március idusán megfogalmazott, miszerint állítódjék egy hiánypótló emlékjel gróf Széchenyi Istvánnak Pápán, elhunytának 160. évfordulóján, most, egy évvel később, 2021-ben újrafogalmazva, a 230. születési évfordulón még aktuálisabb és méltóbb lehet, s ezzel csatlakozhatna az országos Széchenyi-évhez.

Gróf Széchenyi István nagy kortársainak, politikustársainak, mint például Kossuth Lajosnak, vagy Deák Ferencnek az emlékét nem egy és nem kettő szobor, emléktábla, emlékjel hirdeti Pápán, de Széchenyiét mind a mai napig egyetlen egy sem.

Ezt az adósságot illő lenne a pápaiaknak törlesztenie, ezért az idei Széchenyi-évforduló jegyében az Egylet kezdeményezni szeretné Pápa város polgármesterénél – Pápa város képviselőtestületénél egy méltó köztéri Széchenyi-emlékjel felállítását. Például hasonlót, mint a Kossuth utca végi, Tansütő falán lévő domborműves Kossuth-tábla. Talán ez méltó lehetne, már csak azért is, mert a pápai rendőrkapitányság utcája, a korábbi Gelencsér-Fazekas utca 1926 óta, idén éppen 95 éve viseli Széchenyi István nevét. Széchenyi István emlékezetét, nevében, ez az utca őrzi egyedül városunkban.

Anno a pápaiak korai Széchenyi-tiszteletét jelezte, hogy a város másik „Fő terét”, a korábbi Séta teret – a mai Március 15. teret – 1902-ben Széchenyiről nevezték el, mely 1945-ig azt is viselte.

A szóban forgó, elképzelt-kezdeményezett pápai Széchenyi-emlékjel, emléktábla, vagy relief az egyik Széchenyi utcai névtábla alatt, vagy akár a rendőrség épületének homlokzatán is méltó lehetne.

Úgy tudni, hogy az ifjú Széchenyi István katonaévei alatt, huszár főhadnagyként megfordult Pápán, egy, a győri csatát, s az 1809. októberi „schönbrunni békét” követő pápai hadgyakorlat és szemle megtervezésekor-előkészítésekor. Azt is tudni, hogy a néhai jeles pápai filozófus, természettudós, a Pápai Református Kollégium tanára, Tarczy Lajos személyes jó kapcsolatot ápolt Széchenyivel. A pápai professzorra a gróf nagycenki birtokán látott mintagazdaság oly hatással volt, hogy Pápán is igyekezett létrehozni hasonlót. A számos természettudományi tankönyvet író Tarczy – melyekkel részt vállalt a magyar nyelvű szaknyelv kialakításában – munkája elismeréseképpen előbb levelező, majd rendes tagja lett a Széchenyi alapította Magyar Tudományos Akadémiának is. A „legnagyobb magyar” 1831-ben kiadott „Világ” című művét városunk egykori református főiskolai könyvtárának e szavakkal ajánlotta-dedikálta, küldte meg: „A Pápai Református Collegium Könyvtárának legmélyebb tisztelettel Széchenyi István.” Ezt az eredeti kézírásos Széchenyi-dokumentumot ma is becses ereklyeként őrzik a Pápai Református Gyűjteményekben.

A Kossuth Szövetség logója, kitűzője egy nemzeti színű kis csepp-forma, jelezve, hogy a magyar történelmi múlt egy „cseppjét”, a reformkori és ’48/49-es emlékezet fenntartását-ápolását tekintik fő célnak. A Kossuth Szövetség Veszprém megyei csoportjaként az immár hat esztendős Elsősorban pápai Városbarát Egylet fő profilja a negyvennyolcas emlékápolás lett a 2017-es Kossuth-emlékprojekt óta. S ebbe a „cseppbe” jól belefér – bizonyítottan az elmúlt évekből – a helyi-környékbeli Petőfis, Orlais, Vajda Péteres és a mostani Széchenyis emlékezetápolás is. A EpVE zajló Vajda-emlékprojektje keretében közreadott egy emlékképeslapot is Széchenyi István és Vajda Péter portréjával, a Lánchíd építésének rajzával, s egy Vajda-idézettel, mert Vajda Péter figyelemmel kísérte a Lánchíd építésének előkészületeit, cikket is írt róla.

Kerecsényi Zoltán felhívta a figyelmet egy kedves „apróságra” is, mely Széchenyi emlékezetének máig ható jelenlétét jelzi városunkban: a pápai Kékfestő Múzeum ajándékboltjában megtalálható, vásárolható egy olyan kis kendő, mely Széchenyi István portrérajzának lenyomatát viseli.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki az Elsősorban pápai Városbarát Egyletnek az eddigi évfordulós emlékeztetésekért, valamint üdvözölte az új, Széchenyi-féle kezdeményezést. „Pápa a hagyományaival sok szállal kapcsolódik a reformkorhoz, nagyságát annak köszönheti. A közterületek elnevezése szimbolikus jelentőséggel bír. Fontos az is, hogy a névadókról legyen információ a tereken, az utcákon. Eddig is példamutatóan tudtunk együttműködni, az önkormányzat eztán is kész erre” – nyilatkozta a megjelent sajtó képviselői előtt Pápa első embere.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE, LM/Napló, EpVE-archív)

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet Széchenyi-emlékkezdeményezéses közleménye az ezen PDF-linkről tölthető le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.