Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2016. Szeptember 30. 13:17, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Nem változott a legbefolyásosabb magyar tv-k köre

Nem változott a legbefolyásosabb magyar tv-k köre

A médiatanács szerint továbbra is a TV2 Média Csoport Kft., a Magyar RTL Televízió Zrt., valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. minősül jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatónak.

A testület az utóbbi ellen a médiapiaci koncentráció megelőzésére irányuló eljárást indít.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatóságának MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztettek: a médiatanács minden év szeptember 30-ig lefolytatja a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatókat meghatározó eljárását. Ilyen szolgáltatónak az minősül, amely legalább 15 százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkezik, és legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot. A testület eheti ülésén a TV2 Média Csoport Kft.-ről, a Magyar RTL Televízió Zrt.-ről, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-ről állapította meg, hogy jelentős befolyásoló erővel rendelkezik.

Hozzátették: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. esetében a testület a médiapiaci koncentráció megelőzésére irányuló eljárást indít, mert rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatásainak éves átlagos közönségaránya együttesen meghaladja a 40 százalékot (46,5 százalék).

A médiatanács emellett felfüggesztette azt a pályázati eljárást, amelyet áprilisban írt ki a Derecske 94,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására. A lehetőségre két pályázat érkezett, mindkét esetben hiánypótlásra hívta fel a testület a pályázókat, amelynek hiányosan tettek eleget, ezért pályázatukat alakilag érvénytelennek nyilvánította a tanács, és a pályázati ajánlatokat nem vette nyilvántartásba. A Debrecen Városi Televízió Kft. a döntés bírósági felülvizsgálatát kérte, ezért a médiatanács a bírósági döntésig felfüggesztette az eljárást.

A közleményben arról is írtak, hogy lezárult a Klubrádió és az NMHH közötti per első szakasza. Felidézték: a hatóság júniusban - amikor a Fővárosi Ítélőtábla jogerős részítéletet hirdetett - eleget téve kötelességének visszafizette a Klubrádiónak a 103 millió forintos médiahasználati és frekvenciahasználati kártérítési díjat, valamint a rádió jó hírnevének megsértése miatt nem vagyoni kártérítésből eredő ötmillió forintot.

A Kúria csütörtöki szóbeli ítélethirdetése szerint az utóbbi követelés kétmillió forint értékben jogos, ezért az NMHH visszakér három millió forintot a rádiótól.

Ugyanígy a döntés értelmében - azzal, hogy a Klubrádió részére a bíróság ítéletében a médiaszolgáltatási díj visszafizetését rendelte el -, a Klubrádió, a magyar médiapiacon példátlan módon, más rádiókkal ellentétben nem 7, hanem összességében 10 évig működhet közösségi rádióként és használja ingyenesen az erre kijelölt frekvenciát.

Megjegyezték: a hatóság több mint két és fél éve lezártnak tekinti a Klubrádióval kapcsolatos jogvitát. Az NMHH a Klubrádióval folytatott jogviták ellenére gondoskodott arról, hogy a rádió az elmúlt több mint másfél évtizedben jogszerűen működhessen, és hogy zökkenőmentes legyen a frekvenciaváltása. A Klubrádió csak 2014-ben és 2015-ben a médiatanács három, médiaszolgáltatókat támogató szakmai pályázatán - a független bírálóbizottsági javaslatokra megítélt - több mint 5,2 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre - jegyezték meg.

Címkék: média, szolgáltató, tv

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 08:03, hétfő | Bulvár

Hosszú: ha úszom tovább, ennél jobban szeretnék felkészülni

A hazai rendezésű világbajnokság után Hosszú Katinka elfáradt, és nem tudott megfelelően felkészülni a Rómában zajló Európa-bajnokságra.

2022. Augusztus 13. 10:54, szombat | Bulvár

Lekapcsolták a gépekről a súlyosan megsérült Anne Heche amerikai színésznőt

Meghalt Anne Heche amerikai színésznő, aki olyan súlyos agysérülést szenvedett múlt heti autóbalesetében, hogy életét nem lehetett megmenteni. Gépekkel csak addig tartották életben, amíg eldőlt, mi lesz ép szerveivel.

2022. Augusztus 11. 09:07, csütörtök | Bulvár

Milky Chance a Szigeten: a YouTube gyermekei vagyunk

A YouTube gyermekei vagyunk, sokat köszönhetünk a csatornának, és a közösségi médiát igyekszünk tudatosan használni.

2022. Augusztus 10. 13:08, szerda | Bulvár

Kiderült, hogy kik a Sziget legdrágább előadói

A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró