Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2016. Szeptember 30. 13:17, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Nem változott a legbefolyásosabb magyar tv-k köre

Nem változott a legbefolyásosabb magyar tv-k köre

A médiatanács szerint továbbra is a TV2 Média Csoport Kft., a Magyar RTL Televízió Zrt., valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. minősül jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatónak.

A testület az utóbbi ellen a médiapiaci koncentráció megelőzésére irányuló eljárást indít.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatóságának MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztettek: a médiatanács minden év szeptember 30-ig lefolytatja a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatókat meghatározó eljárását. Ilyen szolgáltatónak az minősül, amely legalább 15 százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkezik, és legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot. A testület eheti ülésén a TV2 Média Csoport Kft.-ről, a Magyar RTL Televízió Zrt.-ről, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-ről állapította meg, hogy jelentős befolyásoló erővel rendelkezik.

Hozzátették: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. esetében a testület a médiapiaci koncentráció megelőzésére irányuló eljárást indít, mert rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatásainak éves átlagos közönségaránya együttesen meghaladja a 40 százalékot (46,5 százalék).

A médiatanács emellett felfüggesztette azt a pályázati eljárást, amelyet áprilisban írt ki a Derecske 94,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására. A lehetőségre két pályázat érkezett, mindkét esetben hiánypótlásra hívta fel a testület a pályázókat, amelynek hiányosan tettek eleget, ezért pályázatukat alakilag érvénytelennek nyilvánította a tanács, és a pályázati ajánlatokat nem vette nyilvántartásba. A Debrecen Városi Televízió Kft. a döntés bírósági felülvizsgálatát kérte, ezért a médiatanács a bírósági döntésig felfüggesztette az eljárást.

A közleményben arról is írtak, hogy lezárult a Klubrádió és az NMHH közötti per első szakasza. Felidézték: a hatóság júniusban - amikor a Fővárosi Ítélőtábla jogerős részítéletet hirdetett - eleget téve kötelességének visszafizette a Klubrádiónak a 103 millió forintos médiahasználati és frekvenciahasználati kártérítési díjat, valamint a rádió jó hírnevének megsértése miatt nem vagyoni kártérítésből eredő ötmillió forintot.

A Kúria csütörtöki szóbeli ítélethirdetése szerint az utóbbi követelés kétmillió forint értékben jogos, ezért az NMHH visszakér három millió forintot a rádiótól.

Ugyanígy a döntés értelmében - azzal, hogy a Klubrádió részére a bíróság ítéletében a médiaszolgáltatási díj visszafizetését rendelte el -, a Klubrádió, a magyar médiapiacon példátlan módon, más rádiókkal ellentétben nem 7, hanem összességében 10 évig működhet közösségi rádióként és használja ingyenesen az erre kijelölt frekvenciát.

Megjegyezték: a hatóság több mint két és fél éve lezártnak tekinti a Klubrádióval kapcsolatos jogvitát. Az NMHH a Klubrádióval folytatott jogviták ellenére gondoskodott arról, hogy a rádió az elmúlt több mint másfél évtizedben jogszerűen működhessen, és hogy zökkenőmentes legyen a frekvenciaváltása. A Klubrádió csak 2014-ben és 2015-ben a médiatanács három, médiaszolgáltatókat támogató szakmai pályázatán - a független bírálóbizottsági javaslatokra megítélt - több mint 5,2 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre - jegyezték meg.

Címkék: média, szolgáltató, tv

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 06:00, szerda | Bulvár

Lemondott egy szerbiai parlamenti képviselő, mert pornót nézett az ülésen

Pornót nézett a telefonján a Koszovóról szóló parlamenti ülésen a múlt héten, ezért kedden lemondott képviselői mandátumáról egy szocialista politikus Szerbiában.

2023. Február 07. 07:45, kedd | Bulvár

El akarta lopni Lenin holttestét egy részeg férfi

Megpróbált betörni a moszkvai Vörös téren található Lenin-mauzóleumba egy ittas férfi, aki el akarta lopni Lenin holttestét - közölte hétfőn a Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap.

2023. Február 02. 06:55, csütörtök | Bulvár

Autósok találtak rá egy eszméletlen férfira a 8-as főúton

A férfi a záróvonal mellett feküdt.

2023. Január 25. 10:30, szerda | Bulvár

Abból főzünk, amink van - TikTokon magyarázza el a Magyar Közút, hogy hogyan működik a kátyúzás

Az írják, ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni a témát.